Najlepsze ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Wiśnie, kruszonka i miękkie, ciasto drożdżowe – cudo. Klasyczne. Domowe. Puszyste. Tradycyjne. Wilgotne. Najlepsze i łatwe 🙂 Mam słabość do kruszonki. Idealna jest wtedy, kiedy użyje się takiej samej ilości masła, mąki i cukru. Trzeba  ugniatać ją w palcach aż utworzą się okruchy. Kiedy byłam mała, prosiłam mamę , żeby zrobiła ciasto z samej kruszonki. Crumble nie było wtedy popularne, mama zwiększała ilość słodkich okruchów, a my z bratem oskubywaliśmy wierzch, co szczególnie mocno drażniło ojca. Widocznie też lubił:) Ciasto drożdżowe lubi przyklejać się do ręki, korci by podsypywać je mąką. Nie podsypujcie, niech się klei. Niezależnie od jego konsystencji, jeśli było zagniatane przez kilka, a lepiej – kilkanaście minut – uda się.

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe

na ciasto: 

– 500 g mąki
– 40 g świeżych drożdży
– szklanka mleka (250ml)
– 3 łyżki stopionego masła
– jajko
– 9 dużych łyżek cukru
– 1/6 łyżeczki soli (duża szczypta)
– 500 g wydrylowanych wiśni

na kruszonkę: 

– 1/3 kostki zimnego masła
– ok. trzy- cztery łyżki mąki
– cztery łyżki cukru

Mleko podgrzać by było lekko ciepłe, nie gorące. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do mleka razem z trzema łyżkami mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut by nieco podrosły.
Do dużej miski wsypać resztę mąki, wlać mleko z drożdżami, dodać resztę cukru, roztrzepane jajko, sól i roztopione masło.
Zagniatać ciasto ok. 15 minut, ręcznie lub mikserem z końcówkami haki, starając się nie podsypywać przy wyrabianiu dużą ilością mąki. Jeśli pozostanie kleiste – trudno, im większa ilość mąki tym ciasto wyjdzie mniej puszyste.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę by podwoiło objętość. Blaszkę ok. 23×32 lub tortownicę ok. 24 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Ciasto nacisnąć ręką, by pozbawić je gazów, przełożyć do formy. Ułożyć na nim wiśnie. Ze składników na kruszonkę zagnieść okruchy, rozsypać na owocach. Odstawić na 15 – 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.
Piec ciasto ok. 45 minut, na drugiej od dołu półce piekarnika. Pozostawić w nim przy uchylonych lekko drzwiczkach do lekkiego ostygnięcia, po czym postawić na metalowej kratce. Nie należy kroić ciepłego ciasta, często powstaje wtedy zakalec.

ciasto drożdżowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    25 lipca, 2013, 7:21 am

    No nie…tak się znęcać od rana nade mną?Takim PIĘKNYM ciastem???Wspaniałe!!!wcale mnie nie dziwi,że obskubywaliście kruszonkę,to najsmaczniejsze kąski:)

  2. ugotujmyto.pl
    27 lipca, 2013, 5:30 pm

    Rewelacyjnie wygląda i na pewno smakuje:)!

  3. freshynka
    7 września, 2013, 10:49 am

    Pycha! Zrobiłam je ostatnio i jest idealne! Przepis przekazuję dalej!

  4. opalanka
    7 września, 2013, 3:00 pm

    Na zdrowie, pozdrawiam serdecznie:)

  5. Ewa
    20 stycznia, 2014, 6:26 pm

    Witam, dzisiaj wlasnie upieklam to ciasto. Wyroslo pieknie i pachnie wysmienicie, jedyne co troche bym zmienila to wiecej cukru:) – 7 lyzek wydaje mi sie troche za malo. Dziekuje za przepis i polecam.

    1. opalanka
      20 stycznia, 2014, 8:05 pm

      Boszszsz, nareszcie zrobiłam coś co jest za mało słodkie. Może faktycznie zwiększę ilość w przepisie, dzięki 🙂

    2. opalanka
      20 stycznia, 2014, 8:09 pm

      Dodałam dwie:)

  6. Efka
    7 czerwca, 2014, 2:37 pm

    Witam czy lepiej upiec w piekarniku z termoobiegiem czy gora dol? Ciasto wlanie mi rosnie i czeka na wlozenie do pieca 🙂

  7. opalanka
    7 czerwca, 2014, 6:22 pm

    Chyba już upieczone:) Ja najczęściej piekę góra- dół. Termoobieg lekko wysusza mi kruszonkę 🙂

  8. Anonimowy
    27 stycznia, 2015, 8:35 pm

    Ciekawa jestem czy można dać mrożone owoce???

    1. opalanka
      27 stycznia, 2015, 9:38 pm

      Można, tylko niezbyt gęsto. Bez rozmrażania.

    2. Anonimowy
      28 stycznia, 2015, 9:27 am

      Dziękuje za szybką odpowiedź 🙂

  9. Anonimowy
    14 marca, 2015, 3:15 pm

    Wygląda pysznie! Moje właśnie podwaja swoją objętość ale już nie mogę się doczekać efektu końcowego 😉 ciasto bardzo łatwo i szybko się wyrabia 😉

  10. Anonimowy
    14 kwietnia, 2015, 4:40 am

    Ciasto bardzo dobre nie mogłam odejść od blaszki 😉 Dałam mrożone śliwki tylko mogłam dac ich więcej było by jeszcze bardziej super

    1. opalanka
      14 kwietnia, 2015, 9:00 am

      Przy bardzo dużej ilości owoców zwiększa się ryzyko powstania zakalca, zatem uważnie i z rozwagą:)

  11. Anonimowy
    23 czerwca, 2015, 3:10 pm

    Wtedy należy dać więcej drożdży. Więcej owoców = więcej drożdży.

  12. Anonimowy
    26 lipca, 2015, 8:48 pm

    Ciasto rewelacyjne nie opadlo ,lekkie najlepsze jakie upieklam,POLECAM ..

  13. Magdalena J.
    5 grudnia, 2015, 10:06 am

    będę robić, będę robić 🙂

  14. Łukasz Toborek
    5 grudnia, 2015, 10:36 pm

    Wygląda pysznie, przepis napewno wypróbuje

  15. marco
    16 stycznia, 2016, 4:26 pm

    Jest pewna nieścisłość drożdże rozetrzeć cukrem. Ale ile tego cukru bo później jest dodać reszte cukru. Jak ktoś robi pierwszy raz i nie doczyta wlozy do drozdzy caly cukier. Ja tak zrobilem a potem czytam reszte cukru. Mozna napisac drozdze rozetrzec z odrobina cukru albo iles tam. Zobacze na wynik koncowy. Na razie rosnie

    1. opalanka
      16 stycznia, 2016, 4:53 pm

      Słuszna uwaga. Ale i tak wyjdzie:)

    2. Tomasz
      7 września, 2019, 1:40 pm

      Jest napisane wyraźnie z tego co widzę drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Ja zrobiłem dokładnie tak jak jest napisane i wyszło super

  16. Anonimowy
    26 stycznia, 2016, 4:10 pm

    po wielu wielu nieudanych próbach z ciastem drożdzowym to wyszło ŚWIETNIE, Super przepis. Dziękuję

  17. Anonimowy
    9 kwietnia, 2016, 6:49 am

    Zrobiłam z gruszkami 🙂 Jest na prawdę pycha! 🙂

  18. Anonimowy
    10 maja, 2016, 8:06 pm

    Niepotrzebnie zwiększyłaś proporcje cukru. Ciasto drożdżowe nie powinno byc słodkie. A zawsze można posypać je cukrem pudrem po upieczeniu. Następnym razem ograniczę cukier do 5 łyżek. Poza tym ciasto super, robiłam z wiśniami z kompotu 🙂

  19. Anonimowy
    18 czerwca, 2016, 6:53 pm

    Drożdżówka wyszła pyszna, wyrosła bardzo wysoka Następnym razem zrobię w większej blaszce bo teraz troszkę wypadało podczas pieczenie Ale smak i kruszonka mniam mniam 🙂 Polecam bardzo.

    1. opalanka
      19 czerwca, 2016, 7:19 am

      W ciepłe pogody drożdże aktywniej pracują, można dać troszkę mniej, np.3 dag:)

  20. Anonimowy
    19 czerwca, 2016, 11:47 am

    Dziekuje za przepis; juz kolejny z niego korzystam. Cisto zawsze wychodzi pyszne.

  21. Anonimowy
    17 sierpnia, 2016, 4:05 pm

    Świetny przepis.POLECAM!!!!!Ciasto bardzo smaczne.

  22. Anonimowy
    7 września, 2016, 6:41 am

    Moja Mama dawała na 1 kg mąki 10 jajek! Czyli na 0,5 kg mąki jajek 5. Tak radzę, ciasto jest o wiele lepsze.

  23. Anonimowy
    7 września, 2016, 6:44 am

    A i masła więcej : na 1 kg mąki 0,25 kg masła, czyli na 0,5 kg mąki 0,125 masła.

  24. Anonimowy
    19 października, 2016, 3:40 pm

    Coś mi tu jajek mało. Pamiętam jak moja mama do ciasta drożdżowego lała całą strugę rozmąconych jajek. Robiąc z tego przepisu na pól kilograma mąki dałam dwa jajka – to też nie dużo,. Potem napiszę jak wyszło. AAaaa i robię z jabłkami

    1. opalanka
      19 października, 2016, 4:29 pm

      🙂 daj znać. Duża ilość żółtek, przy leciutkich, "muslinowych" drożdżowych wypiekach wskazana. To prosta, konkretna drożdżówka.

  25. Anonimowy
    6 lutego, 2017, 2:02 pm

    Fajny przepis, ciasto z podanych proporcji wyszło super, nie trzeba było nic podsypywać mąką i miało świetną konsystencję. Ja użyłam wiśni mrożonych i trochę puściły mi sok, ale ratowalam sytuację w trakcie pieczenia włączając na pewien czas termoobieg – podsuszył górę i całość pięknie wyrosła. Na pewno wrócę do przepisu 🙂

  26. Anonimowy
    29 marca, 2017, 4:56 pm

    Witam. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem a ciasto wyszło troszkę jakby zakalec 🙁 . Może jakieś podpowiedzi..?

    1. opalanka
      30 marca, 2017, 8:01 pm

      pod nagłówkiem bloga jest zakładka "dlaczego wyszedł zakalec". W przypadku drożdżowego zazwyczaj – za dużo owoców lub kruszonki:)Tych z mrożonki nie należy rozmrażać.

  27. Unknown
    22 maja, 2017, 6:35 pm

    najlepsze ciasto ever!!!! robię je już któryś raz i zawsze jest sztos!

  28. Anonimowy
    2 lipca, 2017, 4:04 pm

    Świetne ciasto, super przepis! Nie wierzyłam trochę w taką ilość cukru i dodałam więcej- przedobrzyłam, nie ma sensu, kruszonka wyrównuje i w sumie wyszło mi za słodkie. Robiłam ze świeżymi wiśniami, żadnego zakalca, ale ja smaruję ciasto białkiem przed położeniem owoców, wtedy nie "przeciekają" 🙂

    1. opalanka
      3 lipca, 2017, 6:56 am

      Dobry pomysł!

  29. Joanna Chwastek
    15 września, 2017, 7:36 pm

    przepyszne 🙂
    pozdrawiam

  30. Natalia
    25 czerwca, 2018, 5:34 pm

    Robię juz drugi raz. Dosłownie znika z blaszki 🙂

  31. Jaga
    13 sierpnia, 2018, 4:08 pm

    Właśnie piękę nasze ulubone ciasto drożdzowe ze śliwkami i wiśniami:))))oczywiście z kruszoneczka:))jutro goście przyjadą i będą zachwyceni:)pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      15 sierpnia, 2018, 7:55 am

      Pozdrawiam również:)

