Pierś z kurczaka rolowana z wędzonym boczkiem

 Jest w moim mieście pewien sklep. Ma tysiące przedmiotów potrzebnych, niezbędnych i niezwykle pożytecznych w kuchni. Są maleńkie filiżanki i wielkie chochle jak ze stołówki wojskowej. Kilkadziesiąt regałów kuchennego dobra. Raj dla gotujących. Uwielbiam tam buszować i naprawdę rzadko zdarza mi się wyjść bez BEZWZGLĘDNIE NIEZBĘDNEGO w kuchni gadżetu. Wczoraj zajrzałam tam tylko na chwilkę i wyszłam z cudnymi szpikulcami do wszelkich roladek i koreczków. Jak to się stało, że ich do tej pory nie miałam – nie wiem. Męczyłam się z wykałaczkami, które są krótkie i niezbyt estetyczne. No i nie przewodzą ciepła. A teraz już mam i od razu zawinęłam czekające na swoją obiadową kolej pierś z kurczaka. Nic wielkiego, łatwizna, ale z dodatkiem wędzonego, chudego boczku powstała baaaardzo smakowita roladka. Pyszna na obiad i w wersji mini ładna i smaczna przystawka.
Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka

składniki: 

– dwie piersi z kurczaka
– 8- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
– sól, pieprz, szczypta chilli, trochę rozmarynu i czerwonej, słodkiej papryki
– olej do smażenia
– kilka suszonych śliwek lub oliwek ( nie miałam, ale żałuję:)

Mięso pokroić wzdłuż na paski grubości ok. 3-4 mm. Plasterki boczku, jeśli szerokie, przekroić wzdłuż na pół. Oprószyć wszystko przyprawami i najlepiej zostawić w lodówce na godzinę, dwie (ja nie miałam czasu i tak wyszło pysznie). Pasek kurczaka zwinąć w ślimak dookoła oliwki lub śliwki, owinąć boczkiem, znów paskiem kurczaka, boczkiem itd. w zależności od tego jak dużą porcję chce się uzyskać. Spiąć roladkę szpikulcem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Salvador Dali
    5 lipca, 2013, 5:09 am

    ooo.. kurczak! cudoooo <3

  2. Malwinka
    5 lipca, 2013, 3:27 pm

    Wszystkie gadżety są niezbędne! :)) Fajnie, bo czasami można się w ten sposób zainspirować do zrobienia czegoś nowego 🙂 Roladki z boczkiem…mniam!

  3. Jagienka
    5 lipca, 2013, 8:48 pm

    ale pysznie! Uwielbiam kurczaka z boczkiem ;-D

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

  4. blogg
    6 lipca, 2014, 8:28 am

    to jest naparwde niebo na talerzu:) uzylam boczku od Kani, bradoz fajnie, roladki na obiad jakis taki lepszy na prawde sie nadaja

  5. Anonimowy
    1 października, 2014, 12:55 pm

    Pieczone to, czy smażone ? 😉

    1. opalanka
      1 października, 2014, 4:52 pm

      Smażone:)

  6. Katarzyna Wachel
    12 stycznia, 2015, 7:11 pm

    Było dzisiaj na obiad – rzeczywiście proste do zrobienia bardzo – a efekt spektakularny. Nawet pomimo tego, że nie udało mi się kupić krojonego boczku (więc użyłam takiego w jednym kawałku i pracowicie pokroiłam na tak cienkie pasy jak umiałam-czyli niezbyt cienkie). Mąż stwierdził, że mam jakieś nadzwyczajne moce kulinarne 😉

    1. opalanka
      12 stycznia, 2015, 8:41 pm

      widocznie masz!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)