Zalewajka

Wróciłam z pięknego, uzdrowiskowego kurortu w górach, gdzie całe rodziny, a także pojedyncze panie i panowie solo spędzają czas ” u wód”. Nie byczyłam się tam zbytnio, bo zawodowe sprawy do załatwienia miałam, ale przy okazji poczyniłam kilka obserwacji związanych z podawaniem jedzenia w takich miejscach. Wielki tłum do nakarmienia codziennie stał w kolejkach do zajęcia jakiegokolwiek stolika w rozmaitych barach i restauracjach. Zdecydowanie popyt przewyższał podaż. Zamiast zamówionej zalewajki dostaliśmy szarą wodę bez smaku. Podobnie rzecz miała się z czerwonym barszczem z uszkami, zabarwiony, czerwony płyn. A przecież zalewajka to tzw. biedna zupa, tania jak nie wiem co i wystarczy odrobina  dobrej woli, żeby porządnie nakarmić głodne rzesze turystów. Wracając do domu wieczorem, obserwowaliśmy dym unoszący się z kominów na dachach góralskich chałup, wyobrażając sobie, że w każdej z nich, na węglowej kuchni z fajerkami, rumiana gaździna przygotowuje pyszną, gęstą, porządną zalewajkę:)

 

Zalewajka
Zalewajka

 składniki na zakwas :

(można również kupić butelkowany żur lub biały barszcz w sklepie czy piekarni, najlepiej jeśli zna się źródło, które go przygotowuje)

– 3 szklanki ciepłej wody
– 5 łyżek razowej, pszennej lub żytniej mąki
– 4 obrane ząbki czosnku
– 3 listki laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego

Ząbki czosnku przekroić na pół, dodać do słoja z wodą, mąką i przyprawami, wymieszać, nakryć ściereczką i  odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce, przemieszać codziennie. Można przyśpieszyć fermentację dodając do płynu łyżkę soku z ogórków lub kiszonej kapusty.

na zalewajkę: 

– ok. 0,5-0,75 l zakwasu 
2 l wody
– 5-7 ziemniaków
– kilka suszonych grzybów
– kilka plastrów wędzonego boczku, słoniny lub dobrej kiełbasy (można użyć wszystkich składników na raz razem ok. 25 dag)
– cebula
– dwa ząbki czosnku
– 3 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe, dwie łyżeczki majeranku, mielony, czarny pieprz
– dwie łyżki śmietany (niekoniecznie)

Grzyby umyć, namoczyć w niewielkiej ilości wody przez godzinę, pokroić lub pociąć nożyczkami. W dużym garnku zagotować wodę, dodać pokrojone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, osolić (by była przyjemnie słona, każdy ma gdzie indziej tę granicę:). Gotować 15 – 20 minut, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek lub słoninę i kiełbasę podsmażyć razem z pokrojoną cebulą, na ostatnie kilka sekund smażenia wrzucić rozgnieciony czosnek. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać do nich zawartość patelni i zakwas, zagotować. Wlać wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, majeranek i pieprz.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 

Zapisz



  1. joanna latuszek
    22 lipca, 2013, 11:01 am

    ooo, mój mąż byłby najszczęśliwszy pod słońcem, gdyby taka zalewajka na niego czekała:)
    Pozdrawiam Manufaktura Ciastek i nie tylko (http://manufakturaciastek.blox.pl)

    1. Ewela
      15 sierpnia, 2020, 7:08 am

      Twój były mąż koleżanko.

  2. Agusik kulinarnie
    22 lipca, 2013, 4:46 pm

    Uwielbiam!Nigdy nie robiłam na domowym zakwasie więc domyślam się,że taka smakuje o niebo lepiej niż na kupnym:)

  3. opalanka
    22 lipca, 2013, 6:38 pm

    Satysfakcja z tego, że zakwas jest wykonany domowym sposobem – najważniejsza:)

  4. Salvador Dali
    23 lipca, 2013, 4:41 am

    o tak! domowe zawsze najlepsze, nie ma co dyskutować 🙂
    Szkoda tylko, że te dwie zupy wam nie siadły-płacić i nie być zadowolonym? Tego nie lubię;/

  5. opalanka
    23 lipca, 2013, 6:45 am

    i jeszcze najeść się niedobrym – drugie najgorsze:)

  6. Sylvia F.
    28 lipca, 2013, 9:09 am

    Pysznie wygląda! Nigdy nie miałam okazji spróbować zalewajki, więc chyba czas się zabrać za nią 🙂

  7. Anonimowy
    25 czerwca, 2015, 1:49 pm

    Zrobiłam dziś zalewajkę według Pani przepisu i jem już trzecią dokładkę 🙂 Dobry zakwas to podstawa!

    1. opalanka
      25 czerwca, 2015, 4:31 pm

      Bardzo się cieszę:)

  8. Aga
    7 listopada, 2015, 11:07 pm

    Super, tego szukałam. Rano nastawiam zakwas i w tygodniu moje emigranckie dzieci poznają smak zalewajki.
    pozdrowienia
    a.

    1. opalanka
      7 listopada, 2015, 11:21 pm

      Pozdrowionka:)

  9. Anonimowy
    16 stycznia, 2016, 4:24 pm

    Ciepłą woda ma być z krany, czy przegotowana?

    1. opalanka
      16 stycznia, 2016, 4:55 pm

      z kranu.

  10. KarolinaSnowarska
    16 sierpnia, 2016, 7:36 pm

    Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

  11. Unknown
    11 kwietnia, 2017, 7:51 pm

    Czy do zakwasu można dać sól?

  12. opalanka
    12 kwietnia, 2017, 7:14 am

    Można, ale potrzeby nie ma.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)