Kruche ciasto z kremem

Kruche ciasto z kremem to właściwie bardzo dobra tarta z kremem. Łatwe kruche, budyniowy krem i ulubione owoce. Lubię odgniecioną na cieście fakturę papieru do pieczenia, dlatego użyłam tortownicy. Deser zniknął tego samego wieczora, nie jest zbyt wielki, przy okazji imprez chyba trzeba podwoić porcję i użyć większej formy.

Kruche ciasto z kremem
Kruche ciasto z kremem

składniki na kruche ciasto ( na tortownicę ok. 22 cm):

– pół kostki zimnego masła ( 100g)
szklanka mąki ( 250 ml)
– 5 łyżek cukru
– lyżka cukru waniliowego
– dwa żółtka

na krem: 

– 100 g miękkiego masła
– dwa budynie śmietankowe
– 800 ml mleka

owoce do dekoracji wierzchu , np. jagody, borówki amerykańskie, maliny, truskawki, brzoskwinie ( ok. 30 dkg) 

Ugotować budyń w nieco mniejszej ilości mleka niż mówi przepis. Całkowicie wystudzić.
Składniki na ciasto włożyć do miski i ugniatać tłuczkiem do ziemniaków lub zagnieść szybko ręką do połączenia składników. Wstawić na pół godziny do lodówki. Tortownicę wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia nie dbając o załamania na jego powierzchni. Ciasto rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia i wykleić nim (można też bez wałkowania)  dno i boki ( do 1/3 wysokości) tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec ciasto na środkowej półce piekarnika do zrumienienia, ok. 20 – 30 minut.

Masło rozetrzeć na puch końcówka do ucierania. Dodawać po łyżce budyniu aż składniki połaczą się w krem. W połowie ucierania zmieniłam końcówki na te do ubijania piany i masa bardzo szybko stała się jednolita. Powstały krem wyłożyć na ostudzone ciasto, udekorować owocami.

Kruche ciasto z kremem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    14 września, 2013, 7:35 am

    A ja właśnie piję kawę…

  2. opalanka
    14 września, 2013, 7:41 am

    i ja:)

  3. Bo(ro)n Appétit
    14 września, 2013, 11:37 am

    idealne weekendowe ciacho 🙂

  4. Karolina Kowalczyk
    15 września, 2013, 10:00 am

    Wygląda pięknie i pewnie smakuje cudownie 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
    domowafabryczka.blogspot.com

  5. Salvador Dali
    15 września, 2013, 10:33 am

    aj, ale ciacho! Też uwielbiam kiedy ten papier pozostawi swój ślad, a ciasto nie jest równe jak od linii 🙂
    A te boróweczki na samej górze, mmm:)

  6. Ervisha
    15 września, 2013, 12:02 pm

    Uwielbiam takie ciacha z owocami ;D

  7. zakateksmaku
    15 września, 2013, 7:27 pm

    Wygląda smakowicie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)