Pyszne, czekoladowe ciasto z cukinią
Ciasto jest bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe, cukinia jest dodatkiem sprawiającym, że jego konsystencja jest wyjątkowa, ale jej smak zupełnie nie jest wyczuwalny. Niektórym tradycjonalnym w podejściu do kuchni osobom należy mówić o niej dopiero po spożyciu, kiedy już poproszą o następny kawałek 🙂
czekoladowe ciasto z cukinią składniki ( na tortownicę 23-24 cm):
na ciasto:
– pół kostki miękkiego masła
– 1/4 szklanki oleju
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
– dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżki kakao
– pół posiekanej drobno, gorzkiej czekolady
– szczypta soli
– pół szklanki śmietany
– 2,5 szklanki mąki
– 2 szklanki startej cukinii
Nastawić piekarnik na 160 st. W czasie gdy będzie się rozgrzewał, rozetrzeć mikserem masło (końcówką do ucierania) i dodać olej, miksować aż do połączenia tłuszczu. Następnie po kolei dodawać mieszając (końcówkami do ubijania): cukier, sodę, proszek, wanilię, jajka, kakao, kawę, posiekaną drobno czekoladę i na przemian porcjami – mąkę i śmietanę. Na samym końcu wmieszać ręcznie łopatką utartą cukinię. Spód tortownicy posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut, do momentu gdy wsadzony w nie patyczek będzie suchy po wyciągnięciu. Po wystygnięciu okroić je wzdłuż brzegów tortownicy, wyjąć na talerz lub paterę.
na polewę:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– dwie łyżki mocnej, gorącej kawy
– dwie łyżki cukru,
– dwie łyżki masła
Czekoladę zalać gorącą kawą, ustawić w rondelku nad parująca wodą, rozpuścić z dodatkiem cukru i masła. Ogrzewać mieszając do połączenia składników. Polać wystudzone lekko ciasto.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Cudnie wygląda, czekoladowe ciasta są zdecydowanie moimi faworytami: )
robiłam już kiedyś ciasto z cukinią i bardzo mi smakowało 🙂 dlatego też nawet nie potrafię sobie wyobrazić jaka pyszna musi być Twoja wersja – bardzo wilgotna, takie ciasta właśnie lubię najbardziej 🙂
Ale wilgotne. Musi być obłędne.
Uchmm:)
Robiłam. Pycha. 🙂
Wspaniałe! Palce lizać :)!
Jak niebo…? Tyle czekolady…? To piekło na talerzu!!! 😉 Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję. Ciekawa jestem strasznie jak smakuje 🙂
Mokro, czekoladowo, grząsko, piekielnie smacznie:)
No i co?Myslisz,ze po takiej zapowiedzi mozna spokojnie siedziec i nie piec???Ciasto superasne:)
Właśnie zamierzam zrobić 🙂 ale mam dwa pytania: Ilu procentowa śmietana? I czy mogę ją zastąpić jogurtem naturalnym?
Śmietana 18 lub 12 %. Z jogurtem nie piekłam, ale powinno się udać.
Bardzo dziękuję 🙂 Zaglądam tu od niedawna a Pani blog jest naprawdę fantastyczny i inspirujący 🙂
Dziękuję 🙂