Pyszne, czekoladowe ciasto z cukinią

Ciasto jest bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe, cukinia jest dodatkiem sprawiającym, że jego konsystencja jest wyjątkowa, ale jej smak zupełnie nie jest wyczuwalny. Niektórym tradycjonalnym w podejściu do kuchni osobom należy mówić o niej dopiero po spożyciu, kiedy już poproszą o następny kawałek 🙂

czekoladowe ciasto z cukinią
czekoladowe ciasto z cukinią

czekoladowe ciasto z cukinią składniki ( na tortownicę 23-24 cm):

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.  

na ciasto: 
– pół kostki miękkiego masła
– 1/4 szklanki oleju
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
– dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżki kakao
– pół posiekanej drobno,  gorzkiej czekolady
– szczypta soli
– pół szklanki śmietany
– 2,5 szklanki mąki
– 2 szklanki startej cukinii

Nastawić piekarnik na 160 st. W czasie gdy będzie się rozgrzewał, rozetrzeć mikserem masło (końcówką do ucierania) i dodać olej, miksować aż do połączenia tłuszczu. Następnie po kolei dodawać mieszając (końcówkami do ubijania): cukier, sodę, proszek, wanilię, jajka, kakao, kawę, posiekaną drobno czekoladę i na przemian porcjami – mąkę i śmietanę. Na samym końcu wmieszać ręcznie łopatką utartą cukinię. Spód tortownicy posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut, do momentu gdy wsadzony w nie patyczek będzie suchy po wyciągnięciu. Po wystygnięciu okroić je wzdłuż brzegów tortownicy, wyjąć na talerz lub paterę.

na polewę: 

– tabliczka gorzkiej czekolady
– dwie łyżki mocnej, gorącej kawy
– dwie łyżki cukru,
– dwie łyżki masła

Czekoladę zalać gorącą kawą, ustawić w rondelku nad parująca wodą, rozpuścić z dodatkiem cukru i masła. Ogrzewać mieszając do połączenia składników. Polać wystudzone lekko ciasto.

czekoladowe ciasto z cukinią

Mówię Wam – niebo na talerzu:)


Zapisz



  1. Angie
    22 sierpnia, 2013, 7:17 am

    Cudnie wygląda, czekoladowe ciasta są zdecydowanie moimi faworytami: )

  2. kuchcikOla
    22 sierpnia, 2013, 7:26 am

    robiłam już kiedyś ciasto z cukinią i bardzo mi smakowało 🙂 dlatego też nawet nie potrafię sobie wyobrazić jaka pyszna musi być Twoja wersja – bardzo wilgotna, takie ciasta właśnie lubię najbardziej 🙂

  3. Mateusz Magnuski
    22 sierpnia, 2013, 10:12 am

    Ale wilgotne. Musi być obłędne.

  4. opalanka
    22 sierpnia, 2013, 4:52 pm

    Uchmm:)

  5. Kasia
    22 sierpnia, 2013, 5:35 pm

    Robiłam. Pycha. 🙂

  6. ugotujmyto.pl
    23 sierpnia, 2013, 4:25 pm

    Wspaniałe! Palce lizać :)!

  7. Joanna Skoraczyńska
    23 sierpnia, 2013, 10:28 pm

    Jak niebo…? Tyle czekolady…? To piekło na talerzu!!! 😉 Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję. Ciekawa jestem strasznie jak smakuje 🙂

    1. opalanka
      24 sierpnia, 2013, 8:25 am

      Mokro, czekoladowo, grząsko, piekielnie smacznie:)

    2. Aguś kulinarnie
      27 sierpnia, 2013, 8:30 am

      No i co?Myslisz,ze po takiej zapowiedzi mozna spokojnie siedziec i nie piec???Ciasto superasne:)

  8. Anonimowy
    16 czerwca, 2015, 6:04 pm

    Właśnie zamierzam zrobić 🙂 ale mam dwa pytania: Ilu procentowa śmietana? I czy mogę ją zastąpić jogurtem naturalnym?

    1. opalanka
      16 czerwca, 2015, 7:34 pm

      Śmietana 18 lub 12 %. Z jogurtem nie piekłam, ale powinno się udać.

    2. Anonimowy
      18 czerwca, 2015, 5:09 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 Zaglądam tu od niedawna a Pani blog jest naprawdę fantastyczny i inspirujący 🙂

    3. opalanka
      18 czerwca, 2015, 6:33 pm

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie