Owsianka
Przeczytałam tutaj, że owsianka dostarcza do organizmu białka, solidną porcję witaminy B6 (poprawia pamięć, polepsza koncentrację i przyśpiesza przyswajanie wiedzy), witaminę B1 i kwas pantotenowy (przeciwdziała to zmęczeniu oraz rozdrażnieniu). Powinnam jeść bardzo dużo owsianki:) W formie na którą podaję przepis, czyli owsianki na zimno – jest dla mnie najlepsza latem. Zwłaszcza w upały takie jak wczoraj. Był ktoś, kto nie stracił równowagi choć na chwilę?:) Owsiane płatki wystarczy zalać mlekiem, kefirem, maślanką, czym kto lubi i odstawić na pół godziny do lodówki. Na wielu blogach znalazłam przepisy, gdzie znajduje się “owsianka nocna”. Odkąd odkryłam tę możliwość jej przygotowania, mieszam ulubione składniki w słoiku, zalewam mlekiem, wstawiam na noc do lodówki i rano mam pyszne śniadanie. Podgrzać w razie potrzeby można ją zawsze.
składniki:
– trzy łyżki płatków owsianych “górskich” lub “błyskawicznych”
– szklanka mleka (lub kefiru, maślanki, jogurtu, u mnie samo mleko lub mleko plus dwie łyżki jogurtu)
– łyżeczka lub dwie miodu
– dodatki wg. upodobań i potrzeby: posiekane orzechy, pestki dyni, słonecznika, żurawina, rodzynki, siemię lniane, zarodki pszenne, ulubione owoce – banany, truskawki, jabłka, brzoskwinie, maliny, jagody itp.
Zmieszać składniki w zakręcanym słoiku, wstawić do lodówki, najkrócej na pół godziny a najlepiej na całą noc.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Samo zdrowie:)Pozdrawiam jedzac musli z mlekiem:)
owsianki uwielbiam i dzień w dzień zajadam, zdrowe i pyszne 🙂
Pozdrawiam serdecznie:)
Świetny przepis! Też lubię owsiankę 🙂