Kluski ze szpinakiem
Jakiś czas temu przeczytałam na Mirabelkowym Blogu o serze ricotta dodanym do ciasta na kluski do mięsnych lub warzywnych sosów. Sezon na szpinak się rozpoczął, szybkie i łatwe kluski ze szpinakiem z gulaszem zostały podane na obiad. Są miękkie, ładnie wyglądają i dobrze smakują. Myślę, że posypane startym parmezanem i podane np. z fasolką szparagową obejdą się bez mięsnego towarzystwa.
kluski ze szpinakiem składniki:
– 100 g sera ricotta
– jajko
– 2 łyżki tartej bułki
– ok. 3 -5 łyżek mąki
– dwie garście szpinaku (może być 1/4 paczki mrożonego)
Szpinak sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sitku i pokroić. Wszystkie składniki zmieszać lyżką do powstania jednolitej,dość gęstej masy. W razie potrzeby dodać nieco mąki. W większym garnku zagotować wodę, osolić. Nabierać trochę ciasta na łyżkę i przy pomocy drugiej zrzucać je na wrzątek. Po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, kluski są gotowe.
Mmm… Uwielbiam takie kluchy! I zdecydowanie nie potrzebuja miesnego sosu 🙂
🙂
Ja też, podobnie jak Maggie nie potrzebuję mięsnego sosu, zwłaszcza latem 🙂 Pycha kluchy z moim ukochanym szpinakiem 🙂
oo, te kluski zapowiadają się smacznie i to bardzo:)
Genialny pomysł, muszę sobie zapisać;)
wszystko fajnie, ale czegos w tym ciescie brakuje, zeby osiagnelo porządana konsystencje, ja musialam dodac drugie jako, zeby sie to kupy trzymało. w rezultacie powstała jedna wielka brejo-paciaja. czy aby na pewno o ser ricotta chodzi? od suchy jest i ciezko z nim ciasto kluskowe zrobic
:)Robiłam z ricottą, podobnie jak Mirabelka, z jednym jajkiem. Ciasto ma konsystencję podobną do klusek kładzionych, nakładałam porcję ciasta na łyżkę i przy pomocy drugiej zrzucałam na wodę.
bardzo dobre połączenie-polecam!