Zupa koperkowa

Lubię tę zieleninę. Jest jej teraz wielka obfitość i tak już zostanie do września a nawet października. O smaku tej zupy stanowią dwa solidne pęczki koperku, z czego większość podsmażona na łyżce klarowanego masła i delikatny wywar drobiowy. Zupa koperkowa jest bardzo pachnąca, lekko kremowa, choć nie krem. Przyrządzona w ten sposób, to najlepsza zupa koperkowa jaką znam, choć wygląda niepozornie. No bardzo polecam:)

Zupa koperkowa

Składniki (na garnek ok. 3 l) 

– części kurczaka lub indyka z kością ( korpus, skrzydełka, szyjki, ok. 0,7 kg)
– trzy marchewki
– dwie pietruszki
– duży kawałek selera
– duży kawałek pora
– cebula
– 2 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe
– łyżka masła ( najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
– dwa pęczki koperku
– sól, biały pieprz
– 4- 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– cztery łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki

Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Cebulę w łupince opalić nad płomieniem gazu lub przekroić i poprzypalać na suchej patelni. Wrzucić obrane warzywa i gotować aż i warzywa i mięso będą całkowicie miękkie. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki, potrzebują jeszcze ok. 10 – 15 minut. Koperek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i dodać zieleninę, zostawiając ok. 1/4 pęczka. Przytrzymać na ogniu mieszając dwie – trzy minuty. Dodać wszystko do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzić w kilku łyżkach wywaru, wlać do garnka, wymieszać, nie dopuścić do zagotowania. Wsypać resztę koperku i gotowe.

 

Zupa koperkowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Patrycja
    10 czerwca, 2013, 7:13 am

    Uwielbiam koperek w każdej postaci…

  2. opalanka
    10 czerwca, 2013, 7:38 pm

    I ja:)

  3. Kamila Kim
    28 listopada, 2013, 1:12 pm

    uwielbiam tę zupke, u nas podaje się ją z lanymi kluseczkami! szkoda, że już nie ma świezego koperku, bo ten obecny teraz w sklepach nie jest za dobry i kompletnie bez smaku i aromatu

  4. opalanka
    28 listopada, 2013, 3:44 pm

    Ten na bazarkach jeszcze ujdzie, lepszy niż marketowy:)

  5. Anonimowy
    19 kwietnia, 2015, 9:02 am

    0.7 dag ???? 7 g mięsa na 3 litry zupy. Bogato

    1. opalanka
      19 kwietnia, 2015, 9:21 am

      Masz mnie;)

  6. Anonimowy
    6 czerwca, 2015, 2:38 am

    na fotce widać wyraźnie ziemniaki a w zestawieniu składników nie ma.

    1. opalanka
      6 czerwca, 2015, 7:00 am

      racja. Dopisuję.

  7. Anonimowy
    12 sierpnia, 2015, 11:30 am

    Warzywa (włoszczyznę) blendujesz?

  8. Anonimowy
    17 października, 2015, 2:49 pm

    Warzywa w kostkę, na tarce?

    1. opalanka
      17 października, 2015, 5:33 pm

      W całości, stanowią podstawę wywaru.

  9. Anonimowy
    6 listopada, 2015, 5:45 pm

    A jaka śmietanę?

    1. opalanka
      6 listopada, 2015, 9:11 pm

      Najczęściej używam 18%.

  10. Pawel As
    30 kwietnia, 2016, 10:00 am

    Przepis nie kompletnyyy

  11. Unknown
    12 lipca, 2016, 4:34 pm

    Zrobiłam- zupka pycha! Troszkę zmodyfikowałam przepis, bo to pierwsza dorosła zupka mojej 10- miesięcznej królewny. Wyszła przepyszna! A tak na marginesie- tak jak napisałaś- nie zagotowałam na końcu po "zabieleniu", choć mnie to zdziwiło, bo w domu uczono mnie zawsze, żeby zupę po "zaklepaniu" zagotować 😉 Pozdrawiamy!

    1. opalanka
      12 lipca, 2016, 6:09 pm

      Pozdrawiam Ciebie i Królewnę:)

  12. fianiebieska
    28 stycznia, 2017, 10:10 am

    mam ślinotok…

  13. SabinaAnna
    20 czerwca, 2017, 2:30 pm

    Dziękuję za przepis, jest super 🙂

  14. Anonimowy
    1 sierpnia, 2017, 7:53 am

    Pierwszy raz gotowalam koperkowa jest przepyszna ��

  15. Unknown
    26 sierpnia, 2017, 8:51 am

    Dobra zupka 🙂

  16. Roland
    7 lutego, 2018, 12:23 pm

    Powiem szczerze, jeżeli moja wyszła mega,a robiłem po raz 1,to twoja musiała być fabolous

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie