Pieczeń wieprzowa, domowa wędlina na kanapki
Wędlina sklepowa jakiej bywa jakości wszyscy wiemy. Poprawiacze smaku i koloru, woda, saletry i inne substancje o których istnieniu nie chcę wiedzieć – są. Jeśli ktoś nie ma możliwości sprawdzenia co ma w środku kupowana zwykle kiełbasa, namawiam do pieczenia mięsa. Chętnie kupowałabym takie nienafaszerowane genetycznie modyfikowaną karmą. Rodziny na wsi brak. Zaprzyjaźnionych hodowców również. Ale przynajmniej taka domowa wędlina lepsza jest od innych o brak rzeczonych “ulepszaczy”. I jaka pyszna! Można pokroić ją w plastry na obiad lub do kanapek następnego dnia, np. z chrzanem czy kiszonym ogórkiem – najlepsza.
składniki:
– 1 kg ładnego karczku wieprzowego
na marynatę:
– półtorej łyżeczki soli
– pół łyżeczki mielonego pieprzu
– pół łyżeczki ostrej papryki
– łyżka majeranku
– posiekana cebula
– 4 rozgniecione ząbki czosnku
– dwie łyżki octu winnego
– łyżeczka miodu
– pokruszony liść laurowy
– pół szklanki oliwy
Składniki marynaty wymieszać i przełożyć do foliowego woreczka np. na mrożonki. Włożyć do niej mięso, ponacierać, by marynata oblepiła dokładnie całą jego powierzchnię, woreczek zawiązać tak, by przylegał do mięsa. Włożyć do lodówki na dwie – trzy godziny a najlepiej na całą noc. Jeśli ktoś posiada garnek rzymski do pieczenia, należy go namoczyć przez 20 minut w wodzie i wstawić z mięsem do zimnego piekarnika. Można też użyć żaroodpornego naczynia lub woreczka do pieczenia. Piec ok. godzinę i piętnaście minut ( na 200 st.), piętnaście minut przed końcem zdejmując pokrywkę lub rozcinając woreczek, by mięso się zrumieniło. Jeśli pieczemy większy kawałek, trzeba przeznaczyć na każdy kilogram godzinę i dla pewności jeszcze 15 minut. Przy kawałku 1,5 kg trzeba zatem piec mięso godzinę i czterdzieści pięć minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 minut bez krojenia. Zbyt wczesne rozkrojenie spowoduje wypłynięcie soków i mięso straci soczystość.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Uwielbiam takie domowe mięcha. Są o niebo lepsze od tych kupnych!
Uwielbiam!!!Jak tylko będę bardziej"czasowa"to sięgnę po Twój przepis:)
Zrób koniecznie i napisz czy się dało zjeść:)
napewno się dało,
też zawsze kupuje mięcho w sklepie i piekę a potem na tydzień – dwa jest mięcho do kanapek
wychodzi taniej niż w przypadku zakupionej i na chemizowanej
wogule nie ma o czym mówić – smak nie powtarzalny i zdrowy!
Mięsko już w marynacie czeka na jutrzejsze przygotowanie. Mam tylko nadzieję, że nie wyjdzie zbyt suche. Kanapka z taką domową pieczenią to prawdziwy rarytas! Pozdrawiam i dziękuję za przepis 🙂
Pozdrawiam również, daj znać jak wyszło.
# czy karczek wcześniej opiec na patelni?
# w jakiej temperaturze piec w piekarniku?
POZDRAWIAM! 🙂
Można obsmażyć. 200 stopni.
można podczas gotowania wywaru na zupę włozyc spory kawałek miesa ,ugotowac i wystudzić.Bardzo smaczna delikatna przekaska,idealna na kanapkę z chrzanem..
Jakie inne mięso można zrobić w ten sposób? Szynka nie będzie za sucha?
Zawsze można na niej położyć plasterki boczku, wtedy jest gwarancja braku suchości. Często sucha nie wychodzi, choć się zdarza. Nigdy nie wiadomo jakie mięso się kupi.