Bardzo łatwe ciasteczka z żurawiną

Maślane i kruche, a smaczne jak nie wiem co. Są świetne i dla początkujących, bo nie mogą się nie udać. Dla zaawansowanych są dobre, bo wiadomo, że w prostocie siła, mniej znaczy więcej i takie tam. Ciasteczka z żurawiną na prezent  ” w ostatniej chwili” i do pochrupania pod ciepłym kocem. Dużo zdrowsze ciacho od tych sklepowych z polepszaczami, chemią i byle jakim tłuszczem. Dla słodyczolubnego malucha a nawet młodzieńca do szkoły. Długo zachowują świeżość. Przepis Marthy Steward na Cranberry Noel. Szkoda nie zrobić.

ciasteczka z żurawiną

 

ciasteczka z żurawiną


składniki: 

– kostka masła ( 200g)
– 2,5 szklanki mąki ( 375g)
– pół szklanki cukru (110g)
– 2 łyżki mleka
– duża szczypta soli
– 3/4 szklanki suszonej, posiekanej żurawiny
– łyżeczka esencji waniliowej
– 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych albo pekan)
– ok. 2-3 łyżki wiórków kokosowych albo cukru do obtoczenia ciastek

Masło rozetrzeć z cukrem, płaską końcówka miksera. Dodać mąkę, mleko, sól, esencję waniliową, na końcu bakalie. Uformować dwa walce o średnicy ok. 3- 4 cm, zawinąć w aluminiową lub plastikową folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. Zdjąć folię i obtoczyć wałeczki w wiórkach kokosowych, pokroić masę w plastry grubości ok. 4 mm.
Ciasteczka układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Piec ciastka ok. 10 – 13 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów) z termoobiegiem, lub pojedynczo każdą blaszkę bez termoobiegu chwilę dłużej.

ciasteczka z żurawiną

Mówię Wam – Niebo Na Talerzu 🙂

 



  1. Qchenne-inspiracje, Małgosia
    23 grudnia, 2013, 8:39 am

    Robiłam w ubiegłym roku takie ciasteczka z żurawina. W tym roku całkowicie pochłonęły mnie pierniczki a zwłaszcza domki bo zrobiłam ich 26 😉
    Domek zawinięty w folię ozdobną dostanie każdy gość na Wigilii 🙂

    1. opalanka
      23 grudnia, 2013, 1:40 pm

      OOO, ale pięknie zrobiłaś!

  2. Ervisha
    23 grudnia, 2013, 10:40 am

    Uroczo wyglądają:D

  3. Karmel-itka.
    23 grudnia, 2013, 7:34 pm

    chciałam zrobić w tym roku, ale nie starczy już sił i nie mam aż tyle ludzi w domu, by to wszystko pojeść :p

  4. opalanka
    23 grudnia, 2013, 9:44 pm

    🙂 zrobisz przy innej okazji 🙂

  5. Unknown
    9 marca, 2016, 6:08 pm

    Zmodyfikowałam troszkę przepis i zamiast orzechów dodałam 110g kokosu i skórkę z połowy cytryny. wyszły cudowne ! Dziękuję za inspiracje !

  6. Śnieżyca
    19 grudnia, 2016, 11:27 pm

    Planuję upiec ciasteczka na święta. Chciałabym aby się udały Proszę o dokładna ilość masła w gramach, bo kostki bywają różnej wielkości.

    1. opalanka
      20 grudnia, 2016, 9:03 am

      200 g.

    2. Śnieżyca
      20 grudnia, 2016, 10:55 am

      Dziękuję 🙂 Proszę jeszcze o podpowiedź, jeśli zrobię je dziś, to w jaki sposób najlepiej je przechowywać, aby doczekały do świąt w dobrej formie?

    3. opalanka
      20 grudnia, 2016, 12:40 pm

      W zamkniętym szczelnie słoiku.

  7. Anonimowy
    20 grudnia, 2016, 12:23 pm

    Nie mam plaskiej koncowki do miksera…Czym wiec to utrzec?

    1. opalanka
      20 grudnia, 2016, 12:38 pm

      Ubijająca będzie też ok.

    2. Anonimowy
      21 grudnia, 2016, 8:09 pm

      Tak zrobilam.Dzieki:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)