Najlepsze ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką
Wiśnie, kruszonka i miękkie, ciasto drożdżowe – cudo. Klasyczne. Domowe. Puszyste. Tradycyjne. Wilgotne. Najlepsze i łatwe 🙂 Mam słabość do kruszonki. Idealna jest wtedy, kiedy użyje się takiej samej ilości masła, mąki i cukru. Trzeba ugniatać ją w palcach aż utworzą się okruchy. Kiedy byłam mała, prosiłam mamę , żeby zrobiła ciasto z samej kruszonki. Crumble nie było wtedy popularne, mama zwiększała ilość słodkich okruchów, a my z bratem oskubywaliśmy wierzch, co szczególnie mocno drażniło ojca. Widocznie też lubił:) Ciasto drożdżowe lubi przyklejać się do ręki, korci by podsypywać je mąką. Nie podsypujcie, niech się klei. Niezależnie od jego konsystencji, jeśli było zagniatane przez kilka, a lepiej – kilkanaście minut – uda się.
na ciasto:
– 40 g świeżych drożdży
– szklanka mleka (250ml)
– 3 łyżki stopionego masła
– jajko
– 9 dużych łyżek cukru
– 1/6 łyżeczki soli (duża szczypta)
– 500 g wydrylowanych wiśni
na kruszonkę:
– 1/3 kostki zimnego masła
– ok. trzy- cztery łyżki mąki
– cztery łyżki cukru
Mleko podgrzać by było lekko ciepłe, nie gorące. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do mleka razem z trzema łyżkami mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut by nieco podrosły.
Do dużej miski wsypać resztę mąki, wlać mleko z drożdżami, dodać resztę cukru, roztrzepane jajko, sól i roztopione masło.
Zagniatać ciasto ok. 15 minut, ręcznie lub mikserem z końcówkami haki, starając się nie podsypywać przy wyrabianiu dużą ilością mąki. Jeśli pozostanie kleiste – trudno, im większa ilość mąki tym ciasto wyjdzie mniej puszyste.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę by podwoiło objętość. Blaszkę ok. 23×32 lub tortownicę ok. 24 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Ciasto nacisnąć ręką, by pozbawić je gazów, przełożyć do formy. Ułożyć na nim wiśnie. Ze składników na kruszonkę zagnieść okruchy, rozsypać na owocach. Odstawić na 15 – 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.
Piec ciasto ok. 45 minut, na drugiej od dołu półce piekarnika. Pozostawić w nim przy uchylonych lekko drzwiczkach do lekkiego ostygnięcia, po czym postawić na metalowej kratce. Nie należy kroić ciepłego ciasta, często powstaje wtedy zakalec.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
No nie…tak się znęcać od rana nade mną?Takim PIĘKNYM ciastem???Wspaniałe!!!wcale mnie nie dziwi,że obskubywaliście kruszonkę,to najsmaczniejsze kąski:)
Rewelacyjnie wygląda i na pewno smakuje:)!
Pycha! Zrobiłam je ostatnio i jest idealne! Przepis przekazuję dalej!
Na zdrowie, pozdrawiam serdecznie:)
Witam, dzisiaj wlasnie upieklam to ciasto. Wyroslo pieknie i pachnie wysmienicie, jedyne co troche bym zmienila to wiecej cukru:) – 7 lyzek wydaje mi sie troche za malo. Dziekuje za przepis i polecam.
Boszszsz, nareszcie zrobiłam coś co jest za mało słodkie. Może faktycznie zwiększę ilość w przepisie, dzięki 🙂
Dodałam dwie:)
Witam czy lepiej upiec w piekarniku z termoobiegiem czy gora dol? Ciasto wlanie mi rosnie i czeka na wlozenie do pieca 🙂
Chyba już upieczone:) Ja najczęściej piekę góra- dół. Termoobieg lekko wysusza mi kruszonkę 🙂
Ciekawa jestem czy można dać mrożone owoce???
Można, tylko niezbyt gęsto. Bez rozmrażania.
Dziękuje za szybką odpowiedź 🙂
Wygląda pysznie! Moje właśnie podwaja swoją objętość ale już nie mogę się doczekać efektu końcowego 😉 ciasto bardzo łatwo i szybko się wyrabia 😉
Ciasto bardzo dobre nie mogłam odejść od blaszki 😉 Dałam mrożone śliwki tylko mogłam dac ich więcej było by jeszcze bardziej super
Przy bardzo dużej ilości owoców zwiększa się ryzyko powstania zakalca, zatem uważnie i z rozwagą:)
Wtedy należy dać więcej drożdży. Więcej owoców = więcej drożdży.
Ciasto rewelacyjne nie opadlo ,lekkie najlepsze jakie upieklam,POLECAM ..
będę robić, będę robić 🙂
Wygląda pysznie, przepis napewno wypróbuje
Jest pewna nieścisłość drożdże rozetrzeć cukrem. Ale ile tego cukru bo później jest dodać reszte cukru. Jak ktoś robi pierwszy raz i nie doczyta wlozy do drozdzy caly cukier. Ja tak zrobilem a potem czytam reszte cukru. Mozna napisac drozdze rozetrzec z odrobina cukru albo iles tam. Zobacze na wynik koncowy. Na razie rosnie
Słuszna uwaga. Ale i tak wyjdzie:)
Jest napisane wyraźnie z tego co widzę drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Ja zrobiłem dokładnie tak jak jest napisane i wyszło super
po wielu wielu nieudanych próbach z ciastem drożdzowym to wyszło ŚWIETNIE, Super przepis. Dziękuję
Zrobiłam z gruszkami 🙂 Jest na prawdę pycha! 🙂
Niepotrzebnie zwiększyłaś proporcje cukru. Ciasto drożdżowe nie powinno byc słodkie. A zawsze można posypać je cukrem pudrem po upieczeniu. Następnym razem ograniczę cukier do 5 łyżek. Poza tym ciasto super, robiłam z wiśniami z kompotu 🙂
Drożdżówka wyszła pyszna, wyrosła bardzo wysoka Następnym razem zrobię w większej blaszce bo teraz troszkę wypadało podczas pieczenie Ale smak i kruszonka mniam mniam 🙂 Polecam bardzo.
W ciepłe pogody drożdże aktywniej pracują, można dać troszkę mniej, np.3 dag:)
Dziekuje za przepis; juz kolejny z niego korzystam. Cisto zawsze wychodzi pyszne.
Świetny przepis.POLECAM!!!!!Ciasto bardzo smaczne.
Moja Mama dawała na 1 kg mąki 10 jajek! Czyli na 0,5 kg mąki jajek 5. Tak radzę, ciasto jest o wiele lepsze.
A i masła więcej : na 1 kg mąki 0,25 kg masła, czyli na 0,5 kg mąki 0,125 masła.
Coś mi tu jajek mało. Pamiętam jak moja mama do ciasta drożdżowego lała całą strugę rozmąconych jajek. Robiąc z tego przepisu na pól kilograma mąki dałam dwa jajka – to też nie dużo,. Potem napiszę jak wyszło. AAaaa i robię z jabłkami
🙂 daj znać. Duża ilość żółtek, przy leciutkich, "muslinowych" drożdżowych wypiekach wskazana. To prosta, konkretna drożdżówka.
Fajny przepis, ciasto z podanych proporcji wyszło super, nie trzeba było nic podsypywać mąką i miało świetną konsystencję. Ja użyłam wiśni mrożonych i trochę puściły mi sok, ale ratowalam sytuację w trakcie pieczenia włączając na pewien czas termoobieg – podsuszył górę i całość pięknie wyrosła. Na pewno wrócę do przepisu 🙂
Witam. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem a ciasto wyszło troszkę jakby zakalec 🙁 . Może jakieś podpowiedzi..?
pod nagłówkiem bloga jest zakładka "dlaczego wyszedł zakalec". W przypadku drożdżowego zazwyczaj – za dużo owoców lub kruszonki:)Tych z mrożonki nie należy rozmrażać.
najlepsze ciasto ever!!!! robię je już któryś raz i zawsze jest sztos!
Świetne ciasto, super przepis! Nie wierzyłam trochę w taką ilość cukru i dodałam więcej- przedobrzyłam, nie ma sensu, kruszonka wyrównuje i w sumie wyszło mi za słodkie. Robiłam ze świeżymi wiśniami, żadnego zakalca, ale ja smaruję ciasto białkiem przed położeniem owoców, wtedy nie "przeciekają" 🙂
Dobry pomysł!
przepyszne 🙂
pozdrawiam
Robię juz drugi raz. Dosłownie znika z blaszki 🙂
Właśnie piękę nasze ulubone ciasto drożdzowe ze śliwkami i wiśniami:))))oczywiście z kruszoneczka:))jutro goście przyjadą i będą zachwyceni:)pozdrawiam
Pozdrawiam również:)
Przepis jak mojej babci. Piekę drożdżowce od ponad 20- stu lat i ten przepis jest szybki, mało słodki i pyszny efekt. Z rabarbarem idealny, wiśni mysi być więcej, ja daję 0,7 – 0,8 kg i dzieciaki wpychają jedną blaszkę na 6 godzin. Kruszonkę robiłem zawsze na oko, teraz ten przepis usystematyzował moje poczynanie. Temperaturę 180 trzymam 20 minut, później schodzę na 160 i przykrywam aluminiową folią, aby góra nie była taka przypieczona. Polecam, nie idzie popsuć drożdżowca przy tym przepisie.
Miód na serce me:)
W składnikach jest 1/4 łyżeczki soli, a w opisie nie ma o tej soli nic i robiąc krok po kroku z opisu zapomniałam soli dodać. Mam nadzieję, że wyjdzie. Dziękuję za przepis.
Oczywiście – wyjdzie, nie ma znaczenia dla wzrostu czy konsystencji ciasta Idę dopisać, dzięki.
Witam serdecznie☺. Kiedyś trafiłam na ten przepis a dziś piekę już chyba 6 raz to ciasto ☺. Przepis mam zawsze w zakładce?. Dziś zrobię z dżemem z róży, czekoladą i kruszonką z dodatkiem orzechów pekan. Miejmy nadzieje że wyjdzie. Pozdrawiam ??☺
daj znak jak poszło:)
Witam ja jak daje ciasto do wyrośnięcia to słabo wyrasta co może być przyczyną robie wszystko zgodnie z przepisem z góry dzięki za info pozdrawiam ☺
Albo jest mu zimno (lubi temp.powyżej 24 stopni) albo drożdże są słabo aktywne.
Czy można użyć konfitury wiśniowej zamiast świeżych lub mrożonych wisni?
Tak.
Faktycznie niebo 😀 pierwsze udane ciasto drożdżowe <3
Polecam przepis
Ciasto juz wyrasta. Mam rozmrozone wiśnie. Czy mogę dodać normalnie do ciasta czy najpierw w czymś obtoczyć?pozdrawiam:)
Uch chyba nie zdążyłam:) Owoce lepiej dawać bez rozmrażania, obtoczone w mące. Mam nadzieję, że wyszło bezzakalcowo:)
Gratuluje podania wymiaru tortownicy, pół ciasta wylanego do piernika + smród na cały dom…
Jest gorąco. Drożdże to żywy organizm. Być może trafiłaś mega aktywne albo może za krótko rosły? I w piekarniku dopiero hulnęły? Przyczyn może być wiele – https://niebonatalerzu.pl/czytelniku-bloga
40g drozdzy? Az tyle??
Jak zrobię na suchych drożdżach, też wyjdzie takie puszyste?
Wyjdzie.
Czy ciasto po wyrobieniu hakiem ma.byc takie gęste i zbite? Składniki odmierzane wagą.