Pierś z kurczaka rolowana z wędzonym boczkiem

 Jest w moim mieście pewien sklep. Ma tysiące przedmiotów potrzebnych, niezbędnych i niezwykle pożytecznych w kuchni. Są maleńkie filiżanki i wielkie chochle jak ze stołówki wojskowej. Kilkadziesiąt regałów kuchennego dobra. Raj dla gotujących. Uwielbiam tam buszować i naprawdę rzadko zdarza mi się wyjść bez BEZWZGLĘDNIE NIEZBĘDNEGO w kuchni gadżetu. Wczoraj zajrzałam tam tylko na chwilkę i wyszłam z cudnymi szpikulcami do wszelkich roladek i koreczków. Jak to się stało, że ich do tej pory nie miałam – nie wiem. Męczyłam się z wykałaczkami, które są krótkie i niezbyt estetyczne. No i nie przewodzą ciepła. A teraz już mam i od razu zawinęłam czekające na swoją obiadową kolej pierś z kurczaka. Nic wielkiego, łatwizna, ale z dodatkiem wędzonego, chudego boczku powstała baaaardzo smakowita roladka. Pyszna na obiad i w wersji mini ładna i smaczna przystawka.
Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka

składniki: 

– dwie piersi z kurczaka
– 8- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
– sól, pieprz, szczypta chilli, trochę rozmarynu i czerwonej, słodkiej papryki
– olej do smażenia
– kilka suszonych śliwek lub oliwek ( nie miałam, ale żałuję:)

Mięso pokroić wzdłuż na paski grubości ok. 3-4 mm. Plasterki boczku, jeśli szerokie, przekroić wzdłuż na pół. Oprószyć wszystko przyprawami i najlepiej zostawić w lodówce na godzinę, dwie (ja nie miałam czasu i tak wyszło pysznie). Pasek kurczaka zwinąć w ślimak dookoła oliwki lub śliwki, owinąć boczkiem, znów paskiem kurczaka, boczkiem itd. w zależności od tego jak dużą porcję chce się uzyskać. Spiąć roladkę szpikulcem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Salvador Dali
    5 lipca, 2013, 5:09 am

    ooo.. kurczak! cudoooo <3

  2. Malwinka
    5 lipca, 2013, 3:27 pm

    Wszystkie gadżety są niezbędne! :)) Fajnie, bo czasami można się w ten sposób zainspirować do zrobienia czegoś nowego 🙂 Roladki z boczkiem…mniam!

  3. Jagienka
    5 lipca, 2013, 8:48 pm

    ale pysznie! Uwielbiam kurczaka z boczkiem ;-D

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

  4. blogg
    6 lipca, 2014, 8:28 am

    to jest naparwde niebo na talerzu:) uzylam boczku od Kani, bradoz fajnie, roladki na obiad jakis taki lepszy na prawde sie nadaja

  5. Anonimowy
    1 października, 2014, 12:55 pm

    Pieczone to, czy smażone ? 😉

    1. opalanka
      1 października, 2014, 4:52 pm

      Smażone:)

  6. Katarzyna Wachel
    12 stycznia, 2015, 7:11 pm

    Było dzisiaj na obiad – rzeczywiście proste do zrobienia bardzo – a efekt spektakularny. Nawet pomimo tego, że nie udało mi się kupić krojonego boczku (więc użyłam takiego w jednym kawałku i pracowicie pokroiłam na tak cienkie pasy jak umiałam-czyli niezbyt cienkie). Mąż stwierdził, że mam jakieś nadzwyczajne moce kulinarne 😉

    1. opalanka
      12 stycznia, 2015, 8:41 pm

      widocznie masz!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)