Risotto z kurczakiem
W wykonaniu risotto z kurczakiem specjalizuje się Olcia, ale wyjechana jest na koniec świata, więc rękawy zakasać musiałam sama. O instrukcjach i informacjach dotyczących rozmaitych przygotowania sposobów, skomplikowanego nazewnictwa, łączenia czegoś z czymś, żeby wyszło jak należy, można poczytać tu. Ważne jest, by zakupić ryż o nazwie Arborio, zwykły nie ma tych co trzeba właściwości sklejających. Polecanego również Vialone Nano i Carnaroli lub Originario – w naszych sklepach nie spotkałam. Poza tym pamiętać trzeba, że risotto należy podać zaraz po zrobieniu, żeby nie rozpaćkało się do cna, użyć masła, parmezanu i wina, choć osoby odchudzające się mogą owe pominąć lub wykorzystać je w zmniejszonych ilościach.
Na wspomnianej wcześniej stronie podają informację, że parmezanu nie dodaje się do risotto z grzybami i owocami morza – jak ktoś lubi – niech dodaje co chce. Uważam,, że w kuchni wszystko wolno byle nikogo nie zatruć. Risotto robi się łatwo i przyjemnie, jednak przez kilkanaście lub więcej minut należy być uwiązanym do patelni, ryż wchłania bulion, lubi się przypalać i musimy go mieszać. Przy okazji gotowania esencjonalnej zupy, dobrze czasem odlać w plastikowe kubeczki lub woreczki do kostek lodu – bulionu, który na okoliczność ochoty przygotowania jakiegoś sosu czy właśnie risotto będzie czekał sobie w zamrażarce. Na zdjęciach brak tartego parmezanu. Powody przemilczę:)
składniki:
– 250 g ryżu arborio
– ok. dwóch szklanek gorącego bulionu
– cebula
– dwa udka z kurczaka lub dwie nieduże piersi
– duża łyżka masła
– kieliszek białego wina
– mała, czerwona papryka (niekoniecznie)
– pęczek posiekanej natki pietruszki
– dwie łyżki startego parmezanu
– sól, pieprz
– ew. 1/4 szklanki gęstej śmietany ( jeśli lubimy kremowy, śmietanowy sos)
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać mocno połowę masła. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w niedużą kostkę mięso. Powstrzymać się chwilę od mieszania, by mięso złapało lekko złotawy kolor. Dodać paprykę. Kiedy mięso i warzywa lekko się podsmażą, wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez ryż, dodać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać do wchłonięcia płynu i dodać następną porcję bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec dorzucić pozostałą część masła, ew. śmietanę, posiekaną pietruszkę i łyżkę startego parmezanu. Sprawdzić, czy risotto jest wystarczająco słone, w razie potrzeby doprawić, dodać świeżo zmielony pieprz. Przed samym podaniem posypać danie resztą parmezanu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wygląda na takie kremowe i delikatne! Uwielbiam risotto, a z kurczakiem to już w ogóle!
Zrób koniecznie:)
A wiecie że risotto to nie tylko danie z ryżem ale może być także pyszna zupa http://przepisybabci.com/zupa-wloska-risotto/
Takie risotto to faktycznie musi być niebo na talerzu… Dawno nie tworzyłam żadnego, ale popatrzyłam na Twoje zdjęcia i mmm… Super przepis!
Dziękuję:)
Risotto…narobilas mi smaku:)
Dzisiaj zrobię dam potem znać czy mojemu Włochowi smakowało ;)!
Czekam z ciekawością:)
No i muszę Ci powiedzieć, ze wyszło super! A gratulacje od prawdziwego Włocha przekazuje Ci z radością. Dzisiaj sobie zażyczył ponownie więc na naszym stole znów pojawi się twoje risotto;)!
Bardzo się cieszę, pozdrów prawdziwego Włocha i smacznego:)
Jutro zamierzam zrobićam nadzieję, że mi wyjdzie. Czy znasz jakiegoś nieprawdziwego Włocha bo ja nie
Ja znam! 🙂 Prawdziwy, to wiadomo – prawdziwy:) Daj znać jak poszło!
