Najlepsze ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Wiśnie, kruszonka i miękkie, ciasto drożdżowe – cudo. Klasyczne. Domowe. Puszyste. Tradycyjne. Wilgotne. Najlepsze i łatwe 🙂 Mam słabość do kruszonki. Idealna jest wtedy, kiedy użyje się takiej samej ilości masła, mąki i cukru. Trzeba  ugniatać ją w palcach aż utworzą się okruchy. Kiedy byłam mała, prosiłam mamę , żeby zrobiła ciasto z samej kruszonki. Crumble nie było wtedy popularne, mama zwiększała ilość słodkich okruchów, a my z bratem oskubywaliśmy wierzch, co szczególnie mocno drażniło ojca. Widocznie też lubił:) Ciasto drożdżowe lubi przyklejać się do ręki, korci by podsypywać je mąką. Nie podsypujcie, niech się klei. Niezależnie od jego konsystencji, jeśli było zagniatane przez kilka, a lepiej – kilkanaście minut – uda się.

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe

na ciasto: 

– 500 g mąki
– 40 g świeżych drożdży
– szklanka mleka (250ml)
– 3 łyżki stopionego masła
– jajko
– 9 dużych łyżek cukru
– 1/6 łyżeczki soli (duża szczypta)
– 500 g wydrylowanych wiśni

na kruszonkę: 

– 1/3 kostki zimnego masła
– ok. trzy- cztery łyżki mąki
– cztery łyżki cukru

Mleko podgrzać by było lekko ciepłe, nie gorące. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do mleka razem z trzema łyżkami mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut by nieco podrosły.
Do dużej miski wsypać resztę mąki, wlać mleko z drożdżami, dodać resztę cukru, roztrzepane jajko, sól i roztopione masło.
Zagniatać ciasto ok. 15 minut, ręcznie lub mikserem z końcówkami haki, starając się nie podsypywać przy wyrabianiu dużą ilością mąki. Jeśli pozostanie kleiste – trudno, im większa ilość mąki tym ciasto wyjdzie mniej puszyste.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę by podwoiło objętość. Blaszkę ok. 23×32 lub tortownicę ok. 24 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Ciasto nacisnąć ręką, by pozbawić je gazów, przełożyć do formy. Ułożyć na nim wiśnie. Ze składników na kruszonkę zagnieść okruchy, rozsypać na owocach. Odstawić na 15 – 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.
Piec ciasto ok. 45 minut, na drugiej od dołu półce piekarnika. Pozostawić w nim przy uchylonych lekko drzwiczkach do lekkiego ostygnięcia, po czym postawić na metalowej kratce. Nie należy kroić ciepłego ciasta, często powstaje wtedy zakalec.

ciasto drożdżowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    25 lipca, 2013, 7:21 am

    No nie…tak się znęcać od rana nade mną?Takim PIĘKNYM ciastem???Wspaniałe!!!wcale mnie nie dziwi,że obskubywaliście kruszonkę,to najsmaczniejsze kąski:)

  2. ugotujmyto.pl
    27 lipca, 2013, 5:30 pm

    Rewelacyjnie wygląda i na pewno smakuje:)!

  3. freshynka
    7 września, 2013, 10:49 am

    Pycha! Zrobiłam je ostatnio i jest idealne! Przepis przekazuję dalej!

  4. opalanka
    7 września, 2013, 3:00 pm

    Na zdrowie, pozdrawiam serdecznie:)

  5. Ewa
    20 stycznia, 2014, 6:26 pm

    Witam, dzisiaj wlasnie upieklam to ciasto. Wyroslo pieknie i pachnie wysmienicie, jedyne co troche bym zmienila to wiecej cukru:) – 7 lyzek wydaje mi sie troche za malo. Dziekuje za przepis i polecam.

