Placuszki z dyni z piekarnika

Placuszki z dyni , właściwie nie wiem, czy to już ciasteczka, czy jeszcze placuszki. Konsystencję mają pomiędzy. Nie są zbyt chrupiące, niby placuszki. Ale można każdy wziąć w rękę i do kawy czy herbaty, ciasteczkowo smakują, bardzo, bardzo dobrze. Olcia wciągająca szóstą sztukę mówi: napisz – plasteczka. Bakaliowe plasteczka z dyni, której aż żal było przekroić, taka ładna.

placuszki z dyni

placuszki z dyni – składniki: 

– ok. 30 dkg pokrojonej w kostkę dyni bez skórki i pestek
– dojrzały banan
– 1/3 kostki masła
– jajko
– pół szklanki cukru lub nieco mniej
– dwie szklanki mąki
– szklanka płatków owsianych
– łyżeczka proszku do pieczenia
– duża garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, ewentualnie rodzynki

lukier: 

– dwie, trzy łyżki cukru pudru zmieszanego z łyżeczką, dwiema soku z cytryny

Dynię wrzucić do garnka z małą ilością wody i ugotować pod przykryciem. Można też upiec ją w folii w piekarniku, do miękkości. Odcedzić, zmiksować blenderem na papkę. Masło rozetrzeć ucierającą końcówką miksera na puch. Dodać jajko, mąkę, dynię, rozgniecionego widelcem banana, płatki, cukier, proszek do pieczenia, na końcu bakalie.W zależności od zawartości wody w dyni ciasto będzie rzadkie albo mniej, w razie potrzeby, gdyby było bardzo luźne, dodać więcej mąki. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać okrągłe placuszki. Ja piekłam równocześnie na trzech blaszkach, konieczny był termoobieg. Jeśli go nie ma, trzeba piec po jednej, do zrumienienia ciasteczek, ok. 10 – 15 minut. Polać lukrem.

placuszki z dyni

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Angie
    6 października, 2013, 8:54 am

    Ach, musiały smakować cudowanie, bardzo jestem ciekawa tej ich "pomiędzy" konsystencji: )

  2. Aguś kulinarnie
    6 października, 2013, 10:39 am

    Nie jadłam takich pyszności dyniowych:)

  3. Salvador Dali
    6 października, 2013, 6:19 pm

    ale mają kolor! 🙂
    A ja chyba wzięłabym je za ciastka, tak ze szklanką ciepłego kakao <3

  4. ugotujmyto.pl
    7 października, 2013, 1:16 pm

    Dyniowe więc muszą być pyszne 🙂

  5. Gosiaq85
    13 listopada, 2013, 2:16 pm

    wyszły mi suche i strasznie blade-dlatego druga połowę ciasta usmażyłam na patelni i te były wyśmienite! 🙂

  6. opalanka
    13 listopada, 2013, 9:37 pm

    Oj tam suche, takie plasteczkowe! 🙂

  7. Anonimowy
    15 listopada, 2015, 2:14 pm

    Własnie je zrobiłam. Wyszły suche jak ciasteczka. Trzymałam dłużej, bo po 15 minutach były blade i miałam wrażenie, że są surowe. Dodałam mniej cukru i były wystarczająco słodkie. W smaku spoko :). Dzięki za przepis.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)