Pieczeń wieprzowa, domowa wędlina na kanapki

Wędlina sklepowa jakiej bywa jakości wszyscy wiemy. Poprawiacze smaku i koloru, woda, saletry i inne substancje o których istnieniu nie chcę wiedzieć – są. Jeśli ktoś nie ma możliwości sprawdzenia co ma w środku kupowana zwykle kiełbasa, namawiam do pieczenia mięsa. Chętnie kupowałabym takie nienafaszerowane genetycznie modyfikowaną karmą. Rodziny na wsi brak. Zaprzyjaźnionych hodowców również. Ale przynajmniej taka domowa wędlina lepsza jest od innych o brak  rzeczonych “ulepszaczy”. I jaka pyszna! Można pokroić ją w plastry na obiad lub do kanapek następnego dnia, np. z chrzanem czy kiszonym ogórkiem – najlepsza.

 

domowa wędlina

 

domowa wędlina

 składniki: 

– 1 kg ładnego karczku wieprzowego

na marynatę:

– półtorej  łyżeczki soli
– pół łyżeczki mielonego pieprzu
– pół łyżeczki ostrej papryki
– łyżka majeranku
– posiekana cebula
– 4 rozgniecione ząbki czosnku
– dwie łyżki octu winnego
– łyżeczka miodu
– pokruszony liść laurowy
– pół szklanki oliwy

Składniki marynaty wymieszać i przełożyć do foliowego woreczka np. na mrożonki. Włożyć do niej  mięso, ponacierać, by marynata oblepiła dokładnie całą jego powierzchnię, woreczek zawiązać tak, by przylegał do mięsa. Włożyć do lodówki na dwie – trzy godziny a najlepiej na całą noc. Jeśli ktoś posiada garnek rzymski do pieczenia, należy go namoczyć przez 20 minut w wodzie i wstawić z mięsem do zimnego piekarnika. Można też użyć żaroodpornego naczynia lub woreczka do pieczenia. Piec ok. godzinę i piętnaście minut ( na 200 st.), piętnaście minut przed końcem zdejmując pokrywkę lub rozcinając woreczek,  by mięso się zrumieniło. Jeśli pieczemy większy kawałek, trzeba przeznaczyć na każdy kilogram godzinę i dla pewności jeszcze 15 minut. Przy kawałku 1,5 kg trzeba zatem piec mięso godzinę i czterdzieści pięć minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 minut bez krojenia. Zbyt wczesne rozkrojenie spowoduje wypłynięcie soków i mięso straci soczystość.

domowa wędlina

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Angie
    10 września, 2013, 12:02 pm

    Uwielbiam takie domowe mięcha. Są o niebo lepsze od tych kupnych!

  2. Aguś kulinarnie
    10 września, 2013, 5:01 pm

    Uwielbiam!!!Jak tylko będę bardziej"czasowa"to sięgnę po Twój przepis:)

  3. opalanka
    10 września, 2013, 5:11 pm

    Zrób koniecznie i napisz czy się dało zjeść:)

  4. Michał Bartyzel
    18 września, 2013, 9:17 am

    napewno się dało,
    też zawsze kupuje mięcho w sklepie i piekę a potem na tydzień – dwa jest mięcho do kanapek
    wychodzi taniej niż w przypadku zakupionej i na chemizowanej
    wogule nie ma o czym mówić – smak nie powtarzalny i zdrowy!

  5. Anonimowy
    20 marca, 2015, 9:28 pm

    Mięsko już w marynacie czeka na jutrzejsze przygotowanie. Mam tylko nadzieję, że nie wyjdzie zbyt suche. Kanapka z taką domową pieczenią to prawdziwy rarytas! Pozdrawiam i dziękuję za przepis 🙂

    1. opalanka
      22 marca, 2015, 7:46 am

      Pozdrawiam również, daj znać jak wyszło.

  6. Anonimowy
    7 września, 2016, 8:45 am

    # czy karczek wcześniej opiec na patelni?
    # w jakiej temperaturze piec w piekarniku?
    POZDRAWIAM! 🙂

    1. opalanka
      7 września, 2016, 10:35 am

      Można obsmażyć. 200 stopni.

  7. amerykanka
    21 kwietnia, 2017, 3:26 pm

    można podczas gotowania wywaru na zupę włozyc spory kawałek miesa ,ugotowac i wystudzić.Bardzo smaczna delikatna przekaska,idealna na kanapkę z chrzanem..

  8. Kasia
    22 marca, 2018, 1:39 pm

    Jakie inne mięso można zrobić w ten sposób? Szynka nie będzie za sucha?

    1. Beata Królikiewicz
      22 marca, 2018, 5:51 pm

      Zawsze można na niej położyć plasterki boczku, wtedy jest gwarancja braku suchości. Często sucha nie wychodzi, choć się zdarza. Nigdy nie wiadomo jakie mięso się kupi.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie