Pyszna przekąska – babeczki z chleba

Co to ja miałam. A. Czytam książkę Beaty Pawlikowskiej „Księga kodów”. Połykam ją pazernie, łapczywie i szybko. Oderwać się nie mogę, bo zgadzam się z każdym słowem w tej książce zapisanym. O tym, że za okoliczności, które dzieją się  dookoła, jest odpowiedzialny nasz sposób myślenia o otaczającym nas świecie. Święcie w to wierzę i od lat usiłuję przeszkadzające i utrudniające mi życie wdruki zmienić przy pomocy rozmaitych sposobów. Część udało mi się przekonwertować na lepsze. Dużo zmieniłam. Część czeka na naciśnięcie odpowiedniego guzika. Może tu dowiem się jak. Z trudnością powstrzymuję się od zajrzenia do ostatniego rozdziału:) Bezwzględnie niezbędna lektura dla każdego rodzica.

To o jedzeniu teraz.
Bardzo miła alternatywa dla kanapek, na ciepłą kolację, na spotkanie z przyjaciółmi albo na okoliczność większego przyjęcia. Wystarczy pieczywo, niekoniecznie świeże, chleb albo pokrojona w plasterki bułka czy pieczywo tostowe, resztki pieczonego mięsa lub wędliny, warzyw i tego co  tam się jeszcze znajdzie w lodówce. W tym zestawie znalazł się pieczony kurczak z wczorajszego obiadu, kawałeczek wędzonego boczku i kilka pieczarek. Można użyć szpinaku, różyczek brokuła, zielonego groszku, smażonej cebuli, suszonych pomidorów, mielonego mięsa, wszystkiego co lubimy i co nam przyjdzie do głowy lub powinno wkrótce wyjść z lodówki. Miałam nadzieję, że choć jedna babeczka zostanie na śniadanie. Nie została:) Do zrobienia tej przystawki trzeba mieć foremki z dołkami na muffiny, żaroodporne miseczki lub metalowe foremki na babeczki.

babeczki z chleba

 

babeczki z chleba

babeczki z chleba składniki ( na 12 sztuk) : 

– kromki chleba lub bułki okrojone ze skórek
– dwa – trzy jajka
– dwie – trzy łyżki pokrojonego w kostkę albo startego, dowolnego żółtego sera lub parmezanu
– ok. 10 dkg wędzonego boczku
– ok. 20 dkg pieczonego mięsa ( u mnie kurczak) lub resztek wędliny
– kilka pokrojonych w plasterki i usmażonych pieczarek
– ew. inne ulubione dodatki (ser feta, suszone pomidory, zielony groszek, szczypiorek, natka pietruszki itp)
– 2 łyżki pasty pomidorowej
– oregano, bazylia, rozmaryn, pieprz, sól, odrobina chilli

Piekarnik nastawić na 190 st. Pieczywo rozwałkować wałkiem do ciasta na cienkie placuszki. Foremki do babeczek wysmarować masłem, wyłożyć kromkami pieczywa. Nierówno, kanciasto, tak ma być. Jajka roztrzepać widelcem w kubeczku, dodać starty lub pokrojony ser, przyprawy i pastę pomidorową, dobrze połączyć. Pokrojone mięso i wędlinę wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Nałożyć po łyżce tego farszu do wyłożonych pieczywem foremek. Zalać każdą z nich masą jajeczno- serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 -12 minut.

 

babeczki z chleba

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Justyna Bąk
    7 lipca, 2013, 10:28 am

    fajnie wyglądają:)

  2. Kasia Jurek
    12 lipca, 2013, 6:28 pm

    super, ja wkładam farsz do miseczek z szynki 🙂

  3. justyna gubała
    31 grudnia, 2015, 11:37 am

    Właśnie zrobiłam ale z chlebem tostowym. Składniki dowolne ale wyszły pyszne. Lepsze niż typowe kanapki

  4. justyna gubała
    31 grudnia, 2015, 11:37 am

    Właśnie zrobiłam ale z chlebem tostowym. Składniki dowolne ale wyszły pyszne. Lepsze niż typowe kanapki

  5. Marta
    7 listopada, 2018, 10:50 am

    Czy babeczki można upiec we foremkach silikonowych (tylko takie posiadam)?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)