Sałatka z łososiem
Sałatka z łososiem może być przekąską, samodzielną kolacją albo obiadem. Lubię to połączenie smaków, jest na tyle uniwersalne, że nada się na każdą okoliczność. Użyłam smażonego, świeżego łososia ale pieczony lub wędzony nada się równie dobrze. Świeży koperek -jeśli jest, korniszony, jajko, wyraźny w smaku sos – pycha. Sałatka z łososiem to jedna z tych, których nie należy mieszać bardzo starannie by nie zamieniła się w nieapetyczną pulpę. Składniki należy naprzemiennie układać na półmisku i cienką strużką wylać dresing. Przemiesza się przy przekładaniu na talerze.
sałatka z łososiem – składniki:
– połowa główki sałaty lodowej lub zmieszanych różnych gatunków
– 150 g usmażonego fileta z łososia
– pół paczki rozmrożonych paluszków krabowych
– 2 ogórki konserwowe lub kilka korniszonów
– koperek do posypania
– łyżka octu balsamicznego ( u mnie ok. pół łyżki emulsji balsamico kupionej w Lidlu)
– pół małego opakowania jogurtu naturalnego
– łyżka majonezu
– rozgnieciony ząbek czosnku
– sól i pieprz
– ewentualnie jajko na twardo pokrojone w ósemki
sałatka z łososiem – przepis
Sałatę należy porwać na małe kawałki. Łososia i paluszki pokroić na części, ogórki w małą kostkę i ułożyć wszystko na sałacie. Skropić lekko octem balsamicznym. Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem, solą i pieprzem, polać sałatę i posypać koperkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pięknie wygląda!
Jak gdzieś się pojawia łosoś to pojawiam się i ja 🙂 Zapisuję do zrobienia !!!
ooo.. niby klasyczne, a nie znałam! Ciekawie się zapowida:)