Bardzo łatwe ciasteczka z żurawiną

Maślane i kruche, a smaczne jak nie wiem co. Są świetne i dla początkujących, bo nie mogą się nie udać. Dla zaawansowanych są dobre, bo wiadomo, że w prostocie siła, mniej znaczy więcej i takie tam. Ciasteczka z żurawiną na prezent  ” w ostatniej chwili” i do pochrupania pod ciepłym kocem. Dużo zdrowsze ciacho od tych sklepowych z polepszaczami, chemią i byle jakim tłuszczem. Dla słodyczolubnego malucha a nawet młodzieńca do szkoły. Długo zachowują świeżość. Przepis Marthy Steward na Cranberry Noel. Szkoda nie zrobić.

ciasteczka z żurawiną

 

ciasteczka z żurawiną


składniki: 

– kostka masła ( 200g)
– 2,5 szklanki mąki ( 375g)
– pół szklanki cukru (110g)
– 2 łyżki mleka
– duża szczypta soli
– 3/4 szklanki suszonej, posiekanej żurawiny
– łyżeczka esencji waniliowej
– 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych albo pekan)
– ok. 2-3 łyżki wiórków kokosowych albo cukru do obtoczenia ciastek

Masło rozetrzeć z cukrem, płaską końcówka miksera. Dodać mąkę, mleko, sól, esencję waniliową, na końcu bakalie. Uformować dwa walce o średnicy ok. 3- 4 cm, zawinąć w aluminiową lub plastikową folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. Zdjąć folię i obtoczyć wałeczki w wiórkach kokosowych, pokroić masę w plastry grubości ok. 4 mm.
Ciasteczka układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Piec ciastka ok. 10 – 13 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów) z termoobiegiem, lub pojedynczo każdą blaszkę bez termoobiegu chwilę dłużej.

ciasteczka z żurawiną

Mówię Wam – Niebo Na Talerzu 🙂

 



  1. Qchenne-inspiracje, Małgosia
    23 grudnia, 2013, 8:39 am

    Robiłam w ubiegłym roku takie ciasteczka z żurawina. W tym roku całkowicie pochłonęły mnie pierniczki a zwłaszcza domki bo zrobiłam ich 26 😉
    Domek zawinięty w folię ozdobną dostanie każdy gość na Wigilii 🙂

    1. opalanka
      23 grudnia, 2013, 1:40 pm

      OOO, ale pięknie zrobiłaś!

  2. Ervisha
    23 grudnia, 2013, 10:40 am

    Uroczo wyglądają:D

  3. Karmel-itka.
    23 grudnia, 2013, 7:34 pm

    chciałam zrobić w tym roku, ale nie starczy już sił i nie mam aż tyle ludzi w domu, by to wszystko pojeść :p

  4. opalanka
    23 grudnia, 2013, 9:44 pm

    🙂 zrobisz przy innej okazji 🙂

  5. Unknown
    9 marca, 2016, 6:08 pm

    Zmodyfikowałam troszkę przepis i zamiast orzechów dodałam 110g kokosu i skórkę z połowy cytryny. wyszły cudowne ! Dziękuję za inspiracje !

  6. Śnieżyca
    19 grudnia, 2016, 11:27 pm

    Planuję upiec ciasteczka na święta. Chciałabym aby się udały Proszę o dokładna ilość masła w gramach, bo kostki bywają różnej wielkości.

    1. opalanka
      20 grudnia, 2016, 9:03 am

      200 g.

    2. Śnieżyca
      20 grudnia, 2016, 10:55 am

      Dziękuję 🙂 Proszę jeszcze o podpowiedź, jeśli zrobię je dziś, to w jaki sposób najlepiej je przechowywać, aby doczekały do świąt w dobrej formie?

    3. opalanka
      20 grudnia, 2016, 12:40 pm

      W zamkniętym szczelnie słoiku.

  7. Anonimowy
    20 grudnia, 2016, 12:23 pm

    Nie mam plaskiej koncowki do miksera…Czym wiec to utrzec?

    1. opalanka
      20 grudnia, 2016, 12:38 pm

      Ubijająca będzie też ok.

    2. Anonimowy
      21 grudnia, 2016, 8:09 pm

      Tak zrobilam.Dzieki:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie