Najlepsze kruche ciasto z brzoskwiniami i pianką

Ciasto z tego przepisu jest bardzo kruche. Prawdopodobnie  walor ten zawdzięcza sporej ilości dodanych  żółtek. O tym czego potrzeba, by upiec idealnie kruche i delikatne, nietwarde ciasto, pięknie napisała  Renata  na Art Kulinaria.Piekłam podobną tartę, dostosowując do formy przepis znaleziony na „Moich Wypiekach”, a tym razem ciastem wykleiłam tortownicę, przez co całość nabrała odświętnego wyglądu. Świętowany był chyba…poniedziałek:) Ciasto można przygotować w przeddzień a nawet kilka dni wcześniej, włożyć do zamrażarki by czekało na upieczenie.

kruche ciasto z brzoskwiniami

 

kruche ciasto z brzoskwiniami


kruche ciasto z brzoskwiniami składniki (na tortownicę 23 cm): 

na ciasto:

– 2 szklanki mąki
– 3/4 kostki zimnego masła (200 g)
– 5 żółtek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki cukru pudru

na piankę: 

– 5 białek
– 3/4 szklanki cukru
– dwa budynie w proszku bez cukru
– 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
– kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego

owoce :
tu – puszka brzoskwiń w zalewie

cukier puder do posypania

Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z resztą składników. Gdyby nie chciały się połączyć – dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

Piekarnik ustawić na 190 st. Tortownicę należy wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy. Docisnąć lekko ręką, uformować dość wysoki brzeg , mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Ciasto powinno się dość łatwo przyklejać. Wstawić formę do piekarnika i piec ciasto ok. 15 – 20 minut, do zezłocenia. Wyjąć i ostudzić.

Kiedy ciasto będzie chłodne, białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier i po łyżce budyniowego proszku. Nie przestając ubijać, wlać cienką strużką olej i esencję waniliową.

Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry, połowę ułożyć na podpieczonym spodzie. Przykryć pianką, wyłożyć resztę owoców. Zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 30 – 40 minut. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

kruche ciasto z brzoskwiniami

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Angie
    3 września, 2013, 9:32 am

    Ślicznie wygląda no i ta pianka<3

    1. opalanka
      3 września, 2013, 7:38 pm

      Dzięki:)

  2. Aguś kulinarnie
    3 września, 2013, 5:22 pm

    Kobieto miej litość nade mną-dopiero do domu wróciłam po męczącym dniu,a Ty takie pyszności prezentujesz:)

    1. opalanka
      3 września, 2013, 7:38 pm

      Nie mam litości, Aguś, do roboty:)

  3. kuchcikOla
    3 września, 2013, 7:16 pm

    bardzo lubię to ciasto 🙂 wersja z brzoskwiniami świetnie sprawdzi się w zimę, kiedy brak już malin, jeżyn i tym podobnych owoców, a ochota na ciasto z owocami jest! 🙂

    1. opalanka
      3 września, 2013, 7:37 pm

      Albo kiedy jest niedziela i nie chce się wyjść z domu po maliny, a jakaś puszka brzoskwiń wałęsa się po spiżarni:)

  4. Monika Kwiatkowska
    3 września, 2013, 7:56 pm

    Torty to raczej nie moja specjalność ale ten tak pysznie wyglada,że chyba go wypróbuję 🙂

  5. opalanka
    4 września, 2013, 7:02 am

    Bo to właściwie nie tort, wypróbuj koniecznie:)

  6. Joanna Skoraczyńska
    7 września, 2013, 6:43 pm

    Napiszę tylko tyle: WOW 🙂

  7. Łucja
    8 września, 2013, 8:16 pm

    obłędne 🙂 zachwyciło mnie!

  8. opalanka
    9 września, 2013, 3:12 pm

    Bardzo dziękuję:)

  9. ugotujmyto.pl
    10 września, 2013, 4:55 pm

    Ale cudo 🙂

  10. magdzialenka00
    16 września, 2013, 5:16 pm

    PYCHA!

  11. Anonimowy
    12 września, 2014, 7:52 pm

    Mam pytanie odnośnie budyniu – ile gram ma 1 paczka? Mieszkam za granicą a tu paczki budyniu mają więcej gram.

    1. opalanka
      13 września, 2014, 6:44 pm

      zdaje się, że 60 g.

  12. Paula nie wiem
    26 kwietnia, 2016, 1:53 pm

    Mam pytanie czy można zastosować olej rzepakowy zamiast słonecznikowego ?

    1. opalanka
      26 kwietnia, 2016, 3:18 pm

      Można.

  13. diana mat
    13 stycznia, 2017, 8:01 pm

    Zrobiłam, wyszło jak z obrazka wiec polecam nawet komuś kto nie ma zdolności kulinarnych. Jest dobre, trochę za słodkie jak dla mnie i za bardzo czuć jajka w piance. W ogóle nie mój smak ten piankowy. Ale kruche wyszło super.

  14. Monika
    18 maja, 2018, 2:07 pm

    Mam pytanie robiłam to ciasto 3 razy, pierwszy raz z brzoskwiniami było pyszne. Niestety 2 razy zrobiłam z rabarbarem i truskawkami i pianka po upieczeniu opada -robi się z niej zakacel i nie wiem dlaczego. Czy białka majà być z lodòwki czy stać przedubiciem w kuchni ?

    1. Beata Królikiewicz
      19 maja, 2018, 7:51 pm

      Białka z lodówki. Rabarbar może puszcza za dużo soku? Pojęcia nie mam. Robię czasem tartę z truskawkami to właściwie ten sam przepis. http://niebonatalerzu.pl/2013/07/najlepsza-tarta-z-truskawkami.html

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)