Przepis na domowe tortille

Bardzo prosta rzecz, a kolacja zawinięta w ruloniki z jej udziałem nabiera zupełnie innego charakteru. Jako farsz, można wykorzystać resztki kurczaka z obiadu, krewetki, smażone piersi z kaczki, dobra będzie  pieczona wieprzowina czy wołowina, ser feta, tuńczyk z puszki lub inna ryba, wędlina czy warzywa z dodatkiem majonezu lub jogurtowego sosu. Te oryginalne tortille, robione są ze specjalnej mąki kukurydzianej, ale spokojnie wykorzystać można mąkę pszenną, podobnie jest z użyciem tłuszczu, można dodać smalcu ale spróbowałam, że z olejem wychodzi równie smacznie.

 

tortille

 

tortille

składniki: 

– dwie szklanki mąki pszennej lub pół na pół z kukurydzianą
– pół łyżeczki soli
– 3 łyżki smalcu lub oleju
– 3/4 szklanki ciepłej wody

Wodę zmieszać z tłuszczem, dodać do mąki, dodać sól i zagnieść w misce ciasto. Odstawić na pół godziny. Podzielić na kulki nieco większe niż duży orzech włoski i rozwałkować na cienkie placki, podsypując blat lub stolnicę mąką. Smażyć po kilkadziesiąt sekund z każdej strony, na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, aż do zrobienia  się złotych i brązowych plamek. Układać jeden na drugim. By łatwiej się zwijały, można przykryć je zwilżoną ściereczką.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aguś kulinarnie
    14 listopada, 2013, 4:59 pm

    Jesli nie łamią się podczas zwijania to jesteś Mistrzem!!! 🙂

  2. Salvador Dali
    14 listopada, 2013, 7:13 pm

    domowa?! Musi być genialna, bo te sklepowe to czasem taką chemią pachną 🙁

  3. opalanka
    14 listopada, 2013, 9:27 pm

    w tej nie ma chemii, i nic się nie łamie. Bardzo ładnie się zwija:)

  4. tu-tusia
    15 listopada, 2013, 9:18 am

    Akurat tortille to tylko domowe wchodzą w grę – kupne są okropne – domowe rewelacyjne 🙂

  5. Justyna (:
    17 marca, 2014, 5:12 pm

    mam pytanko. Ile takich tortilli wyjdzie z ilości składników podanych w przepisie? 🙂

  6. opalanka
    17 marca, 2014, 9:49 pm

    Wydaje mi się, że 6. Przy patelni ok. 20 cm. Nie robiłam ostatnio, to dobrze nie pamiętam:)

  7. Anonimowy
    25 września, 2014, 10:39 am

    robię tortille na okrągło zawijam po pieczeniu w wilgotną ściereczkę i są super

  8. Alutka
    8 maja, 2015, 5:24 pm

    Jaka konsystencje ma miec ciasto ?

    1. opalanka
      8 maja, 2015, 8:15 pm

      jak plastelina. Elastyczne ma być:)

  9. Anonimowy
    24 lipca, 2015, 8:10 am

    fajna TA kuchareczka 🙂 fajny przepis. efu

  10. Grim Ka
    2 września, 2015, 7:12 am

    Ile wychodzi placków z tej porcji?

    1. opalanka
      2 września, 2015, 10:59 am

      ok.6, przy patelni 20 cm.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)