Najłatwiejsze drożdżowe
Wystarczy wsypać do miski wszystkie składniki oprócz mąki i zostawić na noc. Stąd też to ciasto znane jest jako “drożdżówka nocna”. Rano należy dodać mąkę, wymieszać i bez specjalnych hocków klocków wstawić wszystko do piekarnika. Tak naprawdę wystarczą trzy godziny, żeby drożdże zapracowały, zatem można wsypać składniki do miski np. przed wyjściem do pracy czy sklepu, a po powrocie domieszać mąkę i upiec. Ciasto jest wilgotne i dość puszyste, choć nie osiąga takiej struktury jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Można dodać do niego rodzynki, skórkę pomarańczową smażoną w cukrze i sezonowe owoce, jednak w niewielkich ilościach – nadmiar soku może spowodować powstanie zakalca. W tej odsłonie to drożdżówka z rabarbarem i marmoladą różaną, ale można wykorzystać do jej przygotowania truskawki, jabłka, jagody albo śliwki.
Składniki (na blaszkę ok. 23x 35) :
na ciasto:
– 50 g świeżych drożdży
– pół szklanki oleju (szklanka o poj. 250 ml)
– szklanka mleka (250 ml)
– szklanka cukru (220g) lub mniej, jeśli ktoś woli mniej słodkie wypieki
– 3 całe jajka
– szczypta soli
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 500 g mąki pszennej (dodajemy dopiero rano)
do położenia na wierzchu:
– sezonowe owoce (tutaj ok. 500 g pokrojonego rabarbaru)
– opcjonalnie – trzy łyżki różanej lub innej, gęstej marmolady lub gęstego dżemu
na kruszonkę:
– pół kostki masła ( 100 g)
– pół szklanki mąki ( 75 g)
– pół szklanki cukru ( 110g)
Do miski wsypać cukier. Drożdże pokruszyć, wsypać do miski z cukrem, zalać mlekiem wymieszanym z łyżeczką mąki. Nie mieszać.
Dodać roztrzepane widelcem jajka a następnie pozostałe składniki oprócz mąki. Nie mieszać.
Miskę nakryć ściereczką i zostawić na noc lub przynajmniej na trzy godziny. Po upływie tego czasu wymieszać wszystko z mąką (wystarczy łyżką, choć można tez mikserem z końcówkami typu hak) i przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pozwolić ciastu lekko podrosnąć w ciepłym miejscu (na przykład przy kaloryferze) przez ok. pół godziny. Owoce i ew. marmoladę wyłożyć punktowo na wierzch ciasta. Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy. Posypać ciasto. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 170 st. Piec ok. 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Kroić po wystudzeniu ciasta.
Drożdżowe ciasto to chyba moje ukochane 🙂 najbardziej lubię je z letnimi owocami i dużą ilością ktuszonki, u Ciebie wygląda pysznie 🙂
Ok stoi – omlet za drożdżówkę 😉 Tylko poproszę kawał a nie kawałek 😉
A proszsz:)
Klasyka najlepsza, a ciasto drożdżowe z kruszonką i sezonowymi owocami jest zawsze zjedzone w mig, ono po prostu się nie nudzi! 🙂
oooh.. drożdżowe-boskość! z rabarbarem i różą-nie mogłaś lepiej tego połączyć!
A najlepszy w nim jest zapach unoszący się w domu, nie zastąpi go żadne inne pachnidło:)
Chyba 5 dag drożdży? 🙂
Tak, tak, dzięki.