Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym, i innych, rozmaitych odsłonach to najszybszy i bezwysiłkowy sposób na zwiększenie ilości potraw wigilijnych. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę. W prostocie siła:) W okolicach listopada ochota na nie wzrasta wprost proporcjonalnie do zbliżających się świąt. Śledzie w  sosie musztardowym baaaardzo dobrze smakują, łatwo i błyskawicznie się robią. Kilka odmian tej świątecznej rybki zawsze znika szybko ze stołu.

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie tatarskim – składniki: 

– 40 dkg śledzi (z beczki lub filetów)
– mała cebula
– 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki musztardy francuskiej
– 2 łyżeczki zwykłej musztardy
– łyżeczka curry

Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w lodowatej wodzie, ok. 1 – 3 godziny. W trakcie moczenia wodę wymienić. Po godzinie spróbować czy straciły ostro słony smak i ewentualnie, gdyby jeszcze smakowały zbyt słono, ponownie wymienić wodę i moczyć dalej. Rybę pokroić w 2-3 cm kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sicie by straciła ostrość. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę i curry wymieszać. Powstałym sosem zalać śledzie i wstawić na  kilka godzin do lodówki.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Justyna Bąk
    24 listopada, 2013, 12:21 pm

    bardzo lubię musztardowy sos:) do mięs grillowanych też fajnie pasuje:)

  2. ugotujmyto.pl
    26 listopada, 2013, 6:32 pm

    Śledzie uwielbiam w każdej postaci 🙂

  3. Mario
    23 grudnia, 2013, 11:27 am

    Nieco zmodyfikowałem przepis dodając 2 łyżeczki tartego chrzanu. Rewelacja 🙂

  4. opalanka
    23 grudnia, 2013, 9:35 pm

    dobry pomysł:)

  5. Anonimowy
    8 stycznia, 2015, 9:14 pm

    Zrobiłem ten błąd i nie opłukałem śledzi, dlatego też wyszły stasznie słone. Poprawiłem nieco sytuację jabłkiem.

  6. simple
    20 grudnia, 2015, 2:33 pm

    Ile mogą wytrzymać takie śledzie w lodówce?

    1. opalanka
      20 grudnia, 2015, 4:50 pm

      3-5 dni.

  7. Anonimowy
    22 grudnia, 2015, 8:41 pm

    Jakiej najlepiej użyć śmietany? Jaka to jest gęsta kwaśna? 🙂 Dziękuję za odpowiedź.

    1. opalanka
      22 grudnia, 2015, 8:49 pm

      taka, która się nie leje 😉 18 % i wzwyż. Śmietana, nie śmietanka do deserów.

  8. Anonimowy
    23 grudnia, 2015, 6:22 pm

    Wow

  9. Anonimowy
    23 grudnia, 2015, 9:58 pm

    Ale pycha, śmietana 18% gęsta z mlekowity, przepis wielokrotnie wypróbowany, zawsze pyszne !!!

  10. Artur AP
    1 stycznia, 2016, 7:56 pm

    Super przepis, wypróbowany – proporcje trochę według swojego smaku ale pomysł autora. Dziękuję

  11. Beata Budzkowska
    14 marca, 2016, 11:26 am

    Dzięki za przepis dziś robię 🙂

  12. Pani Domowa
    20 grudnia, 2016, 1:28 pm

    Już parę razy korzystałam z Twoich przepisów, zawsze wszystko wyszło rewelacyjnie 😉 śledzie zrobię na wigilijny stół 😉

  13. Anonimowy
    27 grudnia, 2016, 10:28 am

    Bez szału

  14. Emka
    20 stycznia, 2017, 7:22 am

    Przepis super!!! Ja dałam śledzie marynowane,nie solone (takie akurat miałam) i wyszło rewelacyjnie,a smak…mmm…niczym nie odbiega od sledzikow znanej firmy,sprzedawanych w korytkach,które zawsze za szybko się kończą ?

    1. opalanka
      20 stycznia, 2017, 8:15 am

      Bardzo się cieszę. Te w korytkach mają jeszcze nieco chemicznych darów w sobie:)

  15. Anonimowy
    21 maja, 2017, 6:41 pm

    uwielbiam ten przepis 🙂 robiłam wielokrotnie i zawsze wracam – czasami zamiast śmietany dodaję gęsty jogurt naturalny 🙂

  16. Zaneta
    15 sierpnia, 2018, 10:25 am

    Robilam juz sledziki i te w sosie musztardowym sa rewelacyjne dobrze ze znalazlam ten przepis smak lepszy jak znanej marki ktora oferuje sledzie w sosie musztardowym Dziekuje ze moglam skorzystac z tak wysmienitego przepisu

    1. Beata Królikiewicz
      16 sierpnia, 2018, 8:07 pm

      Polecam się 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie