Pyszne, czekoladowe ciasto z cukinią

Ciasto jest bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe, cukinia jest dodatkiem sprawiającym, że jego konsystencja jest wyjątkowa, ale jej smak zupełnie nie jest wyczuwalny. Niektórym tradycjonalnym w podejściu do kuchni osobom należy mówić o niej dopiero po spożyciu, kiedy już poproszą o następny kawałek 🙂

czekoladowe ciasto z cukinią
czekoladowe ciasto z cukinią

czekoladowe ciasto z cukinią składniki ( na tortownicę 23-24 cm):

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.  

na ciasto: 
– pół kostki miękkiego masła
– 1/4 szklanki oleju
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
– dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżki kakao
– pół posiekanej drobno,  gorzkiej czekolady
– szczypta soli
– pół szklanki śmietany
– 2,5 szklanki mąki
– 2 szklanki startej cukinii

Nastawić piekarnik na 160 st. W czasie gdy będzie się rozgrzewał, rozetrzeć mikserem masło (końcówką do ucierania) i dodać olej, miksować aż do połączenia tłuszczu. Następnie po kolei dodawać mieszając (końcówkami do ubijania): cukier, sodę, proszek, wanilię, jajka, kakao, kawę, posiekaną drobno czekoladę i na przemian porcjami – mąkę i śmietanę. Na samym końcu wmieszać ręcznie łopatką utartą cukinię. Spód tortownicy posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut, do momentu gdy wsadzony w nie patyczek będzie suchy po wyciągnięciu. Po wystygnięciu okroić je wzdłuż brzegów tortownicy, wyjąć na talerz lub paterę.

na polewę: 

– tabliczka gorzkiej czekolady
– dwie łyżki mocnej, gorącej kawy
– dwie łyżki cukru,
– dwie łyżki masła

Czekoladę zalać gorącą kawą, ustawić w rondelku nad parująca wodą, rozpuścić z dodatkiem cukru i masła. Ogrzewać mieszając do połączenia składników. Polać wystudzone lekko ciasto.

czekoladowe ciasto z cukinią

Mówię Wam – niebo na talerzu:)


Zapisz



  1. Angie
    22 sierpnia, 2013, 7:17 am

    Cudnie wygląda, czekoladowe ciasta są zdecydowanie moimi faworytami: )

  2. kuchcikOla
    22 sierpnia, 2013, 7:26 am

    robiłam już kiedyś ciasto z cukinią i bardzo mi smakowało 🙂 dlatego też nawet nie potrafię sobie wyobrazić jaka pyszna musi być Twoja wersja – bardzo wilgotna, takie ciasta właśnie lubię najbardziej 🙂

  3. Mateusz Magnuski
    22 sierpnia, 2013, 10:12 am

    Ale wilgotne. Musi być obłędne.

  4. opalanka
    22 sierpnia, 2013, 4:52 pm

    Uchmm:)

  5. Kasia
    22 sierpnia, 2013, 5:35 pm

    Robiłam. Pycha. 🙂

  6. ugotujmyto.pl
    23 sierpnia, 2013, 4:25 pm

    Wspaniałe! Palce lizać :)!

  7. Joanna Skoraczyńska
    23 sierpnia, 2013, 10:28 pm

    Jak niebo…? Tyle czekolady…? To piekło na talerzu!!! 😉 Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję. Ciekawa jestem strasznie jak smakuje 🙂

    1. opalanka
      24 sierpnia, 2013, 8:25 am

      Mokro, czekoladowo, grząsko, piekielnie smacznie:)

    2. Aguś kulinarnie
      27 sierpnia, 2013, 8:30 am

      No i co?Myslisz,ze po takiej zapowiedzi mozna spokojnie siedziec i nie piec???Ciasto superasne:)

  8. Anonimowy
    16 czerwca, 2015, 6:04 pm

    Właśnie zamierzam zrobić 🙂 ale mam dwa pytania: Ilu procentowa śmietana? I czy mogę ją zastąpić jogurtem naturalnym?

    1. opalanka
      16 czerwca, 2015, 7:34 pm

      Śmietana 18 lub 12 %. Z jogurtem nie piekłam, ale powinno się udać.

    2. Anonimowy
      18 czerwca, 2015, 5:09 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 Zaglądam tu od niedawna a Pani blog jest naprawdę fantastyczny i inspirujący 🙂

    3. opalanka
      18 czerwca, 2015, 6:33 pm

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)