  32. Waldek
    15 czerwca, 2019, 7:08 am

    Przepis jak mojej babci. Piekę drożdżowce od ponad 20- stu lat i ten przepis jest szybki, mało słodki i pyszny efekt. Z rabarbarem idealny, wiśni mysi być więcej, ja daję 0,7 – 0,8 kg i dzieciaki wpychają jedną blaszkę na 6 godzin. Kruszonkę robiłem zawsze na oko, teraz ten przepis usystematyzował moje poczynanie. Temperaturę 180 trzymam 20 minut, później schodzę na 160 i przykrywam aluminiową folią, aby góra nie była taka przypieczona. Polecam, nie idzie popsuć drożdżowca przy tym przepisie.

    1. Beata Królikiewicz
      17 czerwca, 2019, 3:36 pm

      Miód na serce me:)

  33. Magdalena
    9 lipca, 2019, 6:04 pm

    W składnikach jest 1/4 łyżeczki soli, a w opisie nie ma o tej soli nic i robiąc krok po kroku z opisu zapomniałam soli dodać. Mam nadzieję, że wyjdzie. Dziękuję za przepis.

    1. Beata Królikiewicz
      11 lipca, 2019, 9:10 am

      Oczywiście – wyjdzie, nie ma znaczenia dla wzrostu czy konsystencji ciasta Idę dopisać, dzięki.

  34. Marta
    12 lipca, 2019, 4:03 pm

    Witam serdecznie☺. Kiedyś trafiłam na ten przepis a dziś piekę już chyba 6 raz to ciasto ☺. Przepis mam zawsze w zakładce?. Dziś zrobię z dżemem z róży, czekoladą i kruszonką z dodatkiem orzechów pekan. Miejmy nadzieje że wyjdzie. Pozdrawiam ??☺

    1. Beata Królikiewicz
      13 lipca, 2019, 4:51 pm

      daj znak jak poszło:)

  35. Maciej
    14 lipca, 2019, 12:50 pm

    Witam ja jak daje ciasto do wyrośnięcia to słabo wyrasta co może być przyczyną robie wszystko zgodnie z przepisem z góry dzięki za info pozdrawiam ☺

    1. Beata Królikiewicz
      10 września, 2019, 6:55 am

      Albo jest mu zimno (lubi temp.powyżej 24 stopni) albo drożdże są słabo aktywne.

  36. Karolina
    27 lutego, 2020, 8:43 am

    Czy można użyć konfitury wiśniowej zamiast świeżych lub mrożonych wisni?

    1. Beata Królikiewicz
      2 marca, 2020, 9:07 pm

      Tak.

  37. Gosia
    19 marca, 2020, 2:43 pm

    Faktycznie niebo 😀 pierwsze udane ciasto drożdżowe <3

  38. Gosua
    20 kwietnia, 2020, 3:47 pm

    Polecam przepis

  39. KatarzynaKatarzyna
    20 maja, 2020, 10:42 am

    Ciasto juz wyrasta. Mam rozmrozone wiśnie. Czy mogę dodać normalnie do ciasta czy najpierw w czymś obtoczyć?pozdrawiam:)

    1. Beata Królikiewicz
      20 maja, 2020, 9:32 pm

      Uch chyba nie zdążyłam:) Owoce lepiej dawać bez rozmrażania, obtoczone w mące. Mam nadzieję, że wyszło bezzakalcowo:)

  40. Agnieszka
    10 lipca, 2020, 2:19 pm

    Gratuluje podania wymiaru tortownicy, pół ciasta wylanego do piernika + smród na cały dom…

    1. Beata Królikiewicz
      10 lipca, 2020, 2:36 pm

      Jest gorąco. Drożdże to żywy organizm. Być może trafiłaś mega aktywne albo może za krótko rosły? I w piekarniku dopiero hulnęły? Przyczyn może być wiele – https://niebonatalerzu.pl/czytelniku-bloga

  41. Gdzie kucharek szesc
    1 listopada, 2020, 12:42 pm

    40g drozdzy? Az tyle??

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)