Tort czekoladowy z cytrynową nutą
Dla potrzeb filmiku przygotowałam dwa biszkopty. Powstał tort kokosowy z truskawkami oraz tort czekoladowy z cytrynową nutą. Zupełnie różne w smaku, choć biszkopty upieczone zostały z tej samej receptury. Dobrze ciasto wykonać poprzedniego dnia, wtedy nie ma się wrażenia, że spadł na nas natłok pracy, no i biszkopt zdecydowanie lepiej się kroi.
składniki (tortownica 23 cm):
na biszkopt :
– 5 jajek
– 3/4 szklanki (szklanka 250 ml) mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1/3 szklanki kakao
– pół tabliczki startej, gorzkiej czekolady
Dno tortownicy trzeba wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Oddzielić żółtka od białek. W większej misce ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie prawie sztywna, nie przestając miksować, po łyżce dodawać cukier, by powstała błyszcząca masa. Odłożyć mikser i łyżką wmieszać kolejno i delikatnie po jednym żółtku. Małymi porcjami, by piana nie opadła, wmieszać również mąkę przesianą z kakao i startą czekoladę. Przelać masę do tortownicy i piec ok. 30 – 40 minut.
Wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiejszy (jak u Dorotus). Po całkowitym ostudzeniu okrój brzegi ciasta nożykiem i ułóż ciasto do góry nogami. Przekrój na trzy blaty.
na krem cytrynowy:
– dwa budynie waniliowe z cukrem
– galaretka cytrynowa ( proszek)
– 3/4 kostki masła
– 0,5 l wody + pół szklanki
Wodę zagotowałam. Proszek budyniowy wymieszałam z połową szklanki zimnej wody, wlałam do wrzątku, energicznie mieszając ugotowałam budyń. Do gorącego dodałam proszek galaretki. Dobrze wymieszałam. Ostudziłam całkowicie (ważne, inaczej krem się rozpuści) w garnku z zimną wodą. Dodawałam po kawałku miękkie masło i utarłam mikserem całość na krem. Jeśli masa jest bardzo luźna, można włożyć ją do lekkiego stężenia do lodówki.
Na krem śmietankowo- czekoladowy
– 300 ml zimnej śmietanki słodkiej 30 – 36%
– 200 g serka mascarpone (nie miałam, użyłam zwykłego śmietankowego, zmielonego )
– pół szklanki cukru
– pół tabliczki startej czekolady
Śmietankę ubiłam na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wmiksowałam serek i wsypałam startą czekoladę.
do nasączenia:
-0,5 l przegotowanej wody
-sok z jednej cytryny
-trzy łyżki cukru.
Składniki należy wymieszać.
Ułożyłam pierwszy blat na paterze, podłożyłam pod biszkopt paski papieru by nie ubrudzić naczynia. Nasączyłam 1/3 ilości ponczu, wyłożyłam krem cytrynowy, dwie – trzy łyżki zostawiając do dekoracji. Przykryłam drugim blatem, nasączyłam, wyłożyłam 2/3 kremu śmietanowego i przykryłam trzecim blatem. Po jego nasączeniu wysmarowałam pozostałym kremem całość tortu. Cytrynową masę przełożyłam do plastikowego woreczka, obcięłam rożek i udekorowałam wierzch.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Obłędny tort! Zjadłabym kawałek 🙂
Miłego wieczoru,
Agata
Miłego dzisiejszego popołudnia, wczoraj nie zdążyłam:)
Piękny torcik! Bardzo apetycznie wygląda i te warstwy są takie równe! Mi się nigdy nie udaje tak równo przekrawać biszkoptów… 🙂
Piękny tort 😉 Wygląda elegancko, a przy tym lekko… I na pewno smakuje pysznie 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
mmm.. jak on kusi! Aaahhh,, mogę wpaść choć na kawałek? Proszę..!
Tak,tak! Działają mi już filmiki, dziękuję za fatygę:)
Wpadajcie,jeszcze jest:) Kruszyna, po prostu miałam długi nóż i zachowałam spokój. A nawet byłam cierpliwa:)
Wygląda obłędnie! Musiał smakować bosko 🙂
Ratunku! Czy startą czekolade mam wmieszac do biszkoptu czy to pomylka??
Nie wiem, czy zdążyłam:) Wmieszać w ciasto biszkoptowe:)
Ktos jeszcze upiekl z tego przepisu? Masa cytrynowa wyszla okropna, płynna, w smaku sztucznie i kisielowato. Ratowałam serkiem mascarpone ale sie zwarzyło. Oryginalnie wyszlo zupełnie inaczej niz na zdjęciu. Fuj.
Tu na przykład ktoś przygotował taki krem, zdaje się, że z wyszukanego gdzieś jeszcze indziej przepisu:
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2843224,title,Cytrynowiec,index.html?smoybbtticaid=612be6
Ja dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia do biszkoptu (strzeżonego….) i pominęłam masę cytrynową.
Wyszło super – nie bardzo słodkie i lekkie, trzeba tylko uważać na śmietanę (to zdecydowanie moja pięta Achillesowa).
Polecam 🙂
🙂
Jakim konkretnie serkiem można zastąpić serek mascarpone? Może to być np. twaróg?
Może być, tylko dobrze zmiksowany lub zmielony – tłusty. Osobiście z gotowych mielonych lubię Mój Ulubiony. W tym przypadku nie sprawdzą się dyskontowe, rzadkie w konsystencji produkty.
Mam pytanie do kremu cytrynowego… Nie powinno być tak że najpierw uciera się malso na puszysta masę a później partiami dodaje się budyn “cytrynowy”?
Niekoniecznie, można odwrotnie, tak jak w przepisie.
Warto też dodać że po przygotowaniu masy cytrynowej należy przed wyłożeniem włożyć ja do lodówki aby troche stezala i dopiero wylewac na blat. Ja tego nie zrobiłam i cała masa cytrynowa wypłynęła pod ciężarem masy mascarpone.
Poza tym przepis super. Pozdrawiam. Agata
To zależy od temperatury w mieszkaniu, słuszna uwaga, dodaję.
A budyń na wodzie robimy czy coś źle zrozumiałam, chodzi o nasze cytrynowa
Tak, na wodzie.