Chili con carne

Chili con carne – dość pikantne, łatwe do przygotowania danie z mielonego mięsa, na obiad czy kolację, np. z przyjaciółmi. Podobno do oryginału nie dodają kukurydzy, mnie podoba się jej kolor i smak w daniu. Można podawać je z ryżem, tortillą albo z pieczywem – wedle woli i uznania.

Chili con carne
Chili con carne

składniki: 

– pół kg zmielonego mięsa wołowego ( lub mieszanego)
– duża cebula
– czerwona papryka
– trzy pomidory lub pół dużej puszki pomidorów w zalewie
– pół puszki kukurydzy
– pół puszki przepłukanej na sitku czerwonej fasolki z puszki
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka (mniej lub więcej)  sproszkowanego chilli lub mała, posiekana papryczka
– łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego  kumin)
– pół łyżeczki oregano
– sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
– łyżka oliwy lub oleju do smażenia

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucić pokrojony drobno czosnek, chilli, kmin rzymski i mieszać przez pół minuty. Dodać mięso i smażyć dalej mieszając, aż straci kolor surowizny. Dodać pokrojone drobno pomidory bez skórki i resztę przypraw. Przykryć pokrywką i dusić mieszając od czasu do czasu ,przez ok. 15 min. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dusić kolejne 5- 10 minut. Na koniec dorzucić przepłukaną na sicie fasolę i kukurydzę, całość podlać połową szklanki wody lub bulionu, zagotować i podawać.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Salvador Dali
    13 listopada, 2013, 7:07 pm

    nie jadłam nigdy tego dania, choć zawsze było w The sims ;D
    Ale, ale-kukurydza również wydaje mi się tutaj na miejscu 😉

  2. skoraq cooks
    16 listopada, 2013, 11:14 pm

    Uwielbiam, uwielbiam i uwielbiam!!!

  3. ugotujmyto.pl
    17 listopada, 2013, 12:42 pm

    Bardzo lubię choć dawno strasznie nie robiłam…. Pięknie wygląda :)!

  4. Wojtek
    13 stycznia, 2014, 3:55 pm

    Chili na imprezach sprawdza się niezawodnie!

  5. prosiaczek137
    4 maja, 2015, 1:38 pm

    Dzięki za przepis, danie przepyszne 😉

    1. opalanka
      4 maja, 2015, 2:39 pm

      cieszę się:)

  6. Ewa Wojtaszewska
    7 czerwca, 2017, 7:47 pm

    To jest zasmaczyste 🙂 Robię 3 raz z Twojego przepisu.Ogromne dzięki 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)