Risotto z kurkami

Risotto z kurkami. Pracowity czas dla mnie nastał, ale ponieważ pracę swą uwielbiam, nie narzekam zbytnio, tylko na gotowanie czasu mam nieco mniej. Z tego też powodu powtarzam risotto, bo o ile ma się w szafce ryż arborio i cokolwiek w lodówce, da się w kilkanaście minut zrobić z niego baaaardzo dobrze smakujący obiad. Tym razem miałam kurki od Pani Iwonki i zamrożone udko. Dla dwóch osób zrobiłam danie znakomicie wystarczające i pyszne.

Ogólna zasada przygotowania risotto jest prosta; surowy ryż wrzuca się na patelnię, dodaje po trochu bulionu warzywnego lub mięsnego, i miesza z dodatkami i masłem aż ryż zmięknie. Masło jest konieczne, nie żałujcie 🙂

Risotto z kurkami

 

Risotto z kurkami

risotto z kurkami składniki: 

– 250 g ryżu arborio
– duża cebula
– ok. 250 g kurek
– udko lub pierś z kurczaka (opcjonalnie)
– łyżka masła
– półtorej szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
(mrożę lub wekuję pozostały z obiadów rosół lub odlewam wywar na zupę, by go potem wykorzystać do takich celów)
– dwie łyżki startego parmezanu (niekoniecznie ale lepiej)
– ew. kieliszek białego wina (nie miałam, ale wolałabym mieć)
– dwie łyżki posiekanej pietruszki

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na połowie łyżki masła. Dodać pokrojone mięso i grzyby. Kilka kurek odłożyć na potem. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Wsypać ryż i kiedy wchłonie soki z patelni podlać winem a gdy i ono zniknie – dodawać po dwie łyżki bulionu. Po każdej porcji czekać do wchłonięcia i dodawać kolejne, aż cały bulion zostanie wykorzystany a ryż będzie miękki.Wtedy dodać resztę masła, połowę parmezanu i natkę pietruszki. Dosolić i dodać czarnego, mielonego pieprzu do smaku. Odłożone wcześniej grzyby smażę krótko do chrupkości na odrobinie masła, by wykorzystać je do dekoracji. Całość już na talerzach można posypać resztą parmezanu.

 

Risotto z kurkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Ervisha
    2 września, 2013, 11:56 am

    Coś pysznego.. I jak ładnie podane ;D

  2. Angie
    2 września, 2013, 2:04 pm

    Ach, uwielbiam risotto, jest takie kremowe i delikatne, a z kurkami to już w ogóle!

  3. Tapenada
    2 września, 2013, 2:54 pm

    wygląda bardzo apetycznie 🙂

  4. Aguś kulinarnie
    2 września, 2013, 6:38 pm

    Pięknie je zaserwowałaś,aż ślinka leci:)

  5. opalanka
    2 września, 2013, 7:32 pm

    dziękuję:)

  6. Monika Kwiatkowska
    2 września, 2013, 8:28 pm

    Smakowicie wyglada…bardzo lubie Risotto 🙂

  7. Shiral Kucharzy
    6 września, 2013, 7:26 pm

    Pyszne zdjęcia!

  8. opalanka
    7 września, 2013, 8:07 am

    Dzięki:)

  9. Tapenada
    10 września, 2013, 8:19 am

    Wygląda absolutnie pysznie 🙂

  10. Anonimowy
    16 lipca, 2015, 6:40 am

    A ten kurczak z listy to do czego?

    1. opalanka
      16 lipca, 2015, 8:02 am

      "dodać pokrojone mięso i grzyby":) Możesz pominąć.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)