Najlepsze kruche ciasto z brzoskwiniami i pianką

Ciasto z tego przepisu jest bardzo kruche. Prawdopodobnie  walor ten zawdzięcza sporej ilości dodanych  żółtek. O tym czego potrzeba, by upiec idealnie kruche i delikatne, nietwarde ciasto, pięknie napisała  Renata  na Art Kulinaria.Piekłam podobną tartę, dostosowując do formy przepis znaleziony na „Moich Wypiekach”, a tym razem ciastem wykleiłam tortownicę, przez co całość nabrała odświętnego wyglądu. Świętowany był chyba…poniedziałek:) Ciasto można przygotować w przeddzień a nawet kilka dni wcześniej, włożyć do zamrażarki by czekało na upieczenie.

kruche ciasto z brzoskwiniami

 

kruche ciasto z brzoskwiniami


kruche ciasto z brzoskwiniami składniki (na tortownicę 23 cm): 

na ciasto:

– 2 szklanki mąki
– 3/4 kostki zimnego masła (200 g)
– 5 żółtek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki cukru pudru

na piankę: 

– 5 białek
– 3/4 szklanki cukru
– dwa budynie w proszku bez cukru
– 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
– kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego

owoce :
tu – puszka brzoskwiń w zalewie

cukier puder do posypania

Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z resztą składników. Gdyby nie chciały się połączyć – dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

Piekarnik ustawić na 190 st. Tortownicę należy wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy. Docisnąć lekko ręką, uformować dość wysoki brzeg , mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Ciasto powinno się dość łatwo przyklejać. Wstawić formę do piekarnika i piec ciasto ok. 15 – 20 minut, do zezłocenia. Wyjąć i ostudzić.

Kiedy ciasto będzie chłodne, białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier i po łyżce budyniowego proszku. Nie przestając ubijać, wlać cienką strużką olej i esencję waniliową.

Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry, połowę ułożyć na podpieczonym spodzie. Przykryć pianką, wyłożyć resztę owoców. Zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 30 – 40 minut. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

kruche ciasto z brzoskwiniami

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Angie
    3 września, 2013, 9:32 am

    Ślicznie wygląda no i ta pianka<3

    1. opalanka
      3 września, 2013, 7:38 pm

      Dzięki:)

  2. Aguś kulinarnie
    3 września, 2013, 5:22 pm

    Kobieto miej litość nade mną-dopiero do domu wróciłam po męczącym dniu,a Ty takie pyszności prezentujesz:)

    1. opalanka
      3 września, 2013, 7:38 pm

      Nie mam litości, Aguś, do roboty:)

  3. kuchcikOla
    3 września, 2013, 7:16 pm

    bardzo lubię to ciasto 🙂 wersja z brzoskwiniami świetnie sprawdzi się w zimę, kiedy brak już malin, jeżyn i tym podobnych owoców, a ochota na ciasto z owocami jest! 🙂

    1. opalanka
      3 września, 2013, 7:37 pm

      Albo kiedy jest niedziela i nie chce się wyjść z domu po maliny, a jakaś puszka brzoskwiń wałęsa się po spiżarni:)

  4. Monika Kwiatkowska
    3 września, 2013, 7:56 pm

    Torty to raczej nie moja specjalność ale ten tak pysznie wyglada,że chyba go wypróbuję 🙂

  5. opalanka
    4 września, 2013, 7:02 am

    Bo to właściwie nie tort, wypróbuj koniecznie:)

  6. Joanna Skoraczyńska
    7 września, 2013, 6:43 pm

    Napiszę tylko tyle: WOW 🙂

  7. Łucja
    8 września, 2013, 8:16 pm

    obłędne 🙂 zachwyciło mnie!

  8. opalanka
    9 września, 2013, 3:12 pm

    Bardzo dziękuję:)

  9. ugotujmyto.pl
    10 września, 2013, 4:55 pm

    Ale cudo 🙂

  10. magdzialenka00
    16 września, 2013, 5:16 pm

    PYCHA!

  11. Anonimowy
    12 września, 2014, 7:52 pm

    Mam pytanie odnośnie budyniu – ile gram ma 1 paczka? Mieszkam za granicą a tu paczki budyniu mają więcej gram.

    1. opalanka
      13 września, 2014, 6:44 pm

      zdaje się, że 60 g.

  12. Paula nie wiem
    26 kwietnia, 2016, 1:53 pm

    Mam pytanie czy można zastosować olej rzepakowy zamiast słonecznikowego ?

    1. opalanka
      26 kwietnia, 2016, 3:18 pm

      Można.

  13. diana mat
    13 stycznia, 2017, 8:01 pm

    Zrobiłam, wyszło jak z obrazka wiec polecam nawet komuś kto nie ma zdolności kulinarnych. Jest dobre, trochę za słodkie jak dla mnie i za bardzo czuć jajka w piance. W ogóle nie mój smak ten piankowy. Ale kruche wyszło super.

  14. Monika
    18 maja, 2018, 2:07 pm

    Mam pytanie robiłam to ciasto 3 razy, pierwszy raz z brzoskwiniami było pyszne. Niestety 2 razy zrobiłam z rabarbarem i truskawkami i pianka po upieczeniu opada -robi się z niej zakacel i nie wiem dlaczego. Czy białka majà być z lodòwki czy stać przedubiciem w kuchni ?

    1. Beata Królikiewicz
      19 maja, 2018, 7:51 pm

      Białka z lodówki. Rabarbar może puszcza za dużo soku? Pojęcia nie mam. Robię czasem tartę z truskawkami to właściwie ten sam przepis. http://niebonatalerzu.pl/2013/07/najlepsza-tarta-z-truskawkami.html

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)