Szybkie ciasteczka do kawy

Przygotowanie ich zajmuje 10 minut. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec. Nie trzeba tu nic ucierać ani ubijać, wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać łyżką. Namawiam do zaangażowania w ich przygotowanie nawet małe dzieci. Ciasteczka w zależności od fantazji i dorzuconych dodatków mogą zmieniać smak. Te na zdjęciach, to ciastka cytrynowe z migdałami. Zamiast cytryny można użyć soku i skórki otartej z pomarańczy. Wierzch dla chrupkości posypałam grubym cukrem.

składniki: 

– dwie szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– dwa jajka
– pół szklanki cukru
– sok z połowy cytryny
– ew. skórka starta z cytryny ( tylko  żółta część )
– dwie łyżki śmietany
– trzy łyżki oleju słonecznikowego
– łyżka cukru waniliowego, kilak kropli ekstraktu z wanilii lub wyskrobane nożem wnętrze laski wanilii
– trzy łyżki płatków z migdałów lub posiekanych migdałów lub orzechów
– ew. gruby cukier do posypania

Piekarnik ustawić na 160 st. W tym czasie składniki ciastek wsypać do miski i wymieszać łyżką lub mikserem. Gdyby ciasto było bardzo gęste, dolać trochę mleka lub śmietany. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać ciasto łyżeczką, formując okrągłe ciasteczka. Gdyby się kleiły, można zwilżać dłonie woda lub olejem. Należy zostawić między nimi odstępy ok. 2 cm, trochę urosną. Posypać ciastka niewielką ilością grubego cukru.
Piec do zrumienienia, ok. 10 – 15 minut, z termoobiegiem, jeśli dwie blaszki na raz, jeśli bez – każdą osobno.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Aguś kulinarnie
    6 listopada, 2013, 4:21 pm

    Jeśli szybkie to ja się też za nie zabiorę,ale jednak nie teraz.Przepis zapisuję:)

  2. Agata
    6 listopada, 2013, 4:35 pm

    Ciasteczka wędrują na moją listę do zrobienia! Uwielbiam takie domowe wypieki 🙂

  3. Kraina miodem płynąca
    7 listopada, 2013, 6:13 pm

    'Proste' i 'szybkie' wcale nie oznacza 'nieambitne' i 'niesmaczne'! 🙂 Jestem pewna, że mimo tej prostoty, w smaku są cudowne!!! 🙂 Ciepła herbatka i cytrynowe ciasteczka… rozmarzyłam się :)))

  4. Unknown
    20 stycznia, 2014, 3:35 pm

    Dla mnie bez smaku, bardzo mączne 🙁

    1. Anonimowy
      20 czerwca, 2015, 2:46 pm

      A to juz nie można mieć innego zdania od wszystkich bo od razu takie odzywki??
      Dla mnie ciasteczka bardzo dobre ale faktycznie czuć mąką.

    2. opalanka
      21 czerwca, 2015, 11:43 am

      A czym ma być czuć ciasteczka z mąki? 🙂

  5. Łukasz Jasiński
    22 marca, 2014, 2:50 pm

    nie wiem czemu, ale wyszedł mi lekki zakalec, a robione było identycznie jak w przepisie. No i piekły się w termo obiegu przy 160 stopniach zdecydowanie dłużej jak 10-15 minut.

    Jakiś pomysł czemu tak się stało?

    Pozdrawiam

    1. Majka
      8 sierpnia, 2020, 1:32 pm

      Moim zdaniem za niska temperatura pieczenia, u mnie też dużo dłużej się piekły.

  6. opalanka
    23 marca, 2014, 11:05 am

    Może piekarnik nie był rozgrzany do 160 st przed włożeniem ciastek do środka? Więcej pomysłów nie mam.

  7. Agatka Wojciechowska
    4 kwietnia, 2014, 3:27 pm

    Właśnie się pieką 🙂

  8. Anonimowy
    4 października, 2014, 10:17 am

    bez smaku

  9. Anonimowy
    12 października, 2014, 7:18 pm

    Jaka smietana ?

    1. opalanka
      12 października, 2014, 9:13 pm

      dowolna, kwaśna 12 lub 18%, słodka , nada się też jogurt.

  10. Anonimowy
    29 listopada, 2014, 4:08 pm

    A ja dodalam kokosu ;3 pieka sie juz. Faktycznie szybko sie je robi. Zobaczymy jak w smaku i ile będą sie piec

  11. Cukrowa Mysz
    19 stycznia, 2015, 12:49 pm

    Ciastka są faktycznie bardzo szybkie i bardzo proste. Z tej ilości wychodzi ich dość mało, więc na większą ilość gości polecam zrobić z podwójnej porcji 🙂 Powiedzenie, że są bez smaku jest lekką przesadą. Faktycznie jeżeli macie ochotę na ciastka o wyrazistym mocnym smaku to polecam dorzucenie odpowiednich dodatków, albo po prostu wybranie innego przepisu, bo te ciasteczka są bardzo delikatne, idealne do kawy, herbaty 🙂

    Bardzo mi smakują!

  12. Anonimowy
    20 stycznia, 2015, 6:27 pm

    Pyszne i delikatne. Choć moje są bez migdałów i dodała bym więcej cytryny to smakują wyśmienicie.

  13. Anonimowy
    9 lutego, 2015, 1:03 pm

    Gratuluję takiego nieba. Ciastka niezjadliwe – wylądowały w koszu. Smak mąki zagłusza wszystkie dodatki.

  14. Anonimowy
    1 kwietnia, 2015, 11:33 am

    czy olej słonecznikowy jest potrzebny ? a jeżeli tak to czym go mozna ny było zastąpić ?

    1. opalanka
      1 kwietnia, 2015, 1:09 pm

      Roztopionym masłem albo olejem rzepakowym.

  15. Anonimowy
    10 czerwca, 2015, 5:37 am

    ciasteczka wyszły okropne, kupa słodkiej mąki z nich wychodzi, nie polecam wręcz odradzam, do wyrzucenia

  16. Anonimowy
    24 sierpnia, 2015, 5:41 pm

    Ciastka pyszne 🙂
    Zrobilam z 1,5 porcji i dalam.sok z calej duzej cytryny + olejek migdalowy 😉 Fenomenalne, łatwe, szybkie i wcale nie czuc mąki 😉 Polecamm!

  17. MauraMrauraFrog
    9 listopada, 2015, 4:15 pm

    Mi wyszły takie:

    Z tym, że podzieliłam ciasto na 2 części i do 1 dodałam kakao. Nie dodawałam migdałów i wszystko dałam podwójnie. Pycha pozdrawiam!

  18. Sylwia
    28 listopada, 2015, 3:04 pm

    Dodałam więcej cytryny, więcej orzechow, trochę dłużej piekłam i wyszły bardzo dobre,

  19. Anonimowy
    15 grudnia, 2015, 5:21 pm

    Właśnie się upiekły i są pyszne! Ja dodałam tylko skórkę i sok z połowy cytryny. Pyszności, polecam

  20. Anonimowy
    7 stycznia, 2016, 5:26 pm

    Niestety zakalcowate i bardzo maczne

  21. Anonimowy
    10 stycznia, 2016, 5:48 pm

    moje są chrupiące i pyszne 😉 zamiast proszku dodałam sodę, zamiast śmietany jogurt grecki bo był po reką ;-),i od siebie skórkę z połowy cytryny ,nie dodałam migdałów… piekłam aż się zrumieniły POLECAM 😉 szybie i proste a do tego smaczne

    p.s. jak komuś wyszły niedobre to nie znaczy, że przepis zły tylko może WY coś zrobiliście nie tak 😉 ale zawsze lepiej komuś pojechac… zamiast tego wiecej kombinujcie a jak sie wam nie chce to kupcie sobie GOTOWE

  22. robaczeeek
    25 stycznia, 2016, 11:46 am

    Faktycznie szybkie a ja dodałam łyżeczkę cynamonu i wyszły przepyszne 😉

  23. Unknown
    23 marca, 2016, 8:59 am

    Pyszne, zrobiłam z sokiem z pomarańczy 😀 Tylko – jedno pytanie – czy to ciasto ma być tak klejące? Uformowanie jednego ciasteczka zajmowało mi pół minuty 0.o Czułam się jak Syzyf, albo jak ktoś, kto próbuje pozbyć się płynnego miodu z palca 😛

    1. opalanka
      23 marca, 2016, 9:29 am

      Pomaga zwilżenie dłoni wodą albo olejem:)

  24. Magdalena Puchalska
    23 marca, 2016, 10:53 pm

    Oo dziękuje ?

  25. Anonimowy
    6 kwietnia, 2016, 12:32 pm

    Szczerze powiem oczywiście nie obrażając, ze ciastka wyszły z zakalcem, piekłam je dłużej niz 15 minut, a one są miękkie w środku, fakt tez ze smak jest mączny, taki lekko mdły, może przepis jest niedopracowany, albo nie podałaś ile trzeba nałożyć na jedno ciastko, robie druga tackę z mniejsza ilością, daje im jeszcze szanse…

    1. opalanka
      6 kwietnia, 2016, 4:23 pm

      Są na blogu ciastka kompletnie ale to zupełnie miękkie w środku:)A przepisów na nie jest 120. Do wyboru, do koloru. Jedne kruche, drugie mięciutkie i ciągnące, jakie się chce:) Trzeba robić i sprawdzać jakie się lubi.

