Przepis na domowe tortille
Bardzo prosta rzecz, a kolacja zawinięta w ruloniki z jej udziałem nabiera zupełnie innego charakteru. Jako farsz, można wykorzystać resztki kurczaka z obiadu, krewetki, smażone piersi z kaczki, dobra będzie pieczona wieprzowina czy wołowina, ser feta, tuńczyk z puszki lub inna ryba, wędlina czy warzywa z dodatkiem majonezu lub jogurtowego sosu. Te oryginalne tortille, robione są ze specjalnej mąki kukurydzianej, ale spokojnie wykorzystać można mąkę pszenną, podobnie jest z użyciem tłuszczu, można dodać smalcu ale spróbowałam, że z olejem wychodzi równie smacznie.
składniki:
– dwie szklanki mąki pszennej lub pół na pół z kukurydzianą
– pół łyżeczki soli
– 3 łyżki smalcu lub oleju
– 3/4 szklanki ciepłej wody
Wodę zmieszać z tłuszczem, dodać do mąki, dodać sól i zagnieść w misce ciasto. Odstawić na pół godziny. Podzielić na kulki nieco większe niż duży orzech włoski i rozwałkować na cienkie placki, podsypując blat lub stolnicę mąką. Smażyć po kilkadziesiąt sekund z każdej strony, na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, aż do zrobienia się złotych i brązowych plamek. Układać jeden na drugim. By łatwiej się zwijały, można przykryć je zwilżoną ściereczką.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Jesli nie łamią się podczas zwijania to jesteś Mistrzem!!! 🙂
domowa?! Musi być genialna, bo te sklepowe to czasem taką chemią pachną 🙁
w tej nie ma chemii, i nic się nie łamie. Bardzo ładnie się zwija:)
Akurat tortille to tylko domowe wchodzą w grę – kupne są okropne – domowe rewelacyjne 🙂
mam pytanko. Ile takich tortilli wyjdzie z ilości składników podanych w przepisie? 🙂
Wydaje mi się, że 6. Przy patelni ok. 20 cm. Nie robiłam ostatnio, to dobrze nie pamiętam:)
robię tortille na okrągło zawijam po pieczeniu w wilgotną ściereczkę i są super
Jaka konsystencje ma miec ciasto ?
jak plastelina. Elastyczne ma być:)
fajna TA kuchareczka 🙂 fajny przepis. efu
Ile wychodzi placków z tej porcji?
ok.6, przy patelni 20 cm.