Właśnie zajadam się risotto z Twojego przepisu. Cud. Wspaniały przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam:)
Rzadko gotuje Moj maz jest szefem kuchni;) Ale wlasnie dzis zrobilam Twoje risotto jest WSPANIALE!
o rajuśku, jak mi miło!
nie napisalas kiedy dac papryke
Przed wsypaniem ryżu, już wpisuję:)
wspaniałe risotto! Pierwszy raz w życiu robiłam, wyszło obłędne. Wlasnie robię je po raz drugi 😉
smacznego:)
Ok, robię:) mam nieopisaną ochotę na właśnie takie:D
ile wychodzi porcji z tego przepisu ? 😉
To zależy od apetytów, trzy, cztery.
pycha!!!
Robię znów! Pierwsze było absolutnie niebiańskie:D Dziś z łopatką, może będzie dobre?
Witam, w piątek zamierzam zrobić risotto z Pani przepisu. Mam nadzieję, że się uda i będzie przepyszne! 🙂
Daj znać jak poszło:)
Risotto wyszło pyszne, o idealnej konsystencji! Będę chętnie częściej zaglądać na Pani Blog, pozdrawiam Julita 🙂
W piątek można zrobic. Ale to dzien pokuty. Jezus umarl na krzyżu i powinnismy powstrzymać sie od pokarmów miesnych. Wiec nie jemy mieska. Pozdrawiam
A kto tak ustanowił? Bóg rzekł ,, nie płaczcie nade mną, ale nad sobą i swoimi synami,,. Instytucję postu wprowadzili duchowni, drzewiej obowiązywały sankcje.
ograrnijcie się każdy ma prawo wyboru. wiec nie wstawiać tu takich tekstów o Bogua wybór pozostawić sumieniu każdy wie co mi robić. to jest blog kulinarny a nie forum radio Maryja
ograrnijcie się każdy ma prawo wyboru. wiec nie wstawiać tu takich tekstów o Bogua wybór pozostawić sumieniu każdy wie co mi robić. to jest blog kulinarny a nie forum radio Maryja
Czy to danie bedzie dobre na drugi dzien ???
Pozdrawiam
Lepsze świeże. Ale będzie smacznie i tak.
Dziekuje za info
poczekam az wszyscy bedxiemy w jednym czasie w domu 😉
witam jestem wlasnie w trkcie robienia rizotto z pani przepisu poczekamy na czesc finalowa;)
Pychotka. Mąż wsunął dwa czubate talerze. Przesiedziałam na tym blogu wczoraj cały wieczór i widzę że gotowanie nie będzie już dla mnie straszne 🙂 dzięki!!!
To bardzo mi milo. Pozdrawiam również:)
Prawda taka że co do gotowania mam dwie lewe rączki. Ale mi wyszło !!!!!!!!!!! Bajerancka i smaczna sprawa 😀
Na ile osób jest ten przepis? 😉
Oceniam – na trzy:)
Zrobiłam je dzisiaj na obiad i w sumie nie wiem, czy wyszło takie, jakie powinno, bo nigdy wcześniej risotto nie robiłam, ale mi smakowało:)
skoro smakowało – wyszło:)
Super! Zrobiłam dzis na obiad i było pyyyycha:)
Bardzo się cieszę:)
Przepis fantastyczny, risotto wyszło przepyszne (mniam mniam). Polecam!!!!!
Bardzo się cieszę:)
Najlepszy przepis na risotto. Wyszło przepyszne 😉
Mniam pierwszy raz zrobiłam risotto i po tym przepisie z pewnościa powtórze nie raz! Dziekuje i pozdrawiam 🙂
Przepis wyborny – chyba lepszy niż mój 🙂
Fajny przepis 🙂 Wyszło bardzo dobre, nawet z zamiennikiem parmezanu 😉
Mi i mojemu chłopakowi bardzo smakowało:) Proste i szybkie. Ja zamarynowałam dzień wcześniej pierś w soli, pieprzu, słodkiej papryce, czosnku i nasionach kopru ogrodowego. Polecam koper, super aromat!:)
Faktycznie niebo na talerzu! Wygląda pysznie i kremowo! Ostatnio robiłam risotto z innego przepisu, ciekawe jak wyjdzie to w Twojej wersji 🙂 Czy ze zwykłego białego ryżu będzie okej?
Nie, zwykły się nie nada. Daj arborio.
