Zupa koperkowa
Lubię tę zieleninę. Jest jej teraz wielka obfitość i tak już zostanie do września a nawet października. O smaku tej zupy stanowią dwa solidne pęczki koperku, z czego większość podsmażona na łyżce klarowanego masła i delikatny wywar drobiowy. Zupa koperkowa jest bardzo pachnąca, lekko kremowa, choć nie krem. Przyrządzona w ten sposób, to najlepsza zupa koperkowa jaką znam, choć wygląda niepozornie. No bardzo polecam:)
Składniki (na garnek ok. 3 l)
– części kurczaka lub indyka z kością ( korpus, skrzydełka, szyjki, ok. 0,7 kg)
– trzy marchewki
– dwie pietruszki
– duży kawałek selera
– duży kawałek pora
– cebula
– 2 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe
– łyżka masła ( najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
– dwa pęczki koperku
– sól, biały pieprz
– 4- 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– cztery łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki
Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Cebulę w łupince opalić nad płomieniem gazu lub przekroić i poprzypalać na suchej patelni. Wrzucić obrane warzywa i gotować aż i warzywa i mięso będą całkowicie miękkie. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki, potrzebują jeszcze ok. 10 – 15 minut. Koperek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i dodać zieleninę, zostawiając ok. 1/4 pęczka. Przytrzymać na ogniu mieszając dwie – trzy minuty. Dodać wszystko do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzić w kilku łyżkach wywaru, wlać do garnka, wymieszać, nie dopuścić do zagotowania. Wsypać resztę koperku i gotowe.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Uwielbiam koperek w każdej postaci…
I ja:)
uwielbiam tę zupke, u nas podaje się ją z lanymi kluseczkami! szkoda, że już nie ma świezego koperku, bo ten obecny teraz w sklepach nie jest za dobry i kompletnie bez smaku i aromatu
Ten na bazarkach jeszcze ujdzie, lepszy niż marketowy:)
0.7 dag ???? 7 g mięsa na 3 litry zupy. Bogato
Masz mnie;)
na fotce widać wyraźnie ziemniaki a w zestawieniu składników nie ma.
racja. Dopisuję.
Warzywa (włoszczyznę) blendujesz?
Warzywa w kostkę, na tarce?
W całości, stanowią podstawę wywaru.
A jaka śmietanę?
Najczęściej używam 18%.
Przepis nie kompletnyyy
Zrobiłam- zupka pycha! Troszkę zmodyfikowałam przepis, bo to pierwsza dorosła zupka mojej 10- miesięcznej królewny. Wyszła przepyszna! A tak na marginesie- tak jak napisałaś- nie zagotowałam na końcu po "zabieleniu", choć mnie to zdziwiło, bo w domu uczono mnie zawsze, żeby zupę po "zaklepaniu" zagotować 😉 Pozdrawiamy!
Pozdrawiam Ciebie i Królewnę:)
mam ślinotok…
Dziękuję za przepis, jest super 🙂
Pierwszy raz gotowalam koperkowa jest przepyszna ��
Dobra zupka 🙂
Powiem szczerze, jeżeli moja wyszła mega,a robiłem po raz 1,to twoja musiała być fabolous