Tort czekoladowy z cytrynową nutą

Dla potrzeb filmiku przygotowałam dwa biszkopty. Powstał tort kokosowy z truskawkami oraz tort czekoladowy z cytrynową nutą. Zupełnie różne w smaku, choć biszkopty upieczone zostały z tej samej receptury. Dobrze ciasto wykonać poprzedniego dnia, wtedy nie ma się wrażenia, że spadł na nas natłok pracy, no i biszkopt zdecydowanie lepiej się kroi.

Tort czekoladowy z cytrynową nutą
Tort czekoladowy z cytrynową nutą

składniki  (tortownica 23 cm): 

na biszkopt : 

– 5 jajek
– 3/4 szklanki (szklanka 250 ml) mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1/3 szklanki kakao
– pół tabliczki startej, gorzkiej czekolady

Dno tortownicy trzeba wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Oddzielić żółtka od białek. W większej misce ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie prawie sztywna, nie przestając miksować, po łyżce dodawać cukier, by powstała błyszcząca masa. Odłożyć mikser i łyżką wmieszać kolejno i delikatnie po jednym żółtku. Małymi porcjami, by piana nie opadła, wmieszać również mąkę przesianą z kakao i startą czekoladę. Przelać masę do tortownicy i piec ok. 30 – 40 minut.
Wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiejszy (jak u Dorotus). Po całkowitym ostudzeniu okrój brzegi ciasta nożykiem i ułóż ciasto do góry nogami. Przekrój na trzy blaty.

na krem cytrynowy:

– dwa budynie waniliowe z cukrem
– galaretka cytrynowa ( proszek)
– 3/4 kostki masła
– 0,5 l wody + pół szklanki

Wodę zagotowałam. Proszek budyniowy wymieszałam z połową szklanki zimnej wody, wlałam do wrzątku, energicznie mieszając ugotowałam budyń. Do gorącego dodałam proszek galaretki. Dobrze wymieszałam. Ostudziłam całkowicie (ważne, inaczej krem się rozpuści) w garnku z zimną wodą. Dodawałam po kawałku miękkie masło i utarłam mikserem całość na krem. Jeśli masa jest bardzo luźna, można włożyć ją do lekkiego stężenia do lodówki.

Na krem śmietankowo- czekoladowy

– 300 ml zimnej śmietanki słodkiej 30 – 36%
– 200 g serka mascarpone (nie miałam, użyłam zwykłego śmietankowego, zmielonego )
– pół szklanki cukru
– pół tabliczki startej czekolady

Śmietankę ubiłam na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wmiksowałam serek i wsypałam startą czekoladę.

do nasączenia:

-0,5 l przegotowanej wody
-sok z jednej cytryny
-trzy łyżki cukru.
Składniki należy wymieszać.

Ułożyłam pierwszy blat na paterze, podłożyłam pod biszkopt paski papieru by nie ubrudzić naczynia. Nasączyłam 1/3 ilości ponczu, wyłożyłam krem cytrynowy, dwie – trzy łyżki zostawiając do dekoracji. Przykryłam drugim blatem, nasączyłam, wyłożyłam 2/3 kremu śmietanowego i przykryłam trzecim blatem. Po jego nasączeniu wysmarowałam pozostałym kremem całość tortu. Cytrynową masę przełożyłam do plastikowego woreczka, obcięłam rożek i udekorowałam wierzch.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Bo(ro)n Appétit
    5 maja, 2013, 4:32 pm

    Obłędny tort! Zjadłabym kawałek 🙂

    Miłego wieczoru,

    Agata

    1. opalanka
      6 maja, 2013, 3:05 pm

      Miłego dzisiejszego popołudnia, wczoraj nie zdążyłam:)

  2. kruszyna
    5 maja, 2013, 4:57 pm

    Piękny torcik! Bardzo apetycznie wygląda i te warstwy są takie równe! Mi się nigdy nie udaje tak równo przekrawać biszkoptów… 🙂

  3. nashelly
    5 maja, 2013, 8:52 pm

    Piękny tort 😉 Wygląda elegancko, a przy tym lekko… I na pewno smakuje pysznie 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  4. Salvador Dali
    6 maja, 2013, 7:02 am

    mmm.. jak on kusi! Aaahhh,, mogę wpaść choć na kawałek? Proszę..!
    Tak,tak! Działają mi już filmiki, dziękuję za fatygę:)

  5. opalanka
    6 maja, 2013, 2:10 pm

    Wpadajcie,jeszcze jest:) Kruszyna, po prostu miałam długi nóż i zachowałam spokój. A nawet byłam cierpliwa:)

  6. gin
    6 maja, 2013, 6:46 pm

    Wygląda obłędnie! Musiał smakować bosko 🙂

  7. .Dulle Griet
    16 maja, 2014, 1:43 pm

    Ratunku! Czy startą czekolade mam wmieszac do biszkoptu czy to pomylka??

  8. opalanka
    16 maja, 2014, 10:18 pm

    Nie wiem, czy zdążyłam:) Wmieszać w ciasto biszkoptowe:)

  9. .Dulle Griet
    17 maja, 2014, 11:33 am

    Ktos jeszcze upiekl z tego przepisu? Masa cytrynowa wyszla okropna, płynna, w smaku sztucznie i kisielowato. Ratowałam serkiem mascarpone ale sie zwarzyło. Oryginalnie wyszlo zupełnie inaczej niz na zdjęciu. Fuj.

  10. opalanka
    17 maja, 2014, 8:57 pm

    Tu na przykład ktoś przygotował taki krem, zdaje się, że z wyszukanego gdzieś jeszcze indziej przepisu:
    http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2843224,title,Cytrynowiec,index.html?smoybbtticaid=612be6

  11. Anonimowy
    18 lutego, 2016, 3:58 pm

    Ja dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia do biszkoptu (strzeżonego….) i pominęłam masę cytrynową.
    Wyszło super – nie bardzo słodkie i lekkie, trzeba tylko uważać na śmietanę (to zdecydowanie moja pięta Achillesowa).
    Polecam 🙂

    1. opalanka
      18 lutego, 2016, 7:09 pm

      🙂

  12. Abc
    27 sierpnia, 2018, 12:08 pm

    Jakim konkretnie serkiem można zastąpić serek mascarpone? Może to być np. twaróg?

    1. Beata Królikiewicz
      28 sierpnia, 2018, 6:34 am

      Może być, tylko dobrze zmiksowany lub zmielony – tłusty. Osobiście z gotowych mielonych lubię Mój Ulubiony. W tym przypadku nie sprawdzą się dyskontowe, rzadkie w konsystencji produkty.

  13. Agata
    4 grudnia, 2018, 3:38 pm

    Mam pytanie do kremu cytrynowego… Nie powinno być tak że najpierw uciera się malso na puszysta masę a później partiami dodaje się budyn „cytrynowy”?

    1. Beata Królikiewicz
      4 grudnia, 2018, 5:43 pm

      Niekoniecznie, można odwrotnie, tak jak w przepisie.

  14. Agata
    7 grudnia, 2018, 10:50 pm

    Warto też dodać że po przygotowaniu masy cytrynowej należy przed wyłożeniem włożyć ja do lodówki aby troche stezala i dopiero wylewac na blat. Ja tego nie zrobiłam i cała masa cytrynowa wypłynęła pod ciężarem masy mascarpone.
    Poza tym przepis super. Pozdrawiam. Agata

    1. Beata Królikiewicz
      9 grudnia, 2018, 11:54 am

      To zależy od temperatury w mieszkaniu, słuszna uwaga, dodaję.

  15. Iwona
    9 maja, 2020, 3:39 pm

    A budyń na wodzie robimy czy coś źle zrozumiałam, chodzi o nasze cytrynowa

    1. Beata Królikiewicz
      10 maja, 2020, 4:53 pm

      Tak, na wodzie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)