Kluski ze szpinakiem

Jakiś czas temu przeczytałam na Mirabelkowym Blogu o serze ricotta dodanym do ciasta na kluski do mięsnych lub warzywnych sosów.  Sezon na szpinak się rozpoczął, szybkie i łatwe kluski ze szpinakiem z gulaszem zostały podane na obiad. Są miękkie, ładnie wyglądają i dobrze smakują. Myślę, że posypane startym parmezanem i podane np. z fasolką szparagową obejdą się bez mięsnego towarzystwa.

 

Kluski ze szpinakiem

kluski ze szpinakiem składniki: 

– 100 g sera ricotta
– jajko
– 2 łyżki tartej bułki
– ok. 3 -5 łyżek mąki
– dwie garście szpinaku (może być 1/4 paczki mrożonego)

Szpinak sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sitku i pokroić. Wszystkie składniki zmieszać lyżką do powstania jednolitej,dość gęstej masy. W razie potrzeby dodać nieco mąki. W większym garnku zagotować wodę, osolić. Nabierać trochę ciasta na łyżkę i przy pomocy drugiej zrzucać je na wrzątek. Po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, kluski są gotowe.

 

Kluski ze szpinakiem
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Maggie
    19 czerwca, 2013, 7:34 am

    Mmm… Uwielbiam takie kluchy! I zdecydowanie nie potrzebuja miesnego sosu 🙂

    1. opalanka
      19 czerwca, 2013, 7:35 am

      🙂

  2. Joanna Skoraczyńska
    19 czerwca, 2013, 9:33 am

    Ja też, podobnie jak Maggie nie potrzebuję mięsnego sosu, zwłaszcza latem 🙂 Pycha kluchy z moim ukochanym szpinakiem 🙂

  3. Salvador Dali
    19 czerwca, 2013, 7:40 pm

    oo, te kluski zapowiadają się smacznie i to bardzo:)
    Genialny pomysł, muszę sobie zapisać;)

  4. Agnieszka Wywiał
    24 czerwca, 2013, 4:30 pm

    wszystko fajnie, ale czegos w tym ciescie brakuje, zeby osiagnelo porządana konsystencje, ja musialam dodac drugie jako, zeby sie to kupy trzymało. w rezultacie powstała jedna wielka brejo-paciaja. czy aby na pewno o ser ricotta chodzi? od suchy jest i ciezko z nim ciasto kluskowe zrobic

  5. opalanka
    24 czerwca, 2013, 4:53 pm

    :)Robiłam z ricottą, podobnie jak Mirabelka, z jednym jajkiem. Ciasto ma konsystencję podobną do klusek kładzionych, nakładałam porcję ciasta na łyżkę i przy pomocy drugiej zrzucałam na wodę.

  6. bieżnik na stół
    27 października, 2015, 3:46 pm

    bardzo dobre połączenie-polecam!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)