Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym, i innych, rozmaitych odsłonach to najszybszy i bezwysiłkowy sposób na zwiększenie ilości potraw wigilijnych. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę. W prostocie siła:) W okolicach listopada ochota na nie wzrasta wprost proporcjonalnie do zbliżających się świąt. Śledzie w  sosie musztardowym baaaardzo dobrze smakują, łatwo i błyskawicznie się robią. Kilka odmian tej świątecznej rybki zawsze znika szybko ze stołu.

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie tatarskim – składniki: 

– 40 dkg śledzi (z beczki lub filetów)
– mała cebula
– 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki musztardy francuskiej
– 2 łyżeczki zwykłej musztardy
– łyżeczka curry

Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w lodowatej wodzie, ok. 1 – 3 godziny. W trakcie moczenia wodę wymienić. Po godzinie spróbować czy straciły ostro słony smak i ewentualnie, gdyby jeszcze smakowały zbyt słono, ponownie wymienić wodę i moczyć dalej. Rybę pokroić w 2-3 cm kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sicie by straciła ostrość. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę i curry wymieszać. Powstałym sosem zalać śledzie i wstawić na  kilka godzin do lodówki.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Justyna Bąk
    24 listopada, 2013, 12:21 pm

    bardzo lubię musztardowy sos:) do mięs grillowanych też fajnie pasuje:)

  2. ugotujmyto.pl
    26 listopada, 2013, 6:32 pm

    Śledzie uwielbiam w każdej postaci 🙂

  3. Mario
    23 grudnia, 2013, 11:27 am

    Nieco zmodyfikowałem przepis dodając 2 łyżeczki tartego chrzanu. Rewelacja 🙂

  4. opalanka
    23 grudnia, 2013, 9:35 pm

    dobry pomysł:)

  5. Anonimowy
    8 stycznia, 2015, 9:14 pm

    Zrobiłem ten błąd i nie opłukałem śledzi, dlatego też wyszły stasznie słone. Poprawiłem nieco sytuację jabłkiem.

  6. simple
    20 grudnia, 2015, 2:33 pm

    Ile mogą wytrzymać takie śledzie w lodówce?

    1. opalanka
      20 grudnia, 2015, 4:50 pm

      3-5 dni.

  7. Anonimowy
    22 grudnia, 2015, 8:41 pm

    Jakiej najlepiej użyć śmietany? Jaka to jest gęsta kwaśna? 🙂 Dziękuję za odpowiedź.

    1. opalanka
      22 grudnia, 2015, 8:49 pm

      taka, która się nie leje 😉 18 % i wzwyż. Śmietana, nie śmietanka do deserów.

  8. Anonimowy
    23 grudnia, 2015, 6:22 pm

    Wow

  9. Anonimowy
    23 grudnia, 2015, 9:58 pm

    Ale pycha, śmietana 18% gęsta z mlekowity, przepis wielokrotnie wypróbowany, zawsze pyszne !!!

  10. Artur AP
    1 stycznia, 2016, 7:56 pm

    Super przepis, wypróbowany – proporcje trochę według swojego smaku ale pomysł autora. Dziękuję

  11. Beata Budzkowska
    14 marca, 2016, 11:26 am

    Dzięki za przepis dziś robię 🙂

  12. Pani Domowa
    20 grudnia, 2016, 1:28 pm

    Już parę razy korzystałam z Twoich przepisów, zawsze wszystko wyszło rewelacyjnie 😉 śledzie zrobię na wigilijny stół 😉

  13. Anonimowy
    27 grudnia, 2016, 10:28 am

    Bez szału

  14. Emka
    20 stycznia, 2017, 7:22 am

    Przepis super!!! Ja dałam śledzie marynowane,nie solone (takie akurat miałam) i wyszło rewelacyjnie,a smak…mmm…niczym nie odbiega od sledzikow znanej firmy,sprzedawanych w korytkach,które zawsze za szybko się kończą ?

    1. opalanka
      20 stycznia, 2017, 8:15 am

      Bardzo się cieszę. Te w korytkach mają jeszcze nieco chemicznych darów w sobie:)

  15. Anonimowy
    21 maja, 2017, 6:41 pm

    uwielbiam ten przepis 🙂 robiłam wielokrotnie i zawsze wracam – czasami zamiast śmietany dodaję gęsty jogurt naturalny 🙂

  16. Zaneta
    15 sierpnia, 2018, 10:25 am

    Robilam juz sledziki i te w sosie musztardowym sa rewelacyjne dobrze ze znalazlam ten przepis smak lepszy jak znanej marki ktora oferuje sledzie w sosie musztardowym Dziekuje ze moglam skorzystac z tak wysmienitego przepisu

    1. Beata Królikiewicz
      16 sierpnia, 2018, 8:07 pm

      Polecam się 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)