Tort czekoladowy z cytrynową nutą

Dla potrzeb filmiku przygotowałam dwa biszkopty. Powstał tort kokosowy z truskawkami oraz tort czekoladowy z cytrynową nutą. Zupełnie różne w smaku, choć biszkopty upieczone zostały z tej samej receptury. Dobrze ciasto wykonać poprzedniego dnia, wtedy nie ma się wrażenia, że spadł na nas natłok pracy, no i biszkopt zdecydowanie lepiej się kroi.

Tort czekoladowy z cytrynową nutą
Tort czekoladowy z cytrynową nutą

składniki  (tortownica 23 cm): 

na biszkopt : 

– 5 jajek
– 3/4 szklanki (szklanka 250 ml) mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1/3 szklanki kakao
– pół tabliczki startej, gorzkiej czekolady

Dno tortownicy trzeba wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Oddzielić żółtka od białek. W większej misce ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie prawie sztywna, nie przestając miksować, po łyżce dodawać cukier, by powstała błyszcząca masa. Odłożyć mikser i łyżką wmieszać kolejno i delikatnie po jednym żółtku. Małymi porcjami, by piana nie opadła, wmieszać również mąkę przesianą z kakao i startą czekoladę. Przelać masę do tortownicy i piec ok. 30 – 40 minut.
Wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiejszy (jak u Dorotus). Po całkowitym ostudzeniu okrój brzegi ciasta nożykiem i ułóż ciasto do góry nogami. Przekrój na trzy blaty.

na krem cytrynowy:

– dwa budynie waniliowe z cukrem
– galaretka cytrynowa ( proszek)
– 3/4 kostki masła
– 0,5 l wody + pół szklanki

Wodę zagotowałam. Proszek budyniowy wymieszałam z połową szklanki zimnej wody, wlałam do wrzątku, energicznie mieszając ugotowałam budyń. Do gorącego dodałam proszek galaretki. Dobrze wymieszałam. Ostudziłam całkowicie (ważne, inaczej krem się rozpuści) w garnku z zimną wodą. Dodawałam po kawałku miękkie masło i utarłam mikserem całość na krem. Jeśli masa jest bardzo luźna, można włożyć ją do lekkiego stężenia do lodówki.

Na krem śmietankowo- czekoladowy

– 300 ml zimnej śmietanki słodkiej 30 – 36%
– 200 g serka mascarpone (nie miałam, użyłam zwykłego śmietankowego, zmielonego )
– pół szklanki cukru
– pół tabliczki startej czekolady

Śmietankę ubiłam na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wmiksowałam serek i wsypałam startą czekoladę.

do nasączenia:

-0,5 l przegotowanej wody
-sok z jednej cytryny
-trzy łyżki cukru.
Składniki należy wymieszać.

Ułożyłam pierwszy blat na paterze, podłożyłam pod biszkopt paski papieru by nie ubrudzić naczynia. Nasączyłam 1/3 ilości ponczu, wyłożyłam krem cytrynowy, dwie – trzy łyżki zostawiając do dekoracji. Przykryłam drugim blatem, nasączyłam, wyłożyłam 2/3 kremu śmietanowego i przykryłam trzecim blatem. Po jego nasączeniu wysmarowałam pozostałym kremem całość tortu. Cytrynową masę przełożyłam do plastikowego woreczka, obcięłam rożek i udekorowałam wierzch.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Bo(ro)n Appétit
    5 maja, 2013, 4:32 pm

    Obłędny tort! Zjadłabym kawałek 🙂

    Miłego wieczoru,

    Agata

    1. opalanka
      6 maja, 2013, 3:05 pm

      Miłego dzisiejszego popołudnia, wczoraj nie zdążyłam:)

  2. kruszyna
    5 maja, 2013, 4:57 pm

    Piękny torcik! Bardzo apetycznie wygląda i te warstwy są takie równe! Mi się nigdy nie udaje tak równo przekrawać biszkoptów… 🙂

  3. nashelly
    5 maja, 2013, 8:52 pm

    Piękny tort 😉 Wygląda elegancko, a przy tym lekko… I na pewno smakuje pysznie 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  4. Salvador Dali
    6 maja, 2013, 7:02 am

    mmm.. jak on kusi! Aaahhh,, mogę wpaść choć na kawałek? Proszę..!
    Tak,tak! Działają mi już filmiki, dziękuję za fatygę:)

  5. opalanka
    6 maja, 2013, 2:10 pm

    Wpadajcie,jeszcze jest:) Kruszyna, po prostu miałam długi nóż i zachowałam spokój. A nawet byłam cierpliwa:)

  6. gin
    6 maja, 2013, 6:46 pm

    Wygląda obłędnie! Musiał smakować bosko 🙂

  7. .Dulle Griet
    16 maja, 2014, 1:43 pm

    Ratunku! Czy startą czekolade mam wmieszac do biszkoptu czy to pomylka??

  8. opalanka
    16 maja, 2014, 10:18 pm

    Nie wiem, czy zdążyłam:) Wmieszać w ciasto biszkoptowe:)

  9. .Dulle Griet
    17 maja, 2014, 11:33 am

    Ktos jeszcze upiekl z tego przepisu? Masa cytrynowa wyszla okropna, płynna, w smaku sztucznie i kisielowato. Ratowałam serkiem mascarpone ale sie zwarzyło. Oryginalnie wyszlo zupełnie inaczej niz na zdjęciu. Fuj.

  10. opalanka
    17 maja, 2014, 8:57 pm

    Tu na przykład ktoś przygotował taki krem, zdaje się, że z wyszukanego gdzieś jeszcze indziej przepisu:
    http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2843224,title,Cytrynowiec,index.html?smoybbtticaid=612be6

  11. Anonimowy
    18 lutego, 2016, 3:58 pm

    Ja dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia do biszkoptu (strzeżonego….) i pominęłam masę cytrynową.
    Wyszło super – nie bardzo słodkie i lekkie, trzeba tylko uważać na śmietanę (to zdecydowanie moja pięta Achillesowa).
    Polecam 🙂

    1. opalanka
      18 lutego, 2016, 7:09 pm

      🙂

  12. Abc
    27 sierpnia, 2018, 12:08 pm

    Jakim konkretnie serkiem można zastąpić serek mascarpone? Może to być np. twaróg?

    1. Beata Królikiewicz
      28 sierpnia, 2018, 6:34 am

      Może być, tylko dobrze zmiksowany lub zmielony – tłusty. Osobiście z gotowych mielonych lubię Mój Ulubiony. W tym przypadku nie sprawdzą się dyskontowe, rzadkie w konsystencji produkty.

  13. Agata
    4 grudnia, 2018, 3:38 pm

    Mam pytanie do kremu cytrynowego… Nie powinno być tak że najpierw uciera się malso na puszysta masę a później partiami dodaje się budyn „cytrynowy”?

    1. Beata Królikiewicz
      4 grudnia, 2018, 5:43 pm

      Niekoniecznie, można odwrotnie, tak jak w przepisie.

  14. Agata
    7 grudnia, 2018, 10:50 pm

    Warto też dodać że po przygotowaniu masy cytrynowej należy przed wyłożeniem włożyć ja do lodówki aby troche stezala i dopiero wylewac na blat. Ja tego nie zrobiłam i cała masa cytrynowa wypłynęła pod ciężarem masy mascarpone.
    Poza tym przepis super. Pozdrawiam. Agata

    1. Beata Królikiewicz
      9 grudnia, 2018, 11:54 am

      To zależy od temperatury w mieszkaniu, słuszna uwaga, dodaję.

  15. Iwona
    9 maja, 2020, 3:39 pm

    A budyń na wodzie robimy czy coś źle zrozumiałam, chodzi o nasze cytrynowa

    1. Beata Królikiewicz
      10 maja, 2020, 4:53 pm

      Tak, na wodzie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)