Placki z cukinii

Placki z cukinii są podobne do tych tradycyjnych ziemniaczanych, choć sporo lżejsze i delikatniejsze. No i o wiele łatwiej zetrzeć cukinię niż ziemniaki. Nie mam do ich tarcia żadnego ułatwiacza w postaci  elektrycznej maszynki i z tego powodu placki ziemniaczane nie goszczą tak często na moim stole jak mogłyby, pomalowane pazury nie lubią ostrych tarć:) Z cukinią nie jest tak trudno, łatwo ją rozdrobnić zwyczajną tarką o dużych oczkach. Jeśli jest młoda i ma delikatną skórkę, nie trzeba jej nawet obierać. Placki z cukinią mogą być dodatkiem do mięsa albo stanowić samodzielne danie, np. na kolację czy podwieczorek. Dla mięsożerców atrakcyjne będzie dodanie do ciasta pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego, wędzonego boczku.

 

Placki z cukinii

 

Placki z cukinii

składniki ( na porcję taką jak na zdjęciu) :

– ok. 50 dkg cukinii (dwie mniejsze, lub jedna większa)
– 1 cebula
– 4 łyżki mąki
– jajko
– sól, pieprz, ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn ( niekoniecznie)
– olej do smażenia

Jako sos – gęsty jogurt, np. typu bałkańskiego

Cukinię pozbawić środkowej części z nasionami i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osolić nieco (ok.1/4 – 1/5 łyżeczki) i odstawić na ok. 15 minut, by puściła sok. Odcisnąć mocno ręką, płyn wylać. Do cukiniowej masy dodać startą na małych oczkach tarki cebulę. Dodać mąkę, jajko, wymieszać dobrze i doprawić pieprzem w ilości wedle upodobania. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju po obu stronach, na średnim ogniu, pilnując by placki były złote i się nie przypaliły. W połowie porcji a nieraz i częściej  wymieniam olej na nowy. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jogurt wystarczy wymieszać, ja lubię go solo, można jednak do niego dodać nieco chilli lub ząbek czosnku rozgnieciony z odrobiną soli.

 

Placki z cukinii

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Koperek :)
    25 sierpnia, 2013, 7:32 am

    Uwielbiam ! Ja podaje z sosem tzatziki :_)

    1. opalanka
      25 sierpnia, 2013, 8:35 am

      też pysznie:)

  2. Angie
    25 sierpnia, 2013, 10:52 am

    Ach, jedne z moich ulubionych placków…: )

  3. opalanka
    25 sierpnia, 2013, 11:17 am

    🙂

  4. anemonJP
    27 sierpnia, 2013, 12:53 pm

    Ależ pięknie wyglądają te placuszki-narobiłaś mi strasznej ochoty .Ja też czasami podaję sos tzatziki lub czosnkowy.
    Pozdrawiam!!!

  5. ugotujmyto.pl
    27 sierpnia, 2013, 2:36 pm

    Uwielbiam… ja dodaję jeszcze twarożek :)!

  6. Mysza Baranowska
    27 sierpnia, 2013, 3:23 pm

    Ja też bardzo lubię… i nie dodaję mąki (-:

  7. opalanka
    27 sierpnia, 2013, 9:04 pm

    O . I się nie rozlata? Spróbuję:)

  8. na wyczucie
    6 września, 2013, 8:34 pm

    czuję, że byłyby dobre z łososiem 🙂

  9. Anonimowy
    10 października, 2014, 4:40 pm

    Dobrze jest dodac troche startego zoltego sera i kurkumy 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)