    1. opalanka
      20 stycznia, 2014, 8:05 pm

      Boszszsz, nareszcie zrobiłam coś co jest za mało słodkie. Może faktycznie zwiększę ilość w przepisie, dzięki 🙂

    2. opalanka
      20 stycznia, 2014, 8:09 pm

      Dodałam dwie:)

  6. Efka
    7 czerwca, 2014, 2:37 pm

    Witam czy lepiej upiec w piekarniku z termoobiegiem czy gora dol? Ciasto wlanie mi rosnie i czeka na wlozenie do pieca 🙂

  7. opalanka
    7 czerwca, 2014, 6:22 pm

    Chyba już upieczone:) Ja najczęściej piekę góra- dół. Termoobieg lekko wysusza mi kruszonkę 🙂

  8. Anonimowy
    27 stycznia, 2015, 8:35 pm

    Ciekawa jestem czy można dać mrożone owoce???

    1. opalanka
      27 stycznia, 2015, 9:38 pm

      Można, tylko niezbyt gęsto. Bez rozmrażania.

    2. Anonimowy
      28 stycznia, 2015, 9:27 am

      Dziękuje za szybką odpowiedź 🙂

  9. Anonimowy
    14 marca, 2015, 3:15 pm

    Wygląda pysznie! Moje właśnie podwaja swoją objętość ale już nie mogę się doczekać efektu końcowego 😉 ciasto bardzo łatwo i szybko się wyrabia 😉

  10. Anonimowy
    14 kwietnia, 2015, 4:40 am

    Ciasto bardzo dobre nie mogłam odejść od blaszki 😉 Dałam mrożone śliwki tylko mogłam dac ich więcej było by jeszcze bardziej super

    1. opalanka
      14 kwietnia, 2015, 9:00 am

      Przy bardzo dużej ilości owoców zwiększa się ryzyko powstania zakalca, zatem uważnie i z rozwagą:)

  11. Anonimowy
    23 czerwca, 2015, 3:10 pm

    Wtedy należy dać więcej drożdży. Więcej owoców = więcej drożdży.

  12. Anonimowy
    26 lipca, 2015, 8:48 pm

    Ciasto rewelacyjne nie opadlo ,lekkie najlepsze jakie upieklam,POLECAM ..

  13. Magdalena J.
    5 grudnia, 2015, 10:06 am

    będę robić, będę robić 🙂

  14. Łukasz Toborek
    5 grudnia, 2015, 10:36 pm

    Wygląda pysznie, przepis napewno wypróbuje

  15. marco
    16 stycznia, 2016, 4:26 pm

    Jest pewna nieścisłość drożdże rozetrzeć cukrem. Ale ile tego cukru bo później jest dodać reszte cukru. Jak ktoś robi pierwszy raz i nie doczyta wlozy do drozdzy caly cukier. Ja tak zrobilem a potem czytam reszte cukru. Mozna napisac drozdze rozetrzec z odrobina cukru albo iles tam. Zobacze na wynik koncowy. Na razie rosnie

    1. opalanka
      16 stycznia, 2016, 4:53 pm

      Słuszna uwaga. Ale i tak wyjdzie:)

    2. Tomasz
      7 września, 2019, 1:40 pm

      Jest napisane wyraźnie z tego co widzę drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Ja zrobiłem dokładnie tak jak jest napisane i wyszło super

  16. Anonimowy
    26 stycznia, 2016, 4:10 pm

    po wielu wielu nieudanych próbach z ciastem drożdzowym to wyszło ŚWIETNIE, Super przepis. Dziękuję

  17. Anonimowy
    9 kwietnia, 2016, 6:49 am

    Zrobiłam z gruszkami 🙂 Jest na prawdę pycha! 🙂

  18. Anonimowy
    10 maja, 2016, 8:06 pm

    Niepotrzebnie zwiększyłaś proporcje cukru. Ciasto drożdżowe nie powinno byc słodkie. A zawsze można posypać je cukrem pudrem po upieczeniu. Następnym razem ograniczę cukier do 5 łyżek. Poza tym ciasto super, robiłam z wiśniami z kompotu 🙂

  19. Anonimowy
    18 czerwca, 2016, 6:53 pm

    Drożdżówka wyszła pyszna, wyrosła bardzo wysoka Następnym razem zrobię w większej blaszce bo teraz troszkę wypadało podczas pieczenie Ale smak i kruszonka mniam mniam 🙂 Polecam bardzo.

