Placki z cukinii

Placki z cukinii są podobne do tych tradycyjnych ziemniaczanych, choć sporo lżejsze i delikatniejsze. No i o wiele łatwiej zetrzeć cukinię niż ziemniaki. Nie mam do ich tarcia żadnego ułatwiacza w postaci  elektrycznej maszynki i z tego powodu placki ziemniaczane nie goszczą tak często na moim stole jak mogłyby, pomalowane pazury nie lubią ostrych tarć:) Z cukinią nie jest tak trudno, łatwo ją rozdrobnić zwyczajną tarką o dużych oczkach. Jeśli jest młoda i ma delikatną skórkę, nie trzeba jej nawet obierać. Placki z cukinią mogą być dodatkiem do mięsa albo stanowić samodzielne danie, np. na kolację czy podwieczorek. Dla mięsożerców atrakcyjne będzie dodanie do ciasta pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego, wędzonego boczku.

 

Placki z cukinii

 

Placki z cukinii

składniki ( na porcję taką jak na zdjęciu) :

– ok. 50 dkg cukinii (dwie mniejsze, lub jedna większa)
– 1 cebula
– 4 łyżki mąki
– jajko
– sól, pieprz, ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn ( niekoniecznie)
– olej do smażenia

Jako sos – gęsty jogurt, np. typu bałkańskiego

Cukinię pozbawić środkowej części z nasionami i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osolić nieco (ok.1/4 – 1/5 łyżeczki) i odstawić na ok. 15 minut, by puściła sok. Odcisnąć mocno ręką, płyn wylać. Do cukiniowej masy dodać startą na małych oczkach tarki cebulę. Dodać mąkę, jajko, wymieszać dobrze i doprawić pieprzem w ilości wedle upodobania. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju po obu stronach, na średnim ogniu, pilnując by placki były złote i się nie przypaliły. W połowie porcji a nieraz i częściej  wymieniam olej na nowy. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jogurt wystarczy wymieszać, ja lubię go solo, można jednak do niego dodać nieco chilli lub ząbek czosnku rozgnieciony z odrobiną soli.

 

Placki z cukinii

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Koperek :)
    25 sierpnia, 2013, 7:32 am

    Uwielbiam ! Ja podaje z sosem tzatziki :_)

    1. opalanka
      25 sierpnia, 2013, 8:35 am

      też pysznie:)

  2. Angie
    25 sierpnia, 2013, 10:52 am

    Ach, jedne z moich ulubionych placków…: )

  3. opalanka
    25 sierpnia, 2013, 11:17 am

    🙂

  4. anemonJP
    27 sierpnia, 2013, 12:53 pm

    Ależ pięknie wyglądają te placuszki-narobiłaś mi strasznej ochoty .Ja też czasami podaję sos tzatziki lub czosnkowy.
    Pozdrawiam!!!

  5. ugotujmyto.pl
    27 sierpnia, 2013, 2:36 pm

    Uwielbiam… ja dodaję jeszcze twarożek :)!

  6. Mysza Baranowska
    27 sierpnia, 2013, 3:23 pm

    Ja też bardzo lubię… i nie dodaję mąki (-:

  7. opalanka
    27 sierpnia, 2013, 9:04 pm

    O . I się nie rozlata? Spróbuję:)

  8. na wyczucie
    6 września, 2013, 8:34 pm

    czuję, że byłyby dobre z łososiem 🙂

  9. Anonimowy
    10 października, 2014, 4:40 pm

    Dobrze jest dodac troche startego zoltego sera i kurkumy 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie