Owsianka

Przeczytałam tutaj, że owsianka dostarcza do organizmu białka, solidną porcję witaminy B6 (poprawia pamięć, polepsza koncentrację i przyśpiesza przyswajanie wiedzy), witaminę B1 i kwas pantotenowy (przeciwdziała to zmęczeniu oraz rozdrażnieniu). Powinnam jeść bardzo dużo owsianki:) W formie na którą podaję przepis, czyli owsianki na zimno – jest dla mnie najlepsza latem. Zwłaszcza w upały takie jak wczoraj. Był ktoś, kto nie stracił równowagi choć na chwilę?:) Owsiane płatki wystarczy zalać mlekiem, kefirem, maślanką, czym kto lubi i odstawić na pół godziny do lodówki. Na wielu blogach znalazłam przepisy, gdzie znajduje się “owsianka nocna”. Odkąd odkryłam tę możliwość jej przygotowania, mieszam ulubione składniki w słoiku, zalewam mlekiem, wstawiam na noc do lodówki i rano mam pyszne śniadanie. Podgrzać w razie potrzeby można ją zawsze.

 

Owsianka

 

Owsianka

składniki: 

– trzy łyżki płatków owsianych “górskich” lub “błyskawicznych”
– szklanka mleka (lub kefiru, maślanki, jogurtu, u mnie samo mleko lub mleko plus dwie łyżki jogurtu)
– łyżeczka lub dwie miodu

– dodatki wg. upodobań i potrzeby: posiekane orzechy, pestki dyni, słonecznika, żurawina, rodzynki, siemię lniane, zarodki pszenne, ulubione owoce – banany, truskawki, jabłka, brzoskwinie, maliny, jagody itp.

Zmieszać składniki w zakręcanym słoiku, wstawić do lodówki, najkrócej na pół godziny a najlepiej na całą noc.

 

Owsianka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    30 lipca, 2013, 7:25 am

    Samo zdrowie:)Pozdrawiam jedzac musli z mlekiem:)

  2. teenager ;)
    30 lipca, 2013, 10:24 am

    owsianki uwielbiam i dzień w dzień zajadam, zdrowe i pyszne 🙂

  3. opalanka
    30 lipca, 2013, 11:00 am

    Pozdrawiam serdecznie:)

  4. Beczinda
    7 września, 2013, 3:25 pm

    Świetny przepis! Też lubię owsiankę 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie