Cukier waniliowy, esencja waniliowa
Jestem w sielskim miejscu nad rzeką. Pasą się konie, łażą kozy, szumi las a towarzystwo śmieje się do rozpuku. Nawet z pogryzionych przez komary tyłków. Złapałam trochę internetu i o zapachu wanilii napiszę. W jakiejś książce dla młodzieży, zdaje się, że Musierowiczowej, jedna z bohaterek używała aromatu waniliowego jako perfum. Pomysł przejęłam, aż do momentu, w którym kolega nie mógł uwierzyć, że nie przywiozłam dla niego ciasta i była awantura.
Ponieważ rzecz jest prosta do zrobienia a w dodatku wygląda jak tajemna mikstura i nadaje lekko magicznego klimatu w kuchni, warto przygotować tego nieco słodkiego aromatu do ciast i różności na słodko.Ten popularny, znajdowany w sklepach ma najczęściej nazwę cukier WANILINOWY. Oznacza to, że zawiera on substancję zwaną waniliną, równie pięknie a nawet mocniej pachnącą, acz syntetyczną. Podobno laski wanilii w internetowych sklepach można kupić już od 2 zł, w sklepach zaczynają się od 6 zł. Cukier waniliowy i esencja waniliowa na wódce – bardzo łatwe do wykonania.
Cukier waniliowy:
– laska wanilii
– dwie szklanki cukru
Wanilię rozciąć nożem wzdłuż, wyskrobać miękką zawartość z ziarenkami, pozostałą skórkę pociąć na kilka kawałków i wymieszać wszystko z cukrem w zamkniętym słoiku. Potrząsać nim co kilka dni. Jest gotowy do użycia po dwóch tygodniach.
Esencja waniliowa :
– szklanka czystej, białej wódki (podobno smak ciast podnosi również esencja na żołądkowej gorzkiej)
– dwie – trzy laski wanilii
Wanilię przekroić wzdłuż na pół, włożyć do butelki z alkoholem i odstawić na sześć tygodni w ciemne miejsce. Dodawać do wypieków po kilka kropli.
oo.. domowa esencja jest cudowna:) Żadna inna nie da takiego samego smaku, o nie..:)
Esencji nie robiłam,ale cukier jest super:)