Ogórki po góralsku

Ogórki się kończą, ale może jeszcze ktoś wykorzysta ostatni ich rzut i taką ciekawostkę zapragnie mieć w spiżarni? Przepis i słoik tego wynalazku dostałam od pani Iwonki ze sklepiku. Ogórki są ostre i marszczą się śmiesznie w słoiku. Wyraźny, konkretny i bardzo dobry produkt na wieczorne spotkania z przyjaciółmi.

 

ogórki po góralsku

ogórki po góralsku – składniki: 

– 5 kg ogórków
– 8 łyżek soli
– 6 łyżeczek chilli w proszku
– 16 łyżek oleju
– 3 główki obranego z łupin czosnku
– 1,2 kg cukru
– 3 szklanki octu

Ogórki umyć i pokroić w kawałki ok. 3-5 cm. Posypać solą i zostawić na 12 godzin, by puściły sok. Odlać płyn i zmieszać ogórki z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Ocet z cukrem zagotować i wystudzić. Na patelnię wlać olej, wsypać chilli i krótko podgrzać, wystudzić. Zawartość patelni zmieszać z zalewą z cukru i octu. Płynem zalać ogórki, odstawić na 24 godziny potrząsając naczyniem od czasu do czasu, by zalewa dobrze pokryła każdą część warzywa. Pod wpływem płynu ogórki się pomarszczą. Przełożyć je do słoików i odstawić do spiżarni. Nie pasteryzować.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)   

 



  1. Aguś kulinarnie
    Październik 9, 2013, 12:58 pm

    Uuu,niezłe,podoba mi się ten przepis:)

  2. Aurora
    Październik 9, 2013, 1:22 pm

    Raczej mi się nie będzie chciało zrobić, ale pooglądać wolno 😀 i powzdychać 😀

  3. Malwinka
    Październik 9, 2013, 1:26 pm

    Ciekawy sposób na ogóreczka! 🙂

  4. Urszula – Proste potrawy
    Październik 9, 2013, 1:44 pm

    Znam ten przepis, też go od kogoś dostałam.W tym roku zrobiłam spory zapasik, ale w szybkim tempie "wychodzą" ze spiżarni, pozdrawiam:)

  5. Salvador Dali
    Październik 9, 2013, 5:16 pm

    ja blisko gór, ale nie słyszałam o czymś takim;) podoba mi się, muszę zrobić-w domu lubimy takie!

  6. opalanka
    Październik 9, 2013, 7:33 pm

    Za nazwę odpowiedzialności nie biorę:)

  7. Olka
    Październik 10, 2013, 8:34 am

    Podoba mi się przepis, głównie dlatego, że nie cierpię bawić się w pasteryzowanie a tu nie trzeba 🙂 A że ostre lubię, to zapisuję sobie przepis 🙂

  8. Anonimowy
    Październik 3, 2014, 9:01 am

    ile postoja bez pasteryzacji??

    1. opalanka
      Październik 3, 2014, 9:11 pm

      najmniej 3 miesiące, ale myślę, ze znacznie dłużej.

  9. Anonimowy
    Sierpień 4, 2015, 12:46 pm

    Marszczą się bo nie wiesz ja je zrobić. Te ogórki kroi się w paseczki, tzw. jednego wzdłuż przekrawa na 4 części.

  10. Anonimowy
    Lipiec 31, 2016, 5:10 pm

    u mnie stoją już prawie rok i są dobre 🙂

  11. Anonimowy
    Sierpień 5, 2016, 8:12 pm

    A można je zapasteryzowac jednak dla pewności?Dziś zaczęłam je robic,super przepis! Pozdrawiam

  12. Kasia Bbb
    Lipiec 12, 2017, 7:19 am

    Świetny przepis. Wcześniej nie podgrzewalam papryki. Mój mąż jest zachwycony. Dziękuję bardzo i pozdrawiam

    1. opalanka
      Lipiec 12, 2017, 8:55 am

      Pozdrawiam również:)

  13. Anonimowy
    Sierpień 7, 2017, 8:12 pm

    Dobry przepis,tylko trzeba pokroić w paski jak na krokodylki i koniecznie zapasteryzować.

  14. Milena
    Sierpień 2, 2018, 11:10 am

    Robię je od kilku lat ale w moim przepisie jest 6 główek czosnku
    Ciekawi mnie prażenie papryki. Spróbuję w tym roku

  15. Iga
    Sierpień 15, 2018, 9:35 am

    Pasteryzacja nie jest konieczna, ale chyba im nie zaszkodzi? Zastanawiam się czy jednak słoików dodatkowo nie „zabezpieczyć”, żeby poleżały dłużej niż 3 miesiące. Czy może sprawdzałaś czy postoją dłuzej bez pasteryzacji?

    1. Beata Królikiewicz
      Sierpień 16, 2018, 8:07 pm

      Nie sprawdzałam niestety.

  16. Józef
    Grudzień 22, 2018, 3:25 pm

    A ten płyn („Odlać płyn i zmieszać ogórki z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. „) należy wylać , czy puźniej dodać do ogórków?

  17. Józef
    Grudzień 22, 2018, 3:25 pm

    Później

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie