Placuszki z dyni z piekarnika

Placuszki z dyni , właściwie nie wiem, czy to już ciasteczka, czy jeszcze placuszki. Konsystencję mają pomiędzy. Nie są zbyt chrupiące, niby placuszki. Ale można każdy wziąć w rękę i do kawy czy herbaty, ciasteczkowo smakują, bardzo, bardzo dobrze. Olcia wciągająca szóstą sztukę mówi: napisz – plasteczka. Bakaliowe plasteczka z dyni, której aż żal było przekroić, taka ładna.

placuszki z dyni

placuszki z dyni – składniki: 

– ok. 30 dkg pokrojonej w kostkę dyni bez skórki i pestek
– dojrzały banan
– 1/3 kostki masła
– jajko
– pół szklanki cukru lub nieco mniej
– dwie szklanki mąki
– szklanka płatków owsianych
– łyżeczka proszku do pieczenia
– duża garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, ewentualnie rodzynki

lukier: 

– dwie, trzy łyżki cukru pudru zmieszanego z łyżeczką, dwiema soku z cytryny

Dynię wrzucić do garnka z małą ilością wody i ugotować pod przykryciem. Można też upiec ją w folii w piekarniku, do miękkości. Odcedzić, zmiksować blenderem na papkę. Masło rozetrzeć ucierającą końcówką miksera na puch. Dodać jajko, mąkę, dynię, rozgniecionego widelcem banana, płatki, cukier, proszek do pieczenia, na końcu bakalie.W zależności od zawartości wody w dyni ciasto będzie rzadkie albo mniej, w razie potrzeby, gdyby było bardzo luźne, dodać więcej mąki. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać okrągłe placuszki. Ja piekłam równocześnie na trzech blaszkach, konieczny był termoobieg. Jeśli go nie ma, trzeba piec po jednej, do zrumienienia ciasteczek, ok. 10 – 15 minut. Polać lukrem.

placuszki z dyni

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Angie
    Październik 6, 2013, 8:54 am

    Ach, musiały smakować cudowanie, bardzo jestem ciekawa tej ich "pomiędzy" konsystencji: )

  2. Aguś kulinarnie
    Październik 6, 2013, 10:39 am

    Nie jadłam takich pyszności dyniowych:)

  3. Salvador Dali
    Październik 6, 2013, 6:19 pm

    ale mają kolor! 🙂
    A ja chyba wzięłabym je za ciastka, tak ze szklanką ciepłego kakao <3

  4. ugotujmyto.pl
    Październik 7, 2013, 1:16 pm

    Dyniowe więc muszą być pyszne 🙂

  5. Gosiaq85
    Listopad 13, 2013, 2:16 pm

    wyszły mi suche i strasznie blade-dlatego druga połowę ciasta usmażyłam na patelni i te były wyśmienite! 🙂

  6. opalanka
    Listopad 13, 2013, 9:37 pm

    Oj tam suche, takie plasteczkowe! 🙂

  7. Anonimowy
    Listopad 15, 2015, 2:14 pm

    Własnie je zrobiłam. Wyszły suche jak ciasteczka. Trzymałam dłużej, bo po 15 minutach były blade i miałam wrażenie, że są surowe. Dodałam mniej cukru i były wystarczająco słodkie. W smaku spoko :). Dzięki za przepis.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie