Pyszna przekąska – babeczki z chleba
Co to ja miałam. A. Czytam książkę Beaty Pawlikowskiej “Księga kodów”. Połykam ją pazernie, łapczywie i szybko. Oderwać się nie mogę, bo zgadzam się z każdym słowem w tej książce zapisanym. O tym, że za okoliczności, które dzieją się dookoła, jest odpowiedzialny nasz sposób myślenia o otaczającym nas świecie. Święcie w to wierzę i od lat usiłuję przeszkadzające i utrudniające mi życie wdruki zmienić przy pomocy rozmaitych sposobów. Część udało mi się przekonwertować na lepsze. Dużo zmieniłam. Część czeka na naciśnięcie odpowiedniego guzika. Może tu dowiem się jak. Z trudnością powstrzymuję się od zajrzenia do ostatniego rozdziału:) Bezwzględnie niezbędna lektura dla każdego rodzica.
To o jedzeniu teraz.
Bardzo miła alternatywa dla kanapek, na ciepłą kolację, na spotkanie z przyjaciółmi albo na okoliczność większego przyjęcia. Wystarczy pieczywo, niekoniecznie świeże, chleb albo pokrojona w plasterki bułka czy pieczywo tostowe, resztki pieczonego mięsa lub wędliny, warzyw i tego co tam się jeszcze znajdzie w lodówce. W tym zestawie znalazł się pieczony kurczak z wczorajszego obiadu, kawałeczek wędzonego boczku i kilka pieczarek. Można użyć szpinaku, różyczek brokuła, zielonego groszku, smażonej cebuli, suszonych pomidorów, mielonego mięsa, wszystkiego co lubimy i co nam przyjdzie do głowy lub powinno wkrótce wyjść z lodówki. Miałam nadzieję, że choć jedna babeczka zostanie na śniadanie. Nie została:) Do zrobienia tej przystawki trzeba mieć foremki z dołkami na muffiny, żaroodporne miseczki lub metalowe foremki na babeczki.
babeczki z chleba składniki ( na 12 sztuk) :
– kromki chleba lub bułki okrojone ze skórek
– dwa – trzy jajka
– dwie – trzy łyżki pokrojonego w kostkę albo startego, dowolnego żółtego sera lub parmezanu
– ok. 10 dkg wędzonego boczku
– ok. 20 dkg pieczonego mięsa ( u mnie kurczak) lub resztek wędliny
– kilka pokrojonych w plasterki i usmażonych pieczarek
– ew. inne ulubione dodatki (ser feta, suszone pomidory, zielony groszek, szczypiorek, natka pietruszki itp)
– 2 łyżki pasty pomidorowej
– oregano, bazylia, rozmaryn, pieprz, sól, odrobina chilli
Piekarnik nastawić na 190 st. Pieczywo rozwałkować wałkiem do ciasta na cienkie placuszki. Foremki do babeczek wysmarować masłem, wyłożyć kromkami pieczywa. Nierówno, kanciasto, tak ma być. Jajka roztrzepać widelcem w kubeczku, dodać starty lub pokrojony ser, przyprawy i pastę pomidorową, dobrze połączyć. Pokrojone mięso i wędlinę wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Nałożyć po łyżce tego farszu do wyłożonych pieczywem foremek. Zalać każdą z nich masą jajeczno- serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 -12 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
fajnie wyglądają:)
super, ja wkładam farsz do miseczek z szynki 🙂
Właśnie zrobiłam ale z chlebem tostowym. Składniki dowolne ale wyszły pyszne. Lepsze niż typowe kanapki
Właśnie zrobiłam ale z chlebem tostowym. Składniki dowolne ale wyszły pyszne. Lepsze niż typowe kanapki
Czy babeczki można upiec we foremkach silikonowych (tylko takie posiadam)?