Papryka marynowana

Zalewa musi być wrząca i to wystarczy, żeby słoiki zamknęły się bez pasteryzowania. Używam tych ćwierć i półlitrowych. Szybka, bardzo smaczna i kolorowa, paprykowa słoikowość. Jest teraz najtańsza w sezonie. Warto iść na targ warzywny choćby po to, by ponatychać się widokiem jej kolorów. Przepis na lecso jest tu, jeśli ktoś nie zdążył tego lata, polecam gorąco:)

Papryka marynowana

 

 

papryka marynowana składniki: 

– 5 kg papryki

zalewa: 

– 3 l wody
– szklanka octu 10%
– 3 szklanki cukru
– 3 łyżki soli
– ziele angielskie ( kilkanaście kulek)
– liść laurowy ( po jednym na słoik)  
– 2 pokrojone w półkrążki cebule
– 2 łyżeczki gorczycy

na wierzch: 

– olej rzepakowy ,słonecznikowy lub oliwa z oliwek

Składniki zalewy zagotować, dorzucić umytą, pokrojoną w paski i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Gotować 5 minut. Włożyć do słoików, dopełnić zalewą, na wierzch dać łyżkę oleju. Zakręcić mocno, odwrócić słoiki do góry dnem, wystudzić.

 

Papryka marynowana

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    25 września, 2013, 8:21 am

    Na zimę świetny dodatek:)

  2. Koperek :)
    25 września, 2013, 9:26 am

    Też robiłam ! 🙂
    Pycha!

  3. Marzena
    25 września, 2013, 9:57 pm

    Ale cudne zdjęcia…:-)

    1. opalanka
      27 września, 2013, 1:53 pm

      w imieniu autora- dziękuję:)

  4. Elżbieta Cichosz
    7 października, 2013, 8:53 am

    właśnie się zabieram za robienie papryczki 🙂

  5. opalanka
    7 października, 2013, 5:52 pm

    powodzenia:)

  6. teresa my
    8 października, 2013, 12:49 pm

    szklanka cukru na litr wody???niemozliwe! toż to wyjdzie ulepek a nie zalewa:(

  7. opalanka
    8 października, 2013, 5:08 pm

    Też tak myślałam, aż spróbowałam:)

  8. Jo.
    9 października, 2013, 12:40 pm

    ocet spirytusowy jest niezdrowy, zabija witaminki z papryki, zdrowsze i smaczniejsze jest z octem winnym ub jablkowym.

  9. opalanka
    9 października, 2013, 3:31 pm

    z całą pewnością zdrowszy:)

  10. Marek Obara
    24 czerwca, 2014, 5:46 pm

    piękne zdjęcia myśle że papryczka konserwowa tez pyszna 🙂 ja uwielbiam z gomaru pińczów też pyszna

  11. Blondynka.
    9 sierpnia, 2014, 12:30 pm

    trzeba zaraz wypróbować.:)

  12. henryk
    21 sierpnia, 2014, 8:38 am

    to coś fantastycznego—- orgazm w buzi jedzac taka papryczke

  13. Anonimowy
    22 września, 2014, 3:55 pm

    Właśnie robię papryczki:-)

  14. Anonimowy
    1 listopada, 2014, 4:27 pm

    Zrobiłam 10 słoiczków zupełnie niespodziewanie! Przypadkiem kupiłam wczoraj 5 kg papryki. Niestety zabrakło mi słoiczków. Jutro mąź" skoczy" do Obi.Tam podobno są.Nic mi w lodówce tym razem. Nie zapleśniało,nie miałam zatem "szkła " z odzysku. To co mi zostało w zalewie wystawiłam na balkon.Może uda się to "uratować". Z nieobranej reszty zrobię tę pastę paprykową. No i jeszcze te ciasteczka owisiane z żurawiną….Boże co się ze mną dzieje? Ja i przetwory? Ale to mi sprawia przyjemność!

  15. J.
    8 września, 2016, 12:30 pm

    Spróbowałam, choć trochę zmieniłam twój przepis. Cukru dałam nie z 3 szklanki, a z 3 łyżki chyba… Tak do smaku. Do tego bez tych olejów, ale słoiki gotowałam ok 25min. Wyszła cuuuudna 🙂

  16. Dominika
    14 lutego, 2018, 9:54 am

    A ja mam takie pytanie: czy z innych kolorów papryki też będzie dobra marynowana? Bo wiadomo, że czerwona pycha, a innych kolorów to chyba nawet w sklepach nie widziałam…
    Pozdrawiam 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      14 lutego, 2018, 12:55 pm

      W sezonie są wszystkie kolory. Inne też nadają się do marynowania.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)