Kruche ciasto z kremem

Kruche ciasto z kremem to właściwie bardzo dobra tarta z kremem. Łatwe kruche, budyniowy krem i ulubione owoce. Lubię odgniecioną na cieście fakturę papieru do pieczenia, dlatego użyłam tortownicy. Deser zniknął tego samego wieczora, nie jest zbyt wielki, przy okazji imprez chyba trzeba podwoić porcję i użyć większej formy.

Kruche ciasto z kremem
Kruche ciasto z kremem

składniki na kruche ciasto ( na tortownicę ok. 22 cm):

– pół kostki zimnego masła ( 100g)
szklanka mąki ( 250 ml)
– 5 łyżek cukru
– lyżka cukru waniliowego
– dwa żółtka

na krem: 

– 100 g miękkiego masła
– dwa budynie śmietankowe
– 800 ml mleka

owoce do dekoracji wierzchu , np. jagody, borówki amerykańskie, maliny, truskawki, brzoskwinie ( ok. 30 dkg) 

Ugotować budyń w nieco mniejszej ilości mleka niż mówi przepis. Całkowicie wystudzić.
Składniki na ciasto włożyć do miski i ugniatać tłuczkiem do ziemniaków lub zagnieść szybko ręką do połączenia składników. Wstawić na pół godziny do lodówki. Tortownicę wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia nie dbając o załamania na jego powierzchni. Ciasto rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia i wykleić nim (można też bez wałkowania)  dno i boki ( do 1/3 wysokości) tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec ciasto na środkowej półce piekarnika do zrumienienia, ok. 20 – 30 minut.

Masło rozetrzeć na puch końcówka do ucierania. Dodawać po łyżce budyniu aż składniki połaczą się w krem. W połowie ucierania zmieniłam końcówki na te do ubijania piany i masa bardzo szybko stała się jednolita. Powstały krem wyłożyć na ostudzone ciasto, udekorować owocami.

Kruche ciasto z kremem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    14 września, 2013, 7:35 am

    A ja właśnie piję kawę…

  2. opalanka
    14 września, 2013, 7:41 am

    i ja:)

  3. Bo(ro)n Appétit
    14 września, 2013, 11:37 am

    idealne weekendowe ciacho 🙂

  4. Karolina Kowalczyk
    15 września, 2013, 10:00 am

    Wygląda pięknie i pewnie smakuje cudownie 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
    domowafabryczka.blogspot.com

  5. Salvador Dali
    15 września, 2013, 10:33 am

    aj, ale ciacho! Też uwielbiam kiedy ten papier pozostawi swój ślad, a ciasto nie jest równe jak od linii 🙂
    A te boróweczki na samej górze, mmm:)

  6. Ervisha
    15 września, 2013, 12:02 pm

    Uwielbiam takie ciacha z owocami ;D

  7. zakateksmaku
    15 września, 2013, 7:27 pm

    Wygląda smakowicie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)