Najlepsze kruche ciasto z brzoskwiniami i pianką
Ciasto z tego przepisu jest bardzo kruche. Prawdopodobnie walor ten zawdzięcza sporej ilości dodanych żółtek. O tym czego potrzeba, by upiec idealnie kruche i delikatne, nietwarde ciasto, pięknie napisała Renata na Art Kulinaria.Piekłam podobną tartę, dostosowując do formy przepis znaleziony na “Moich Wypiekach”, a tym razem ciastem wykleiłam tortownicę, przez co całość nabrała odświętnego wyglądu. Świętowany był chyba…poniedziałek:) Ciasto można przygotować w przeddzień a nawet kilka dni wcześniej, włożyć do zamrażarki by czekało na upieczenie.
kruche ciasto z brzoskwiniami składniki (na tortownicę 23 cm):
na ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 3/4 kostki zimnego masła (200 g)
– 5 żółtek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki cukru pudru
na piankę:
– 5 białek
– 3/4 szklanki cukru
– dwa budynie w proszku bez cukru
– 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
– kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
owoce :
tu – puszka brzoskwiń w zalewie
cukier puder do posypania
Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z resztą składników. Gdyby nie chciały się połączyć – dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Piekarnik ustawić na 190 st. Tortownicę należy wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy. Docisnąć lekko ręką, uformować dość wysoki brzeg , mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Ciasto powinno się dość łatwo przyklejać. Wstawić formę do piekarnika i piec ciasto ok. 15 – 20 minut, do zezłocenia. Wyjąć i ostudzić.
Kiedy ciasto będzie chłodne, białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier i po łyżce budyniowego proszku. Nie przestając ubijać, wlać cienką strużką olej i esencję waniliową.
Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry, połowę ułożyć na podpieczonym spodzie. Przykryć pianką, wyłożyć resztę owoców. Zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 30 – 40 minut. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ślicznie wygląda no i ta pianka<3
Dzięki:)
Kobieto miej litość nade mną-dopiero do domu wróciłam po męczącym dniu,a Ty takie pyszności prezentujesz:)
Nie mam litości, Aguś, do roboty:)
bardzo lubię to ciasto 🙂 wersja z brzoskwiniami świetnie sprawdzi się w zimę, kiedy brak już malin, jeżyn i tym podobnych owoców, a ochota na ciasto z owocami jest! 🙂
Albo kiedy jest niedziela i nie chce się wyjść z domu po maliny, a jakaś puszka brzoskwiń wałęsa się po spiżarni:)
Torty to raczej nie moja specjalność ale ten tak pysznie wyglada,że chyba go wypróbuję 🙂
Bo to właściwie nie tort, wypróbuj koniecznie:)
Napiszę tylko tyle: WOW 🙂
obłędne 🙂 zachwyciło mnie!
Bardzo dziękuję:)
Ale cudo 🙂
PYCHA!
Mam pytanie odnośnie budyniu – ile gram ma 1 paczka? Mieszkam za granicą a tu paczki budyniu mają więcej gram.
zdaje się, że 60 g.
Mam pytanie czy można zastosować olej rzepakowy zamiast słonecznikowego ?
Można.
Zrobiłam, wyszło jak z obrazka wiec polecam nawet komuś kto nie ma zdolności kulinarnych. Jest dobre, trochę za słodkie jak dla mnie i za bardzo czuć jajka w piance. W ogóle nie mój smak ten piankowy. Ale kruche wyszło super.
Mam pytanie robiłam to ciasto 3 razy, pierwszy raz z brzoskwiniami było pyszne. Niestety 2 razy zrobiłam z rabarbarem i truskawkami i pianka po upieczeniu opada -robi się z niej zakacel i nie wiem dlaczego. Czy białka majà być z lodòwki czy stać przedubiciem w kuchni ?
Białka z lodówki. Rabarbar może puszcza za dużo soku? Pojęcia nie mam. Robię czasem tartę z truskawkami to właściwie ten sam przepis. https://niebonatalerzu.pl/2013/07/najlepsza-tarta-z-truskawkami.html