Pierś z kurczaka faszerowana brokułami i kozim serem

Z rozgniecionego, ugotowanego brokuła i koziego sera wyszła bardzo dobra pasta. Połowa została zjedzona zanim trafiła do obiadowego dania. Serek może być kozi, może być z rodzaju bałkańskich, może być to ser feta. Danie nie jest skomplikowane, ładnie wygląda i jest miłym urozmaiceniem obiadowym ze zwyczajnej, kurczakowej piersi.

 

Pierś z kurczaka faszerowana

  Składniki: 

– trzy pojedyncze, spore piersi z kurczaka
– jeden brokuł
– 150 g koziego sera ( lub sera typu bałkańskiego lub fety)
– łyżka oliwy
– ząbek czosnku
– zmielony pieprz, sól
– tarta bułka
– jajko
– olej do smażenia

Pierś naciąć z boku, by powstał po rozłożeniu (jak książkę) szeroki plaster mięsa, rozbić uważnie, by nie poprzecinać tłuczkiem włókien. Posolić i oprószyć pieprzem. W osolonej wodzie ugotować brokuł, odciąć różyczki z kawałeczkiem łodygi, rozgnieść widelcem, dodać pokruszony ser, wymieszać z solą, pieprzem oliwą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Na plaster mięsa nałożyć sporą porcję brokułowej masy i zwinąć w rulon wzdłuż szerszego brzegu, docisnąć dłonią formując wrzecionowaty kształt roladki. Jajko roztrzepać lekko widelcem, tartą bułkę wysypać na talerz. Roladki moczyć w jajku, panierować w bułce. Na patelni mocno rozgrzać sporą ilość oleju (kilka łyżek). Smażyć roladki z każdej strony do zrumienienia. Zmniejszyć ogień i na najmniejszym pozwolić by przez kilka minut „doszły” pod pokrywką lub wstawić na 10 minut do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Pokroić w ukośne plastry.

 

Pierś z kurczaka faszerowana

 

Pierś z kurczaka faszerowana

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Malwinka
    29 czerwca, 2013, 9:15 am

    Wygląda wspaniale, na pewno też tak smakuje 🙂

  2. Angie
    29 czerwca, 2013, 5:02 pm

    Ależ ta pierś wygląda fenomenalnie!

  3. Salvador Dali
    30 czerwca, 2013, 5:38 am

    faktycznie-prezentuje się bardzo okazjonalnie, a zapewne smakuje nieziemsko:)

  4. opalanka
    30 czerwca, 2013, 9:16 am

    Zrobiłam je na zwyczajny obiad, ale myślę że nadadzą się nawet z okazji przyjęcia:)

  5. pola
    30 czerwca, 2013, 11:59 am

    Ciekawy pomysł, wypróbuję na pewno 🙂

  6. Panna Malwinna
    1 lipca, 2013, 7:24 am

    Fantastyczny farsz. I ten kolor 🙂

  7. Agusik kulinarnie
    22 lipca, 2013, 7:22 pm

    Piękne wyszły:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)