Pulpety w sosie pomidorowym
Lubią je dzieci i dorośli, bo to połączenie smaków zupy pomidorowej i kotleta mielonego, dla maluchów 2-5 to prawie pewniaki 🙂 Do ich przygotowania można użyć mielonego mięsa drobiowego albo wieprzowo-wołowego, te pierwsze będą bardziej delikatne, drugie wyraziste w smaku. Lubię oba. Do mięsa można dodawać różne dodatki smakowe, parmezan, uduszony szpinak, zielony groszek, suszone pomidory, koperek czy pietruszkę.
pulpety w sosie pomidorowym składniki:
– 0,5 dkg mięsa mielonego ( drobiowego lub mieszanego – drobiowo-wieprzowego czy wołowego)
– duża cebula
– dwie łyżki tartej bułki
– mielony, czarny pieprz, sól, oregano
– puszka pomidorów bez skórki lub półlitrowy słoik domowego przecieru
– ew. dwie łyżki śmietanki 30%
– dwie łyżeczki masła
Cebulę obrać, połowę pokroić w drobną kostkę. Drugą połowę zetrzeć na drobnej tarce, dodać do mięsa. Mięso wymieszać w misce z tartą bułką, solą (ja daję pół małej łyżeczki), czarnym pieprzem. Zwilżoną dłonią uformować pulpety wielkości małej mandarynki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli. Dodać pomidory i dusić wszystko pod przykryciem ok. 10 minut. Zblendować sos na gładko, dosolić i doprawić do smaku pieprzem i oregano. Do sosu włożyć pulpety, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 10 – 15 minut. Dodać śmietankę ( niekoniecznie) i posypać całość posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Nie da się ich nie lubieć:)
Nie trzeba być dzieckiem, żeby uwielbiać ten smak 😉
Co można dać zamiast bułki tartej, jestem na diecie bezglutenowej ;/
Każdą mąkę bezglutenową. Albo pokruszone herbatniki bezglutenowe.
Uwielbiam ten przepis, na stałe wpisał się w nasze menu ☺️
Wołowe też tak krótko gotować?
Tak.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Pulpety wołowe pyszne.