Drożdżowe ciasto ze śliwkami i serem
Jesiennie i śliwkowo na straganach. Smażę powidła i w porze śniadania myślę o drożdżówce. Upiekłam pyszną. Ciasto pięknie wyrosło, nie sprawiało trudności w zagniataniu, łatwo dało się uformować przed nałożeniem serowego nadzienia. Można zamiast niego użyć powideł albo dżemu. Przyrumienione śliwki z kruszonką na wierzchu to wcale nie za dużo dobra w jednym placku. Drożdżowe ciasto ze śliwkami i serem jest wilgotne, miękkie i puszyste. Bardzo, bardzo dobre. Upiekłam je w formie z kominkiem, by nadać mu okrągły, wieńcowaty kształt.
składniki :
na ciasto:
– 1/2 kg mąki pszennej
– szklanka mleka
– 4 dkg świeżych drożdży
– pół szklanki cukru (dałam troszkę więcej)
– 1/3 kostki rozpuszczonego masła
– 3 żółtka
– łyżka cukru waniliowego
na serowe nadzienie:
– 30 dkg białego sera
– trzy łyżki cukru
– żółtko
– dwie łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku waniliowego/ śmietankowego
na kruszonkę:
– 1/4 kostki masła
– dwie łyżki mąki
– dwie łyżki cukru
na wierzch:
– ok. 40 dkg śliwek
Mleko podgrzać by było lekko ciepłe. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru, zamieszać, by drożdże się rozpuściły. Zaczekać aż zaczyn zacznie rosnąć (zwykle ok.10 – 20 minut). Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, mleko z drożdżami, cukier i zagnieść ciasto. Będzie się kleić, nie szkodzi. Po 5- 10 minutach zagniatania dodać rozpuszczone masło i robić to, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Miskę przykryć ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce. Ostatnio nastawiam piekarnik na minimum i wstawiam tam ciasto do rośnięcia. Zajmuje to ok. godziny, półtorej. Powinno podwoić objętość.
Wyjąć je z miski i rozciągnąć, formując dłonią ok. centymetrowej grubości prostokąt na podsypanym mąką blacie.
Biały ser ugnieść widelcem i wymieszać z cukrem, żółtkiem, mąką lub proszkiem budyniowym. Rozłożyć paskiem na środku ciasta. Całość zwinąć jak roladę i włożyć do natłuszczonej i wysypanej lekko mąką blaszki. Wyrównać ewentualne nierówności ręką. Piekarnik rozgrzać do 170 st. W tym czasie ciasto lekko podrośnie. Śliwki pozbawić pestek, przekroić na połówki i ułożyć na wierzchu, skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy. Posypać nimi owoce i ciasto. Piec ok. 45- 50 minut, wierzch powinien się przyrumienić.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Niebo, niebo na talerzu (-:
Oj tak,oj tak:)
Pomruk zadowolenia wydobywam:)
Super się prezentuje 🙂
Od kilku lat piekę z tego przepisu wieniec z twarogiem, a także drożdżowe ze śliwkami a także bez owoców. Zaznaczam, że piekę już od niemalże pół wieku i dopiero ten przepis usatysfakcjonował mnie w pełni. Jeżeli ktokolwiek chce upiec dobre drożdżowe, to właśnie z tego przepisu. Gorąco polecam!
Bardzo się cieszę:)
Witam, super przepis! Ciasto idealne, puszyste. Zrbiłam z borówką amerykańską zamiast śliwek i zrobilam dwie wersje z owocami na wierzchu i z owocami w środku na twarogu. Jedno i drugie wyszło świetnie. Hmmmm…. nie mogę sięod niego oderwać. Piekę różne ciasta, ale drożdżowe mijałam z daleka. Upiekę jeszcze nie jedną drożdżówę z Twoich przepisów. Pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam również:)