Ja właśnie robię. Mam vialone nano, przywiozłam z Włoch. Mam nadzieję, że wyjdzie pychotka. Pozdrawiam
pozdrawiam, daj znać jak wyszło:)
Wyjdzie… Sprawdzone wielokrotnie. Tyle, ze moze byc twardszy i dolewac trzeba z głowa – zwykle więcej niż tu jest podane. Robiłem na innym i wszyscy brali dokladki, czyli nie tylko mi pasuje. Te genialne Włoszki nie miały supermarketow. Robily z tego, co bylo.
O, widzisz. A ja nie sprawdziłam, tylko wyczytałam 🙂
Super przepis niebo w gebie?
czy mozna czyms zastapic wino ? chcialabym zeby synek tez zjadl na obiad
Można pominąć. Ale podczas podgrzewania alkohol wyparowuje całkowicie. Nie ma się czego obawiać.
Ile mililitrów wina ?
ok. 50 ml
Na prawdę przepyszne! EJa dodałam jeszcze cukinię, bo akurat zalegala w lodówce. Poezja! ☺
Zrobiłam pierwszy raz i wyszło smaczne �� tylko ze mój ryż nie chciał się zrobić miękki i musiałam dolewać i podgrzewać przez ponad godzinę �� co zrobiłam zle?
A jaki miałaś gatunek ryżu?
Kupiłam z ceneo z opisem ryż do risotto
Przesmazylam go na oliwie z masłem zanim dodałam do kurczaka – Zeszklilam tylko ��
Nie wiem. Może temperatura była z niska? Bulgotało lekko od początku?
Czy moge dodac pieczarki i parmezan rowniez?
tak.
Zrobiłam i smakuje wspaniałe!
Jakie wino do risotto? Wytrawne czy polwytrawne? I jaka śmietana:)
Wszystko jedno, może lepiej nie słodkie 🙂 A śmietana najlepsza 30 – 36% ale i kwaśna niżej procentowa też się sprawdzi.
A jak zrobic ten bulion i czy ryzu nie trzeba wczesniej gotowac w wodzie ?
Ryżu nie trzeba wcześniej gotować. Bulion to inaczej wywar z wody, warzyw ( marchewka pietruszka, por, seler) i mięsa z kością (drobiu albo wołowiny) lub samych warzyw. Trzeba gotować go na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie. Zazwyczaj robię więcej rosołu czy wywaru na zupę, by potem dodawać go do sosów i risotto np. Albo gotuję specjalnie i nadmiar zamrażam w plastikowych pojemnikach. Jak akurat nie mam – biorę ekokostkę rosołową i rozpuszczam w wodzie.
Powszechny kult ciała i urody spowodował, że tylko niewielka grupa osób jest szczęśliwa. Większość dąży do boskości, zmieniając ciało i ubiory, inwestując w siebie, żeby być jeszcze wspanialszym, eksperymentując z głodówkami i dietami, ale z reguły jest to złe odżywianie. Każdy z tych wynalazków albo niszczy metabolizm albo powoduje efekt jojo. Naprawdę jedynym sposobem jest zaufanie dobremu dietetykowi.
Naprawdę jedynym sposobem jest nie ufanie internetowym naciągaczom po jakiejś podyplomowce i internetowych poradnikach, tylko zaczac jeść regularnie, racjonalnie, bez wyrzeczeń i uprawiać sport. Zadnej filozofii tu nie trzeba. 🙂 A ten blog na pewno pomoże pobudzić fantazje kulinarna! 🙂
Witaj, Czy muszę dodać wino? Bo chce żeby i córka (2 latka) to zjadła i nie wiem…
Nie trzeba, ale robi dużą robotę w smaku. Alkohol z wina wyparowuje natychmiast, zostaje sam smaczek ale bardzo delikatny.
najlepszy przepis 🙂 gorąco polecam, smacznego 🙂
Już myślałem, że nie wyjdzie. Proponuję obsmażyć kurczaka i dopiero wrzucić cebulę i paprykę. Ja na koniec dorzuciłem parmezan i trochę gorgonzoli zamiast śmietany:) Ryż wyszedł al dente:)
coś zdjęcia nie widać:(
Jak to nie widać?
Witam
Czy wino może być pół słodkie ?
Tak lub wytrawne.
Czy mozna pominac wino ?
Można. Choć warto dodać ze względów smakowych.