Risotto z kurczakiem

W wykonaniu risotto z kurczakiem specjalizuje się Olcia, ale wyjechana jest na koniec świata, więc rękawy zakasać musiałam sama. O instrukcjach i informacjach dotyczących rozmaitych przygotowania sposobów, skomplikowanego nazewnictwa, łączenia czegoś z czymś, żeby wyszło jak należy, można poczytać tu. Ważne jest, by zakupić ryż o nazwie Arborio, zwykły nie ma tych co trzeba właściwości sklejających. Polecanego również Vialone Nano Carnaroli lub Originario – w naszych sklepach nie spotkałam.  Poza tym pamiętać trzeba, że risotto należy podać zaraz po zrobieniu, żeby nie rozpaćkało się do cna, użyć masła, parmezanu i wina, choć osoby odchudzające się mogą owe pominąć lub wykorzystać je w zmniejszonych ilościach.

Na wspomnianej wcześniej stronie podają informację, że parmezanu nie dodaje się do risotto z grzybami i owocami morza – jak ktoś lubi – niech dodaje co chce. Uważam,, że w kuchni wszystko wolno byle nikogo nie zatruć. Risotto robi się łatwo i przyjemnie, jednak przez kilkanaście lub więcej minut należy być uwiązanym do patelni, ryż wchłania bulion, lubi się przypalać i musimy go mieszać. Przy okazji gotowania esencjonalnej zupy, dobrze czasem odlać w plastikowe kubeczki lub woreczki do kostek lodu – bulionu, który na okoliczność ochoty przygotowania jakiegoś sosu czy właśnie risotto będzie czekał sobie w zamrażarce. Na zdjęciach brak tartego parmezanu. Powody przemilczę:)

 

Risotto z kurczakiem

 

Risotto z kurczakiem

składniki: 

250 g ryżu arborio
– ok. dwóch szklanek gorącego bulionu
– cebula
– dwa udka z kurczaka lub dwie nieduże piersi
– duża łyżka masła
– kieliszek białego wina
– mała, czerwona papryka (niekoniecznie)
– pęczek posiekanej natki pietruszki
– dwie łyżki startego parmezanu
– sól, pieprz
– ew. 1/4 szklanki gęstej śmietany ( jeśli lubimy kremowy, śmietanowy sos)

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać mocno połowę masła. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w niedużą kostkę mięso. Powstrzymać się chwilę od mieszania, by mięso złapało lekko złotawy kolor. Dodać paprykę. Kiedy mięso i warzywa lekko się podsmażą, wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez ryż, dodać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać do wchłonięcia płynu i dodać następną porcję bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec dorzucić pozostałą część masła, ew. śmietanę, posiekaną pietruszkę i łyżkę startego parmezanu. Sprawdzić, czy risotto jest wystarczająco słone, w razie potrzeby doprawić, dodać świeżo zmielony pieprz. Przed samym podaniem posypać danie resztą parmezanu.

 

Risotto z kurczakiem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Angie
    24 sierpnia, 2013, 10:31 am

    Wygląda na takie kremowe i delikatne! Uwielbiam risotto, a z kurczakiem to już w ogóle!

    1. opalanka
      24 sierpnia, 2013, 9:19 pm

      Zrób koniecznie:)

    2. Betty Stuff
      6 lutego, 2017, 7:45 am

      A wiecie że risotto to nie tylko danie z ryżem ale może być także pyszna zupa http://przepisybabci.com/zupa-wloska-risotto/

  2. Mary
    24 sierpnia, 2013, 10:40 am

    Takie risotto to faktycznie musi być niebo na talerzu… Dawno nie tworzyłam żadnego, ale popatrzyłam na Twoje zdjęcia i mmm… Super przepis!

  3. opalanka
    24 sierpnia, 2013, 9:19 pm

    Dziękuję:)

  4. Aguś kulinarnie
    27 sierpnia, 2013, 8:29 am

    Risotto…narobilas mi smaku:)

  5. Cindi
    5 września, 2013, 8:49 am

    Dzisiaj zrobię dam potem znać czy mojemu Włochowi smakowało ;)!

  6. opalanka
    7 września, 2013, 8:06 am

    Czekam z ciekawością:)

    1. Cindi
      7 września, 2013, 9:56 am

      No i muszę Ci powiedzieć, ze wyszło super! A gratulacje od prawdziwego Włocha przekazuje Ci z radością. Dzisiaj sobie zażyczył ponownie więc na naszym stole znów pojawi się twoje risotto;)!

    2. opalanka
      7 września, 2013, 2:57 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrów prawdziwego Włocha i smacznego:)

    3. Keni
      16 lutego, 2016, 10:40 pm

      Jutro zamierzam zrobićam nadzieję, że mi wyjdzie. Czy znasz jakiegoś nieprawdziwego Włocha bo ja nie

    4. opalanka
      17 lutego, 2016, 8:30 am

      Ja znam! 🙂 Prawdziwy, to wiadomo – prawdziwy:) Daj znać jak poszło!

  7. laleczka-pisze.blog.onet.pl
    24 października, 2013, 12:17 pm

    Właśnie zajadam się risotto z Twojego przepisu. Cud. Wspaniały przepis.

  8. opalanka
    24 października, 2013, 4:04 pm

    bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

  9. victoria weeb
    26 stycznia, 2014, 3:15 pm

    Rzadko gotuje Moj maz jest szefem kuchni;) Ale wlasnie dzis zrobilam Twoje risotto jest WSPANIALE!

  10. opalanka
    26 stycznia, 2014, 8:31 pm

    o rajuśku, jak mi miło!

  11. greg zah
    6 kwietnia, 2014, 6:32 pm

    nie napisalas kiedy dac papryke

  12. opalanka
    6 kwietnia, 2014, 7:40 pm

    Przed wsypaniem ryżu, już wpisuję:)

  13. aszeczka
    17 czerwca, 2014, 2:11 pm

    wspaniałe risotto! Pierwszy raz w życiu robiłam, wyszło obłędne. Wlasnie robię je po raz drugi 😉

    1. opalanka
      17 czerwca, 2014, 3:11 pm

      smacznego:)

  14. Mariola Majka
    10 listopada, 2014, 9:10 am

    Ok, robię:) mam nieopisaną ochotę na właśnie takie:D

  15. Anonimowy
    15 listopada, 2014, 3:46 pm

    ile wychodzi porcji z tego przepisu ? 😉

    1. opalanka
      15 listopada, 2014, 8:49 pm

      To zależy od apetytów, trzy, cztery.

  16. maria
    18 listopada, 2014, 3:57 pm

    pycha!!!

  17. Mariola Majka
    23 listopada, 2014, 1:17 pm

    Robię znów! Pierwsze było absolutnie niebiańskie:D Dziś z łopatką, może będzie dobre?

  18. Julita K.
    13 stycznia, 2015, 11:02 am

    Witam, w piątek zamierzam zrobić risotto z Pani przepisu. Mam nadzieję, że się uda i będzie przepyszne! 🙂

    1. opalanka
      13 stycznia, 2015, 11:57 am

      Daj znać jak poszło:)

    2. Julita K.
      18 stycznia, 2015, 10:59 am

      Risotto wyszło pyszne, o idealnej konsystencji! Będę chętnie częściej zaglądać na Pani Blog, pozdrawiam Julita 🙂

    3. Anonimowy
      3 listopada, 2016, 7:46 am

      W piątek można zrobic. Ale to dzien pokuty. Jezus umarl na krzyżu i powinnismy powstrzymać sie od pokarmów miesnych. Wiec nie jemy mieska. Pozdrawiam

    4. Anonimowy
      21 listopada, 2016, 11:33 am

      A kto tak ustanowił? Bóg rzekł ,, nie płaczcie nade mną, ale nad sobą i swoimi synami,,. Instytucję postu wprowadzili duchowni, drzewiej obowiązywały sankcje.

    5. Emilcia.fun.
      15 lutego, 2017, 1:26 pm

      ograrnijcie się każdy ma prawo wyboru. wiec nie wstawiać tu takich tekstów o Bogua wybór pozostawić sumieniu każdy wie co mi robić. to jest blog kulinarny a nie forum radio Maryja

    6. Emilcia.fun.
      15 lutego, 2017, 1:30 pm

      ograrnijcie się każdy ma prawo wyboru. wiec nie wstawiać tu takich tekstów o Bogua wybór pozostawić sumieniu każdy wie co mi robić. to jest blog kulinarny a nie forum radio Maryja

  19. mariola juszkiewicz
    14 stycznia, 2015, 9:14 am

    Czy to danie bedzie dobre na drugi dzien ???
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      14 stycznia, 2015, 2:07 pm

      Lepsze świeże. Ale będzie smacznie i tak.

  20. mariola juszkiewicz
    14 stycznia, 2015, 9:30 pm

    Dziekuje za info
    poczekam az wszyscy bedxiemy w jednym czasie w domu 😉

  21. Magdalena Krzysztof
    29 stycznia, 2015, 2:26 pm

    witam jestem wlasnie w trkcie robienia rizotto z pani przepisu poczekamy na czesc finalowa;)

  22. Anonimowy
    30 stycznia, 2015, 2:23 pm

    Pychotka. Mąż wsunął dwa czubate talerze. Przesiedziałam na tym blogu wczoraj cały wieczór i widzę że gotowanie nie będzie już dla mnie straszne 🙂 dzięki!!!

    1. opalanka
      30 stycznia, 2015, 4:26 pm

      To bardzo mi milo. Pozdrawiam również:)

  23. ilumin
    15 marca, 2015, 1:27 pm

    Prawda taka że co do gotowania mam dwie lewe rączki. Ale mi wyszło !!!!!!!!!!! Bajerancka i smaczna sprawa 😀

  24. Anonimowy
    9 kwietnia, 2015, 9:01 pm

    Na ile osób jest ten przepis? 😉

    1. opalanka
      10 kwietnia, 2015, 2:51 pm

      Oceniam – na trzy:)

  25. Valerie
    26 kwietnia, 2015, 12:58 pm

    Zrobiłam je dzisiaj na obiad i w sumie nie wiem, czy wyszło takie, jakie powinno, bo nigdy wcześniej risotto nie robiłam, ale mi smakowało:)

    1. opalanka
      27 kwietnia, 2015, 6:38 pm

      skoro smakowało – wyszło:)

  26. Ważna pisze
    28 kwietnia, 2015, 3:08 pm

    Super! Zrobiłam dzis na obiad i było pyyyycha:)

    1. opalanka
      28 kwietnia, 2015, 3:12 pm

      Bardzo się cieszę:)

  27. Anonimowy
    20 maja, 2015, 4:26 am

    Przepis fantastyczny, risotto wyszło przepyszne (mniam mniam). Polecam!!!!!

    1. opalanka
      20 maja, 2015, 7:40 am

      Bardzo się cieszę:)

  28. Anonimowy
    29 czerwca, 2015, 8:47 am

    Najlepszy przepis na risotto. Wyszło przepyszne 😉

  29. Anonimowy
    7 lipca, 2015, 4:22 pm

    Mniam pierwszy raz zrobiłam risotto i po tym przepisie z pewnościa powtórze nie raz! Dziekuje i pozdrawiam 🙂

  30. julia
    6 sierpnia, 2015, 12:39 pm

    Przepis wyborny – chyba lepszy niż mój 🙂

  31. Kasia
    2 września, 2015, 10:11 am

    Fajny przepis 🙂 Wyszło bardzo dobre, nawet z zamiennikiem parmezanu 😉

  32. Anonimowy
    9 września, 2015, 6:19 am

    Mi i mojemu chłopakowi bardzo smakowało:) Proste i szybkie. Ja zamarynowałam dzień wcześniej pierś w soli, pieprzu, słodkiej papryce, czosnku i nasionach kopru ogrodowego. Polecam koper, super aromat!:)

  33. Iga Dietmap
    22 października, 2015, 11:31 am

    Faktycznie niebo na talerzu! Wygląda pysznie i kremowo! Ostatnio robiłam risotto z innego przepisu, ciekawe jak wyjdzie to w Twojej wersji 🙂 Czy ze zwykłego białego ryżu będzie okej?

    1. opalanka
      22 października, 2015, 4:29 pm

      Nie, zwykły się nie nada. Daj arborio.

    2. Małgorzata Gosia
      14 grudnia, 2015, 4:57 pm

      Ja właśnie robię. Mam vialone nano, przywiozłam z Włoch. Mam nadzieję, że wyjdzie pychotka. Pozdrawiam

    3. opalanka
      14 grudnia, 2015, 8:35 pm

      pozdrawiam, daj znać jak wyszło:)

    4. Unknown
      20 grudnia, 2015, 7:07 pm

      Wyjdzie… Sprawdzone wielokrotnie. Tyle, ze moze byc twardszy i dolewac trzeba z głowa – zwykle więcej niż tu jest podane. Robiłem na innym i wszyscy brali dokladki, czyli nie tylko mi pasuje. Te genialne Włoszki nie miały supermarketow. Robily z tego, co bylo.

    5. opalanka
      20 grudnia, 2015, 9:08 pm

      O, widzisz. A ja nie sprawdziłam, tylko wyczytałam 🙂

  34. Michal
    19 stycznia, 2016, 10:49 am

    Super przepis niebo w gebie?

  35. Unknown
    2 kwietnia, 2016, 8:13 pm

    czy mozna czyms zastapic wino ? chcialabym zeby synek tez zjadl na obiad

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2016, 11:02 pm

      Można pominąć. Ale podczas podgrzewania alkohol wyparowuje całkowicie. Nie ma się czego obawiać.

  36. Monika Zawadzka
    27 czerwca, 2016, 2:55 pm

    Ile mililitrów wina ?

    1. opalanka
      27 czerwca, 2016, 3:23 pm

      ok. 50 ml

  37. Anonimowy
    2 lipca, 2016, 2:40 pm

    Na prawdę przepyszne! EJa dodałam jeszcze cukinię, bo akurat zalegala w lodówce. Poezja! ☺

  38. Beata Stryczek
    2 sierpnia, 2016, 8:14 pm

    Zrobiłam pierwszy raz i wyszło smaczne �� tylko ze mój ryż nie chciał się zrobić miękki i musiałam dolewać i podgrzewać przez ponad godzinę �� co zrobiłam zle?

    1. opalanka
      2 sierpnia, 2016, 10:11 pm

      A jaki miałaś gatunek ryżu?

  39. Beata Stryczek
    2 sierpnia, 2016, 11:00 pm

    Kupiłam z ceneo z opisem ryż do risotto
    Przesmazylam go na oliwie z masłem zanim dodałam do kurczaka – Zeszklilam tylko ��

    1. opalanka
      3 sierpnia, 2016, 6:10 am

      Nie wiem. Może temperatura była z niska? Bulgotało lekko od początku?

  40. Anonimowy
    4 sierpnia, 2016, 1:09 pm

    Czy moge dodac pieczarki i parmezan rowniez?

    1. opalanka
      4 sierpnia, 2016, 7:13 pm

      tak.

  41. Anonimowy
    10 września, 2016, 9:36 pm

    Zrobiłam i smakuje wspaniałe!

  42. Anonimowy
    10 października, 2016, 6:25 am

    Jakie wino do risotto? Wytrawne czy polwytrawne? I jaka śmietana:)

    1. opalanka
      10 października, 2016, 8:55 am

      Wszystko jedno, może lepiej nie słodkie 🙂 A śmietana najlepsza 30 – 36% ale i kwaśna niżej procentowa też się sprawdzi.

  43. Anonimowy
    17 stycznia, 2017, 1:08 pm

    A jak zrobic ten bulion i czy ryzu nie trzeba wczesniej gotowac w wodzie ?

    1. opalanka
      18 stycznia, 2017, 2:51 pm

      Ryżu nie trzeba wcześniej gotować. Bulion to inaczej wywar z wody, warzyw ( marchewka pietruszka, por, seler) i mięsa z kością (drobiu albo wołowiny) lub samych warzyw. Trzeba gotować go na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie. Zazwyczaj robię więcej rosołu czy wywaru na zupę, by potem dodawać go do sosów i risotto np. Albo gotuję specjalnie i nadmiar zamrażam w plastikowych pojemnikach. Jak akurat nie mam – biorę ekokostkę rosołową i rozpuszczam w wodzie.

  44. Krzysztof Czajka
    12 kwietnia, 2017, 9:19 am

    Powszechny kult ciała i urody spowodował, że tylko niewielka grupa osób jest szczęśliwa. Większość dąży do boskości, zmieniając ciało i ubiory, inwestując w siebie, żeby być jeszcze wspanialszym, eksperymentując z głodówkami i dietami, ale z reguły jest to złe odżywianie. Każdy z tych wynalazków albo niszczy metabolizm albo powoduje efekt jojo. Naprawdę jedynym sposobem jest zaufanie dobremu dietetykowi.

    1. Anna
      6 marca, 2018, 4:16 pm

      Naprawdę jedynym sposobem jest nie ufanie internetowym naciągaczom po jakiejś podyplomowce i internetowych poradnikach, tylko zaczac jeść regularnie, racjonalnie, bez wyrzeczeń i uprawiać sport. Zadnej filozofii tu nie trzeba. 🙂 A ten blog na pewno pomoże pobudzić fantazje kulinarna! 🙂

  45. Anonimowy
    24 sierpnia, 2017, 7:10 am

    Witaj, Czy muszę dodać wino? Bo chce żeby i córka (2 latka) to zjadła i nie wiem…

    1. opalanka
      24 sierpnia, 2017, 2:47 pm

      Nie trzeba, ale robi dużą robotę w smaku. Alkohol z wina wyparowuje natychmiast, zostaje sam smaczek ale bardzo delikatny.

  46. Anonimowy
    27 sierpnia, 2017, 2:28 pm

    najlepszy przepis 🙂 gorąco polecam, smacznego 🙂

  47. Leszek
    5 lutego, 2018, 2:36 pm

    Już myślałem, że nie wyjdzie. Proponuję obsmażyć kurczaka i dopiero wrzucić cebulę i paprykę. Ja na koniec dorzuciłem parmezan i trochę gorgonzoli zamiast śmietany:) Ryż wyszedł al dente:)

    1. Leszek
      5 lutego, 2018, 2:50 pm

      coś zdjęcia nie widać:(

      1. Beata Królikiewicz
        5 lutego, 2018, 4:18 pm

        Jak to nie widać?

  48. Żaneta
    11 października, 2018, 5:34 pm

    Witam
    Czy wino może być pół słodkie ?

    1. Beata Królikiewicz
      11 października, 2018, 6:51 pm

      Tak lub wytrawne.

  49. Pingback: 2019
  50. Pingback: javsearch.mobi
  51. Kleo
    21 października, 2019, 10:58 am

    Czy mozna pominac wino ?

    1. Beata Królikiewicz
      21 października, 2019, 9:17 pm

      Można. Choć warto dodać ze względów smakowych.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)