    1. opalanka
      19 czerwca, 2016, 7:19 am

      W ciepłe pogody drożdże aktywniej pracują, można dać troszkę mniej, np.3 dag:)

  20. Anonimowy
    19 czerwca, 2016, 11:47 am

    Dziekuje za przepis; juz kolejny z niego korzystam. Cisto zawsze wychodzi pyszne.

  21. Anonimowy
    17 sierpnia, 2016, 4:05 pm

    Świetny przepis.POLECAM!!!!!Ciasto bardzo smaczne.

  22. Anonimowy
    7 września, 2016, 6:41 am

    Moja Mama dawała na 1 kg mąki 10 jajek! Czyli na 0,5 kg mąki jajek 5. Tak radzę, ciasto jest o wiele lepsze.

  23. Anonimowy
    7 września, 2016, 6:44 am

    A i masła więcej : na 1 kg mąki 0,25 kg masła, czyli na 0,5 kg mąki 0,125 masła.

  24. Anonimowy
    19 października, 2016, 3:40 pm

    Coś mi tu jajek mało. Pamiętam jak moja mama do ciasta drożdżowego lała całą strugę rozmąconych jajek. Robiąc z tego przepisu na pól kilograma mąki dałam dwa jajka – to też nie dużo,. Potem napiszę jak wyszło. AAaaa i robię z jabłkami

    1. opalanka
      19 października, 2016, 4:29 pm

      🙂 daj znać. Duża ilość żółtek, przy leciutkich, "muslinowych" drożdżowych wypiekach wskazana. To prosta, konkretna drożdżówka.

  25. Anonimowy
    6 lutego, 2017, 2:02 pm

    Fajny przepis, ciasto z podanych proporcji wyszło super, nie trzeba było nic podsypywać mąką i miało świetną konsystencję. Ja użyłam wiśni mrożonych i trochę puściły mi sok, ale ratowalam sytuację w trakcie pieczenia włączając na pewien czas termoobieg – podsuszył górę i całość pięknie wyrosła. Na pewno wrócę do przepisu 🙂

  26. Anonimowy
    29 marca, 2017, 4:56 pm

    Witam. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem a ciasto wyszło troszkę jakby zakalec 🙁 . Może jakieś podpowiedzi..?

    1. opalanka
      30 marca, 2017, 8:01 pm

      pod nagłówkiem bloga jest zakładka "dlaczego wyszedł zakalec". W przypadku drożdżowego zazwyczaj – za dużo owoców lub kruszonki:)Tych z mrożonki nie należy rozmrażać.

  27. Unknown
    22 maja, 2017, 6:35 pm

    najlepsze ciasto ever!!!! robię je już któryś raz i zawsze jest sztos!

  28. Anonimowy
    2 lipca, 2017, 4:04 pm

    Świetne ciasto, super przepis! Nie wierzyłam trochę w taką ilość cukru i dodałam więcej- przedobrzyłam, nie ma sensu, kruszonka wyrównuje i w sumie wyszło mi za słodkie. Robiłam ze świeżymi wiśniami, żadnego zakalca, ale ja smaruję ciasto białkiem przed położeniem owoców, wtedy nie "przeciekają" 🙂

    1. opalanka
      3 lipca, 2017, 6:56 am

      Dobry pomysł!

  29. Joanna Chwastek
    15 września, 2017, 7:36 pm

    przepyszne 🙂
    pozdrawiam

  30. Natalia
    25 czerwca, 2018, 5:34 pm

    Robię juz drugi raz. Dosłownie znika z blaszki 🙂

  31. Jaga
    13 sierpnia, 2018, 4:08 pm

    Właśnie piękę nasze ulubone ciasto drożdzowe ze śliwkami i wiśniami:))))oczywiście z kruszoneczka:))jutro goście przyjadą i będą zachwyceni:)pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      15 sierpnia, 2018, 7:55 am

      Pozdrawiam również:)

  32. Waldek
    15 czerwca, 2019, 7:08 am

    Przepis jak mojej babci. Piekę drożdżowce od ponad 20- stu lat i ten przepis jest szybki, mało słodki i pyszny efekt. Z rabarbarem idealny, wiśni mysi być więcej, ja daję 0,7 – 0,8 kg i dzieciaki wpychają jedną blaszkę na 6 godzin. Kruszonkę robiłem zawsze na oko, teraz ten przepis usystematyzował moje poczynanie. Temperaturę 180 trzymam 20 minut, później schodzę na 160 i przykrywam aluminiową folią, aby góra nie była taka przypieczona. Polecam, nie idzie popsuć drożdżowca przy tym przepisie.

    1. Beata Królikiewicz
      17 czerwca, 2019, 3:36 pm

      Miód na serce me:)

  33. Magdalena
    9 lipca, 2019, 6:04 pm

    W składnikach jest 1/4 łyżeczki soli, a w opisie nie ma o tej soli nic i robiąc krok po kroku z opisu zapomniałam soli dodać. Mam nadzieję, że wyjdzie. Dziękuję za przepis.

    1. Beata Królikiewicz
      11 lipca, 2019, 9:10 am

      Oczywiście – wyjdzie, nie ma znaczenia dla wzrostu czy konsystencji ciasta Idę dopisać, dzięki.

  34. Marta
    12 lipca, 2019, 4:03 pm

    Witam serdecznie☺. Kiedyś trafiłam na ten przepis a dziś piekę już chyba 6 raz to ciasto ☺. Przepis mam zawsze w zakładce?. Dziś zrobię z dżemem z róży, czekoladą i kruszonką z dodatkiem orzechów pekan. Miejmy nadzieje że wyjdzie. Pozdrawiam ??☺

    1. Beata Królikiewicz
      13 lipca, 2019, 4:51 pm

      daj znak jak poszło:)

  35. Maciej
    14 lipca, 2019, 12:50 pm

    Witam ja jak daje ciasto do wyrośnięcia to słabo wyrasta co może być przyczyną robie wszystko zgodnie z przepisem z góry dzięki za info pozdrawiam ☺

    1. Beata Królikiewicz
      10 września, 2019, 6:55 am

      Albo jest mu zimno (lubi temp.powyżej 24 stopni) albo drożdże są słabo aktywne.

  36. Karolina
    27 lutego, 2020, 8:43 am

    Czy można użyć konfitury wiśniowej zamiast świeżych lub mrożonych wisni?

    1. Beata Królikiewicz
      2 marca, 2020, 9:07 pm

      Tak.

  37. Gosia
    19 marca, 2020, 2:43 pm

    Faktycznie niebo 😀 pierwsze udane ciasto drożdżowe <3

  38. Gosua
    20 kwietnia, 2020, 3:47 pm

    Polecam przepis

  39. KatarzynaKatarzyna
    20 maja, 2020, 10:42 am

    Ciasto juz wyrasta. Mam rozmrozone wiśnie. Czy mogę dodać normalnie do ciasta czy najpierw w czymś obtoczyć?pozdrawiam:)

    1. Beata Królikiewicz
      20 maja, 2020, 9:32 pm

      Uch chyba nie zdążyłam:) Owoce lepiej dawać bez rozmrażania, obtoczone w mące. Mam nadzieję, że wyszło bezzakalcowo:)

  40. Agnieszka
    10 lipca, 2020, 2:19 pm

    Gratuluje podania wymiaru tortownicy, pół ciasta wylanego do piernika + smród na cały dom…

    1. Beata Królikiewicz
      10 lipca, 2020, 2:36 pm

      Jest gorąco. Drożdże to żywy organizm. Być może trafiłaś mega aktywne albo może za krótko rosły? I w piekarniku dopiero hulnęły? Przyczyn może być wiele – https://niebonatalerzu.pl/czytelniku-bloga

  41. Gdzie kucharek szesc
    1 listopada, 2020, 12:42 pm

    40g drozdzy? Az tyle??

  42. Joanna
    10 maja, 2021, 4:01 pm

    Jak zrobię na suchych drożdżach, też wyjdzie takie puszyste?

    1. Beata Królikiewicz
      10 maja, 2021, 5:11 pm

      Wyjdzie.

  43. Ada
    31 października, 2023, 1:31 pm

    Czy ciasto po wyrobieniu hakiem ma.byc takie gęste i zbite? Składniki odmierzane wagą.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie