Chili con carne
składniki:
– pół kg zmielonego mięsa wołowego ( lub mieszanego)
– duża cebula
– czerwona papryka
– trzy pomidory lub pół dużej puszki pomidorów w zalewie
– pół puszki kukurydzy
– pół puszki przepłukanej na sitku czerwonej fasolki z puszki
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka (mniej lub więcej) sproszkowanego chilli lub mała, posiekana papryczka
– łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego kumin)
– pół łyżeczki oregano
– sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
– łyżka oliwy lub oleju do smażenia
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucić pokrojony drobno czosnek, chilli, kmin rzymski i mieszać przez pół minuty. Dodać mięso i smażyć dalej mieszając, aż straci kolor surowizny. Dodać pokrojone drobno pomidory bez skórki i resztę przypraw. Przykryć pokrywką i dusić mieszając od czasu do czasu ,przez ok. 15 min. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dusić kolejne 5- 10 minut. Na koniec dorzucić przepłukaną na sicie fasolę i kukurydzę, całość podlać połową szklanki wody lub bulionu, zagotować i podawać.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
nie jadłam nigdy tego dania, choć zawsze było w The sims ;D
Ale, ale-kukurydza również wydaje mi się tutaj na miejscu 😉
Uwielbiam, uwielbiam i uwielbiam!!!
Bardzo lubię choć dawno strasznie nie robiłam…. Pięknie wygląda :)!
Chili na imprezach sprawdza się niezawodnie!
Dzięki za przepis, danie przepyszne 😉
cieszę się:)
To jest zasmaczyste 🙂 Robię 3 raz z Twojego przepisu.Ogromne dzięki 🙂 🙂