Risotto z kurkami

Risotto z kurkami. Pracowity czas dla mnie nastał, ale ponieważ pracę swą uwielbiam, nie narzekam zbytnio, tylko na gotowanie czasu mam nieco mniej. Z tego też powodu powtarzam risotto, bo o ile ma się w szafce ryż arborio i cokolwiek w lodówce, da się w kilkanaście minut zrobić z niego baaaardzo dobrze smakujący obiad. Tym razem miałam kurki od Pani Iwonki i zamrożone udko. Dla dwóch osób zrobiłam danie znakomicie wystarczające i pyszne.

Ogólna zasada przygotowania risotto jest prosta; surowy ryż wrzuca się na patelnię, dodaje po trochu bulionu warzywnego lub mięsnego, i miesza z dodatkami i masłem aż ryż zmięknie. Masło jest konieczne, nie żałujcie 🙂

Risotto z kurkami

 

Risotto z kurkami

risotto z kurkami składniki: 

– 250 g ryżu arborio
– duża cebula
– ok. 250 g kurek
– udko lub pierś z kurczaka (opcjonalnie)
– łyżka masła
– półtorej szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
(mrożę lub wekuję pozostały z obiadów rosół lub odlewam wywar na zupę, by go potem wykorzystać do takich celów)
– dwie łyżki startego parmezanu (niekoniecznie ale lepiej)
– ew. kieliszek białego wina (nie miałam, ale wolałabym mieć)
– dwie łyżki posiekanej pietruszki

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na połowie łyżki masła. Dodać pokrojone mięso i grzyby. Kilka kurek odłożyć na potem. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Wsypać ryż i kiedy wchłonie soki z patelni podlać winem a gdy i ono zniknie – dodawać po dwie łyżki bulionu. Po każdej porcji czekać do wchłonięcia i dodawać kolejne, aż cały bulion zostanie wykorzystany a ryż będzie miękki.Wtedy dodać resztę masła, połowę parmezanu i natkę pietruszki. Dosolić i dodać czarnego, mielonego pieprzu do smaku. Odłożone wcześniej grzyby smażę krótko do chrupkości na odrobinie masła, by wykorzystać je do dekoracji. Całość już na talerzach można posypać resztą parmezanu.

 

Risotto z kurkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Ervisha
    2 września, 2013, 11:56 am

    Coś pysznego.. I jak ładnie podane ;D

  2. Angie
    2 września, 2013, 2:04 pm

    Ach, uwielbiam risotto, jest takie kremowe i delikatne, a z kurkami to już w ogóle!

  3. Tapenada
    2 września, 2013, 2:54 pm

    wygląda bardzo apetycznie 🙂

  4. Aguś kulinarnie
    2 września, 2013, 6:38 pm

    Pięknie je zaserwowałaś,aż ślinka leci:)

  5. opalanka
    2 września, 2013, 7:32 pm

    dziękuję:)

  6. Monika Kwiatkowska
    2 września, 2013, 8:28 pm

    Smakowicie wyglada…bardzo lubie Risotto 🙂

  7. Shiral Kucharzy
    6 września, 2013, 7:26 pm

    Pyszne zdjęcia!

  8. opalanka
    7 września, 2013, 8:07 am

    Dzięki:)

  9. Tapenada
    10 września, 2013, 8:19 am

    Wygląda absolutnie pysznie 🙂

  10. Anonimowy
    16 lipca, 2015, 6:40 am

    A ten kurczak z listy to do czego?

    1. opalanka
      16 lipca, 2015, 8:02 am

      "dodać pokrojone mięso i grzyby":) Możesz pominąć.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)