Kruche ciasto z kremem
Kruche ciasto z kremem to właściwie bardzo dobra tarta z kremem. Łatwe kruche, budyniowy krem i ulubione owoce. Lubię odgniecioną na cieście fakturę papieru do pieczenia, dlatego użyłam tortownicy. Deser zniknął tego samego wieczora, nie jest zbyt wielki, przy okazji imprez chyba trzeba podwoić porcję i użyć większej formy.
składniki na kruche ciasto ( na tortownicę ok. 22 cm):
– pół kostki zimnego masła ( 100g)
– szklanka mąki ( 250 ml)
– 5 łyżek cukru
– lyżka cukru waniliowego
– dwa żółtka
na krem:
– 100 g miękkiego masła
– dwa budynie śmietankowe
– 800 ml mleka
owoce do dekoracji wierzchu , np. jagody, borówki amerykańskie, maliny, truskawki, brzoskwinie ( ok. 30 dkg)
Ugotować budyń w nieco mniejszej ilości mleka niż mówi przepis. Całkowicie wystudzić.
Składniki na ciasto włożyć do miski i ugniatać tłuczkiem do ziemniaków lub zagnieść szybko ręką do połączenia składników. Wstawić na pół godziny do lodówki. Tortownicę wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia nie dbając o załamania na jego powierzchni. Ciasto rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia i wykleić nim (można też bez wałkowania) dno i boki ( do 1/3 wysokości) tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec ciasto na środkowej półce piekarnika do zrumienienia, ok. 20 – 30 minut.
Masło rozetrzeć na puch końcówka do ucierania. Dodawać po łyżce budyniu aż składniki połaczą się w krem. W połowie ucierania zmieniłam końcówki na te do ubijania piany i masa bardzo szybko stała się jednolita. Powstały krem wyłożyć na ostudzone ciasto, udekorować owocami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
A ja właśnie piję kawę…
i ja:)
idealne weekendowe ciacho 🙂
Wygląda pięknie i pewnie smakuje cudownie 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
domowafabryczka.blogspot.com
aj, ale ciacho! Też uwielbiam kiedy ten papier pozostawi swój ślad, a ciasto nie jest równe jak od linii 🙂
A te boróweczki na samej górze, mmm:)
Uwielbiam takie ciacha z owocami ;D
Wygląda smakowicie:)