Kluski ze szpinakiem

Jakiś czas temu przeczytałam na Mirabelkowym Blogu o serze ricotta dodanym do ciasta na kluski do mięsnych lub warzywnych sosów.  Sezon na szpinak się rozpoczął, szybkie i łatwe kluski ze szpinakiem z gulaszem zostały podane na obiad. Są miękkie, ładnie wyglądają i dobrze smakują. Myślę, że posypane startym parmezanem i podane np. z fasolką szparagową obejdą się bez mięsnego towarzystwa.

 

Kluski ze szpinakiem

kluski ze szpinakiem składniki: 

– 100 g sera ricotta
– jajko
– 2 łyżki tartej bułki
– ok. 3 -5 łyżek mąki
– dwie garście szpinaku (może być 1/4 paczki mrożonego)

Szpinak sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sitku i pokroić. Wszystkie składniki zmieszać lyżką do powstania jednolitej,dość gęstej masy. W razie potrzeby dodać nieco mąki. W większym garnku zagotować wodę, osolić. Nabierać trochę ciasta na łyżkę i przy pomocy drugiej zrzucać je na wrzątek. Po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, kluski są gotowe.

 

Kluski ze szpinakiem
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Maggie
    19 czerwca, 2013, 7:34 am

    Mmm… Uwielbiam takie kluchy! I zdecydowanie nie potrzebuja miesnego sosu 🙂

    1. opalanka
      19 czerwca, 2013, 7:35 am

      🙂

  2. Joanna Skoraczyńska
    19 czerwca, 2013, 9:33 am

    Ja też, podobnie jak Maggie nie potrzebuję mięsnego sosu, zwłaszcza latem 🙂 Pycha kluchy z moim ukochanym szpinakiem 🙂

  3. Salvador Dali
    19 czerwca, 2013, 7:40 pm

    oo, te kluski zapowiadają się smacznie i to bardzo:)
    Genialny pomysł, muszę sobie zapisać;)

  4. Agnieszka Wywiał
    24 czerwca, 2013, 4:30 pm

    wszystko fajnie, ale czegos w tym ciescie brakuje, zeby osiagnelo porządana konsystencje, ja musialam dodac drugie jako, zeby sie to kupy trzymało. w rezultacie powstała jedna wielka brejo-paciaja. czy aby na pewno o ser ricotta chodzi? od suchy jest i ciezko z nim ciasto kluskowe zrobic

  5. opalanka
    24 czerwca, 2013, 4:53 pm

    :)Robiłam z ricottą, podobnie jak Mirabelka, z jednym jajkiem. Ciasto ma konsystencję podobną do klusek kładzionych, nakładałam porcję ciasta na łyżkę i przy pomocy drugiej zrzucałam na wodę.

  6. bieżnik na stół
    27 października, 2015, 3:46 pm

    bardzo dobre połączenie-polecam!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)