Zupa cygańska

Na warzywnym rynku nastał czas szaleństwa. Nie odczujemy tej atmosfery i klimatu w żadnym markecie. Trzeba wziąć wiklinowy koszyk i iść tam, gdzie również gospodynie znoszą ze swoich działek wyhodowane dobra. Prawdziwe jajka, masło i twaróg.  Kolory warzywnego targu są przecudne. Gubię się, nie mogę się zdecydować na jedno, jestem pazerna i łapczywie, kompulsywnie kupuję wszystko:)

Zupa cygańska
Zupa cygańska

zupa cygańska składniki: 

wywar (na garnek 3 l) : 
 
– ok. 70- 100 dkg mięsa z kością ( np. 30 dkg żeberek wieprzowych i części kurczaka czy indyka)
– dwie, trzy marchewki
– dwie pietruszki
-duży kawałek pora
– kawałek selera
– dwa liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
– sól (ok.łyżki- trzeba spróbować)

Mięso zalać zimną wodą, zagotować. Po dwudziestu minutach dodać sól i warzywa. Gotować na małym ogniu ok. godziny, aż warzywa będą całkowicie miękkie a mięso będzie odchodzić od kości ).

do smaku: 
 – 4- 5 dużych ziemniaków
– 25 dkg wędzonego boczku
– 30 dkg dobrej kiełbasy
– duża cebula
– trzy różnokolorowe, słodkie papryki
– mała, ostra papryczka ( dałam pół)
– trzy duże pomidory obrane ze skórki ( zimą – puszka tych bez skórki)
– ew. nieduży kawałek włoskiej kapusty
– dwie łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, nieco chilli, mielony pieprz, majeranek, lubczyk
– dwie łyżki posiekanej natki pietruszki

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w niedużą cząstki cebulę, paprykę (bez gniazd nasiennych), kapustę i przyprawy, ziemniaki ugotować do miękkości w wywarze. Do mieszanki  z patelni dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Przesmażyć aż się lekko rozpadną, dodać wszystko do wywaru. Zagotować razem krótko, sprawdzić czy ilość dodanych przypraw jest odpowiednia.

 

Zupa cygańska



Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Alekksandra
    13 września, 2013, 7:54 am

    Szczerze nigdy nie byłam na takim prawdziwym targu jak go opisujesz. Jedynie mogę się nacieszyć niewielkim ryneczkiem u mnie na osiedlu, chociaż fakt faktem jest bardzo dobrze zaopatrzony.Zupa wygląda bardzo apetycznie i pokuszę się o jej zrobienie 🙂

  2. opalanka
    13 września, 2013, 8:21 am

    Przyjeżdżaj do Piotrkowa!

  3. Salvador Dali
    13 września, 2013, 9:05 am

    a u mnie kiedyś był taki prawdziwy targ, teraz coraz więcej handlarzy, oszustów.. Ale niektórzy jeszcze stoją 😉

    Zupa-mmmm, bardzo lubię 😉

  4. Aguś kulinarnie
    13 września, 2013, 6:41 pm

    Pożywna,same ulubione składniki:)

  5. Anonimowy
    28 września, 2014, 12:36 pm

    Zrobiłam z Tobą już dwie zupy, a trzecia się właśnie gotuję 🙂 . Dopiero zaczynam tak na prawdę gotować i dzięki Tobie mi się udaje! Dziękuje 🙂

    1. opalanka
      28 września, 2014, 3:06 pm

      Bardzo się cieszę, zostań z Nami:)

    2. Anonimowy
      29 września, 2014, 1:36 pm

      Na pewno tak zrobię 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)