Pasta z kurczaka z suszonymi pomidorami

Bardzo dobra rzecz do małych tartinek z pumpernikla albo razowego chleba czy bagietki. Na domową, zwykłą kolację i przyjęcie gości, pyszna sprawa. W ostatnią niedzielę przy pomocy super dziewcząt ze Stowarzyszenia Busola zrobiłyśmy chyba z milion sztuk. Baaaardzo dziękuję za pomoc:)

składniki:

– trzy udka z kurczaka (można wykorzystać pozostałe, pieczone mięso z obiadu)
– pół słoika suszonych, pokrojonych w drobną kostkę pomidorów w oleju
– 100 g serka mascarpone
– łyżeczka musztardy
– łyżka, dwie majonezu
– dwie łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
– łyżka świeżej, posiekanej bazylii
– 3 łyżeczki soku z cytryny
– sól, pieprz, szczypta lub dwie chilli
– papryka i korniszony do dekoracji

Mięso odkroić od kości, osolić i usmażyć na patelni lub razem z kośćmi ugotować do miękkości w niedużej ilości osolonej wody. Zmielić w maszynce lub zblendować na pastę. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać, doprawić do smaku przyprawami.

  Mówię Wam -niebo na talerzu:)



  1. Aguś kulinarnie
    22 października, 2013, 7:28 pm

    Jak pięknie wyglądają:)

  2. mariola
    23 października, 2013, 6:51 am

    Wyglądają przepysznie , na pewno wypróbuję. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty. Dzięki za przepis;-)

  3. pola
    23 października, 2013, 7:18 am

    A ja myślałam, że będzie o makaronie 😉

  4. opalanka
    23 października, 2013, 10:05 am

    Faktycznie tak brzmi jakoś niejednoznacznie:) Ale nie mam innego pomysłu na nazwę:)

  5. Administrator:
    15 stycznia, 2014, 2:16 pm

    Zrobiłem. Pyszne!

  6. opalanka
    15 stycznia, 2014, 4:16 pm

    Cieszę się 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie