Zupa koperkowa

Lubię tę zieleninę. Jest jej teraz wielka obfitość i tak już zostanie do września a nawet października. O smaku tej zupy stanowią dwa solidne pęczki koperku, z czego większość podsmażona na łyżce klarowanego masła i delikatny wywar drobiowy. Zupa koperkowa jest bardzo pachnąca, lekko kremowa, choć nie krem. Przyrządzona w ten sposób, to najlepsza zupa koperkowa jaką znam, choć wygląda niepozornie. No bardzo polecam:)

Zupa koperkowa

Składniki (na garnek ok. 3 l) 

– części kurczaka lub indyka z kością ( korpus, skrzydełka, szyjki, ok. 0,7 kg)
– trzy marchewki
– dwie pietruszki
– duży kawałek selera
– duży kawałek pora
– cebula
– 2 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe
– łyżka masła ( najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
– dwa pęczki koperku
– sól, biały pieprz
– 4- 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– cztery łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki

Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Cebulę w łupince opalić nad płomieniem gazu lub przekroić i poprzypalać na suchej patelni. Wrzucić obrane warzywa i gotować aż i warzywa i mięso będą całkowicie miękkie. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki, potrzebują jeszcze ok. 10 – 15 minut. Koperek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i dodać zieleninę, zostawiając ok. 1/4 pęczka. Przytrzymać na ogniu mieszając dwie – trzy minuty. Dodać wszystko do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzić w kilku łyżkach wywaru, wlać do garnka, wymieszać, nie dopuścić do zagotowania. Wsypać resztę koperku i gotowe.

 

Zupa koperkowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Patrycja
    10 czerwca, 2013, 7:13 am

    Uwielbiam koperek w każdej postaci…

  2. opalanka
    10 czerwca, 2013, 7:38 pm

    I ja:)

  3. Kamila Kim
    28 listopada, 2013, 1:12 pm

    uwielbiam tę zupke, u nas podaje się ją z lanymi kluseczkami! szkoda, że już nie ma świezego koperku, bo ten obecny teraz w sklepach nie jest za dobry i kompletnie bez smaku i aromatu

  4. opalanka
    28 listopada, 2013, 3:44 pm

    Ten na bazarkach jeszcze ujdzie, lepszy niż marketowy:)

  5. Anonimowy
    19 kwietnia, 2015, 9:02 am

    0.7 dag ???? 7 g mięsa na 3 litry zupy. Bogato

    1. opalanka
      19 kwietnia, 2015, 9:21 am

      Masz mnie;)

  6. Anonimowy
    6 czerwca, 2015, 2:38 am

    na fotce widać wyraźnie ziemniaki a w zestawieniu składników nie ma.

    1. opalanka
      6 czerwca, 2015, 7:00 am

      racja. Dopisuję.

  7. Anonimowy
    12 sierpnia, 2015, 11:30 am

    Warzywa (włoszczyznę) blendujesz?

  8. Anonimowy
    17 października, 2015, 2:49 pm

    Warzywa w kostkę, na tarce?

    1. opalanka
      17 października, 2015, 5:33 pm

      W całości, stanowią podstawę wywaru.

  9. Anonimowy
    6 listopada, 2015, 5:45 pm

    A jaka śmietanę?

    1. opalanka
      6 listopada, 2015, 9:11 pm

      Najczęściej używam 18%.

  10. Pawel As
    30 kwietnia, 2016, 10:00 am

    Przepis nie kompletnyyy

  11. Unknown
    12 lipca, 2016, 4:34 pm

    Zrobiłam- zupka pycha! Troszkę zmodyfikowałam przepis, bo to pierwsza dorosła zupka mojej 10- miesięcznej królewny. Wyszła przepyszna! A tak na marginesie- tak jak napisałaś- nie zagotowałam na końcu po "zabieleniu", choć mnie to zdziwiło, bo w domu uczono mnie zawsze, żeby zupę po "zaklepaniu" zagotować 😉 Pozdrawiamy!

    1. opalanka
      12 lipca, 2016, 6:09 pm

      Pozdrawiam Ciebie i Królewnę:)

  12. fianiebieska
    28 stycznia, 2017, 10:10 am

    mam ślinotok…

  13. SabinaAnna
    20 czerwca, 2017, 2:30 pm

    Dziękuję za przepis, jest super 🙂

  14. Anonimowy
    1 sierpnia, 2017, 7:53 am

    Pierwszy raz gotowalam koperkowa jest przepyszna ��

  15. Unknown
    26 sierpnia, 2017, 8:51 am

    Dobra zupka 🙂

  16. Roland
    7 lutego, 2018, 12:23 pm

    Powiem szczerze, jeżeli moja wyszła mega,a robiłem po raz 1,to twoja musiała być fabolous

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie