Sernik mokka

Kawowo-czekoladowy smak – kto nie lubi? Kolory ma zupełnie jesienne, ciepłe, dobrze współgrają z kocem w kratkę. Znów mam sernik na śniadanie, kto by tam nie chciał mieć w domu sernika:) Jest kremowy i pyszny. Dość miękki, ale łatwo się kroi. Pieczenie serników lubię, bo właściwie wystarczy zmieszać składniki i już. Kąpiel wodna, czyli ustawienie ciasta w blaszce z wrzątkiem powoduje, że rośnie równo, nie opada, ma puszystą strukturę. Baaaaardzo dobry, czekoladowy sernik mokka :).

 

Sernik mokka

 

Sernik mokka

składniki ( na tortownicę ok. 23- 24 cm) : 

na spód:

– nieduża paczka herbatników z dodatkiem kakao
– 1/3 kostki rozpuszczonego masła
– 1/4 łyżeczki cynamonu

na masę serową: 

– 1 kg trzykrotnie zmielonego, białego, tłustego sera lub dobrego, gotowego  „na serniki”
– 250 g mascarpone
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 2 łyżki cukru waniliowego
– opakowanie waniliowego lub śmietankowego proszku budyniowego
– dwie łyżki rozpuszczonego masła
– trzy łyżki kawy rozpuszczalnej
– 3 czubate łyżki kakao
– tabliczka czekolady 75% kakao

polewa: 

– 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
– trzy łyżki gorącego mleka
– łyżka masła
– łyżka cukru

Herbatniki pokruszyć na „piasek”, dodać masło, wymieszać i ugnieść na dnie tortownicy. Formę owinąć z zewnątrz i od spodu trzema warstwami folii aluminiowej, by woda, w której będziemy piec ciasto nie przedostała się do środka – np. o tak. 
Nastawić piekarnik na 160 st.
Sery zmieszać przy pomocy ubijających końcówek miksera. Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Wlać do serowej masy, dodać masło, proszek budyniowy, miksować do połączenia składników. 1/4 ciasta odlać do innej miski. Do większej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną lekko czekoladę i kakao. Do drugiej, mniejszej –  napar z kawy rozpuszczonej w łyżce- dwóch wrzątku.
Na pokruszone herbatniki wylać czekoladową masę, następnie część wymieszaną z kawą. Wstawić tortownicę do większej blaszki, którą zapełnić wrzątkiem do ok. 1/3 wysokości tortownicy. Piec sernik ok. godziny. Gdyby szybko rumienił się z wierzchu, należy ciasto przykryć folią aluminiową.

 

Sernik mokka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Angie
    27 września, 2013, 10:14 am

    Cudownie wygląda<3
    Serniki są niesamowite!

    1. opalanka
      27 września, 2013, 12:43 pm

      Dziękuję, są:)

  2. Andźka
    27 września, 2013, 10:35 am

    Zdecydowanie niebo na talerzu! Kusisz tym sernik, oj kusisz! Uwielbiam serniki i z chęcią spróbowałabym opcji czekoladowo- kawowej. Właśnie teraz- do drugiego śniadania, albo jeszcze na obiad…i może po obiedzie też? 😉

    1. opalanka
      27 września, 2013, 12:43 pm

      To zupełnie jak ja:)

  3. ✰ Justine ωith Ruth ✰
    27 września, 2013, 11:25 am

    Ja generalnie za sernikami nie przepadam, ale przyznam szczerze, że smak Twojego to już niemal przez monitor czuję 🙂 W listopadzie mam urodziny, fajnie że znalazłam Twojego bloga widzę tu dużo inspiracji na spotkania urodzinowe 🙂

    Buziaki
    xo xo xo xo xo xo

    1. opalanka
      27 września, 2013, 12:43 pm

      Polecam się na przyszłość:)

  4. Aguś kulinarnie
    27 września, 2013, 12:28 pm

    Piękny!!!

    1. opalanka
      27 września, 2013, 12:44 pm

      Dzięki Aguś:)

  5. Mateusz Magnuski
    27 września, 2013, 3:01 pm

    Oj tak, sernik na śniadanie. 🙂
    Pysznie kremowy i w bardzo kuszącej kombinacji smakowej.

  6. Salvador Dali
    27 września, 2013, 5:18 pm

    taki sernik na śniadanie-maaarzenie <3
    Piękny ci wyszedł i ta lśniąca polewa, mmm:)

  7. kuchcikOla
    27 września, 2013, 6:43 pm

    kawa jest dobra zawsze i wszędzie, a najlepsza właśnie w sernikach, mmm… 🙂

  8. Sosna
    28 września, 2013, 9:53 am

    Przepięknie się prezentuje, aż zgłodniałem 😀

  9. pola
    2 października, 2013, 6:22 am

    ale mi apetytu narobiłaś 🙂

  10. Tapenada
    6 października, 2013, 6:47 am

    Sernik wygląda fantastycznie!!!!!!

  11. Ewa Zielińska-Król
    2 kwietnia, 2015, 9:41 am

    Czy ktoś już upiekł to cudo. Wszyscy ochy i achy, a to jak lizanie szyby za którą jest ciastko. Do roboty. Może spróbuję, ale jak to w sernikach bardzo dużo składników. Wkłada się też dużo serca a potem i tak siada. Kiedyś miałam przepis na sernik zwykły sernikowy bez ciasta. Taki wiejski. Dwa razy urósł mi pięknie i nie opadł dużo, a teraz siada mimo że wszystko robię tak jak robiłam.

  12. Ewa Zielińska-Król
    2 kwietnia, 2015, 9:41 am

    Czy ktoś już upiekł to cudo. Wszyscy ochy i achy, a to jak lizanie szyby za którą jest ciastko. Do roboty. Może spróbuję, ale jak to w sernikach bardzo dużo składników. Wkłada się też dużo serca a potem i tak siada. Kiedyś miałam przepis na sernik zwykły sernikowy bez ciasta. Taki wiejski. Dwa razy urósł mi pięknie i nie opadł dużo, a teraz siada mimo że wszystko robię tak jak robiłam.

  13. opalanka
    2 kwietnia, 2015, 11:46 am

    Trudno by mi było zrobić zdjęcie nieupieczonemu – ja upiekłam:) Przeczytaj ten wpis, może pomoże:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/poradnik-kulinarny.html

  14. Anonimowy
    4 kwietnia, 2016, 12:06 pm

    Witam,
    U mnie różnie bywa z sernikami, wiem natomiast, ze z Twoich przepisów są super, jeszcze sie nie zawiodłam:)Pytam zatem by nie popełnić gafy:
    Ile około powinno trwać ubicie całych jajek z cukrami na puszystą masę, czy tak jak np. w przypadku biszkopta, gdzie miksuję około 15min. na najwyższych obrotach, czy możne to zbyt długo, podpowiesz mi Beato?:)

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2016, 4:49 pm

      Myślę, że pięć – sześć minut wystarczy. W przypadku biszkoptów, 15 minut to też za dużo, chyba, że mikser słaby. Kiedy tylko piana zesztywnieje, nie należy jej już dłużej ubijać, tworzą się "obłoczki i piana podchodzi wodą, jest przebita. Zatem do biszkoptu, białka tylko do sztywności i od razu dodawać po łyżce cukru. Kiedy dodaje się cukier, już nie ma możliwości jej przebicia.

    2. Anonimowy
      4 kwietnia, 2016, 7:28 pm

      Dziękuję za odpowiedź:) Czyli całe jajka z cukrem 5-6 minut – już notuję. Jeśli chodzi o biszkopty jajka ubijam długo aby masa jajeczna z cukrem była bardzo puszysta, nie zdarzyło mi się, aby podeszła wodą, choć ubijając białka miałam raz takie przeboje:)

  15. LilyAlice
    5 września, 2017, 7:16 am

    przedwczoraj wypróbowałam przepis – sernik pycha, dla rodzinki troche za mocno czekoladowy, dla mnie idealny 🙂 w konsystencji wyszedł fajny, gęsty ale nie twardy, raczej coś na wzór pianki. Nie urósł zbyt wiele i tez nie opadł. Dziekuje za przepis! 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)