  26. Ola
    30 czerwca, 2016, 10:04 am

    ciasteczka wyszły mi super! 🙂 moim dodatkiem tym razem były wiórki kokosowe 😉

    1. opalanka
      30 czerwca, 2016, 8:18 pm

      Bardzo się cieszę:)

  27. Anonimowy
    15 stycznia, 2017, 5:31 am

    Poczytałam waaze wpisy i przepis na ciastka … A teraz rada dla wszystkich : zamiast całych jajiek dodać 3 żółtka, zamiast oleju 100 gr masła – temperatura pokojowa … proszek zamieńcie na łyżwczkę sodki , którą uprzednio wymieszać z kwiaśną śmietaną …. smak mączny lub kluchowatość ciastek , to połączenie całych jaj z mąką i olejem … Pozdrawiam

  28. Dorota Bień
    24 stycznia, 2017, 2:00 pm

    Właśnie się pieką, zaraz będzie degustacja 🙂

  29. Dorota Bień
    24 stycznia, 2017, 3:06 pm

    Dobre, nawet bardzo dobre.

  30. Anonimowy
    9 lutego, 2017, 9:26 pm

    A nam smakują. Mój 4latek chodzi i mówi "pycha". Przepis zapisany i już podany dalej.

  31. przeczytaj więcej
    28 lutego, 2017, 11:26 am

    Ja dodałam do nich odrobinę białej czekolady, smakują świetnie. Idealnie nadają się do kawy 😉

  32. Sylwia
    15 marca, 2017, 5:11 pm

    Dokładnie takich szukałam, świetne, tylko piekłam na 180. Następnym razem dodam do nich kawałki gorzkiej czekolady.

  33. Hania
    15 maja, 2017, 5:13 am

    Fajny przepis, ja teraz go modyfikuję i dodaję różne dodatki, typu właśnie kawałki czekolady alb owoców, polecam 🙂

  34. Anonimowy
    2 czerwca, 2017, 4:06 am

    niebo zostaw lotnikom!

  35. Ela
    18 grudnia, 2017, 1:35 pm

    Kurczę, właśnie się udały !Robiłam drugi raz, te pierwsze wylądowały w koszu ale to moja zasługa , wydawało mi się ,że ciasto za gęste i dolałam za dużo mleka .Do dzisiejszych dodałam sok z cytryny + skórkę ,mają właśnie super cytrynowy smak .Jednak nakładanie na blachę… masakra 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      18 grudnia, 2017, 8:43 pm

      Można dłonią nasmarowaną olejem. Idzie lepiej.

  36. Karolina
    16 stycznia, 2018, 11:08 am

    mnie wychodzi ciasto klejące gęste wiec nakladam na blache za pomocą dwóch duzych lyzek 🙂 upiekły się i są pyszne polecam bo przepis prosty i smaczny.zrobilam cytrynowe z żurawiną.

  37. Krzysztof
    11 marca, 2018, 8:58 pm

    Nie polecam dzisiaj walczyłem i po godzinie cierpliwość mi się skończyła. Ciasto na pizzę a nie na ciastka.

    1. Beata Królikiewicz
      12 marca, 2018, 3:30 pm

      Ciasto na pizzę wykonuje się z dodatkiem drożdży 🙂

  38. Ewa
    10 lutego, 2019, 2:22 pm

    Ciastka pyszne! Bez cytryny i żadnych dodatków są pyszne!

  39. Hania
    13 marca, 2019, 10:33 pm

    Zrobie jutro rano i dam znac jak wyszlo. Przepis wyglada na bardzo dobry, wiele jednak moze zalezec od piekarnika i jakosci maki.

  40. joaonie
    30 września, 2019, 4:32 pm

    Ciastka wyszły super, piekłam 25 min. Polecam 🙂

  41. Danuta
    30 września, 2019, 6:40 pm

    Zapach w domu obłędny!
    Już jemy- rewelacja!

  42. Katarzyna
    18 maja, 2020, 5:50 pm

    Niesmaczne ciastka – są jak glina, pozbawione chrupkości. Strata czasu!

  43. Majka
    8 sierpnia, 2020, 1:35 pm

    Oczywiście wszystko zależy od oczekiwań, ale niebo na talerzu to mocna przesada. Przepis prosty jak drut i smak ciastek adekwatny. Ogólnie nie polecam.

    1. Beata Królikiewicz
      9 sierpnia, 2020, 8:01 pm
Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie