Przepis na domowe tortille

Bardzo prosta rzecz, a kolacja zawinięta w ruloniki z jej udziałem nabiera zupełnie innego charakteru. Jako farsz, można wykorzystać resztki kurczaka z obiadu, krewetki, smażone piersi z kaczki, dobra będzie  pieczona wieprzowina czy wołowina, ser feta, tuńczyk z puszki lub inna ryba, wędlina czy warzywa z dodatkiem majonezu lub jogurtowego sosu. Te oryginalne tortille, robione są ze specjalnej mąki kukurydzianej, ale spokojnie wykorzystać można mąkę pszenną, podobnie jest z użyciem tłuszczu, można dodać smalcu ale spróbowałam, że z olejem wychodzi równie smacznie.

 

tortille

 

tortille

składniki: 

– dwie szklanki mąki pszennej lub pół na pół z kukurydzianą
– pół łyżeczki soli
– 3 łyżki smalcu lub oleju
– 3/4 szklanki ciepłej wody

Wodę zmieszać z tłuszczem, dodać do mąki, dodać sól i zagnieść w misce ciasto. Odstawić na pół godziny. Podzielić na kulki nieco większe niż duży orzech włoski i rozwałkować na cienkie placki, podsypując blat lub stolnicę mąką. Smażyć po kilkadziesiąt sekund z każdej strony, na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, aż do zrobienia  się złotych i brązowych plamek. Układać jeden na drugim. By łatwiej się zwijały, można przykryć je zwilżoną ściereczką.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Aguś kulinarnie
    14 listopada, 2013, 4:59 pm

    Jesli nie łamią się podczas zwijania to jesteś Mistrzem!!! 🙂

  2. Salvador Dali
    14 listopada, 2013, 7:13 pm

    domowa?! Musi być genialna, bo te sklepowe to czasem taką chemią pachną 🙁

  3. opalanka
    14 listopada, 2013, 9:27 pm

    w tej nie ma chemii, i nic się nie łamie. Bardzo ładnie się zwija:)

  4. tu-tusia
    15 listopada, 2013, 9:18 am

    Akurat tortille to tylko domowe wchodzą w grę – kupne są okropne – domowe rewelacyjne 🙂

  5. Justyna (:
    17 marca, 2014, 5:12 pm

    mam pytanko. Ile takich tortilli wyjdzie z ilości składników podanych w przepisie? 🙂

  6. opalanka
    17 marca, 2014, 9:49 pm

    Wydaje mi się, że 6. Przy patelni ok. 20 cm. Nie robiłam ostatnio, to dobrze nie pamiętam:)

  7. Anonimowy
    25 września, 2014, 10:39 am

    robię tortille na okrągło zawijam po pieczeniu w wilgotną ściereczkę i są super

  8. Alutka
    8 maja, 2015, 5:24 pm

    Jaka konsystencje ma miec ciasto ?

    1. opalanka
      8 maja, 2015, 8:15 pm

      jak plastelina. Elastyczne ma być:)

  9. Anonimowy
    24 lipca, 2015, 8:10 am

    fajna TA kuchareczka 🙂 fajny przepis. efu

  10. Grim Ka
    2 września, 2015, 7:12 am

    Ile wychodzi placków z tej porcji?

    1. opalanka
      2 września, 2015, 10:59 am

      ok.6, przy patelni 20 cm.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)