Najłatwiejsze drożdżowe

Wystarczy wsypać do miski wszystkie składniki oprócz mąki i zostawić na noc. Stąd też to ciasto znane jest jako „drożdżówka nocna”. Rano należy dodać mąkę, wymieszać i bez specjalnych hocków klocków wstawić wszystko do piekarnika. Tak naprawdę wystarczą trzy godziny, żeby drożdże zapracowały, zatem można wsypać składniki do miski np. przed wyjściem do pracy czy sklepu, a po powrocie domieszać mąkę i upiec. Ciasto jest wilgotne i dość puszyste, choć nie osiąga takiej struktury jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Można dodać do niego rodzynki, skórkę pomarańczową smażoną w cukrze i sezonowe owoce, jednak w niewielkich ilościach – nadmiar soku może spowodować powstanie zakalca. W tej odsłonie to drożdżówka z rabarbarem i marmoladą różaną, ale można wykorzystać do jej przygotowania truskawki, jabłka, jagody albo śliwki.

drożdżowe

Składniki (na blaszkę ok. 23x 35) :

na ciasto: 

– 50 g świeżych drożdży
– pół szklanki oleju (szklanka o poj. 250 ml)
– szklanka mleka (250 ml)
– szklanka cukru (220g) lub mniej, jeśli ktoś woli mniej słodkie wypieki
– 3 całe jajka
– szczypta soli
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 500 g mąki pszennej (dodajemy dopiero rano)

do położenia na wierzchu:

– sezonowe owoce (tutaj ok. 500 g pokrojonego rabarbaru)
– opcjonalnie – trzy łyżki różanej lub innej, gęstej marmolady lub gęstego dżemu

na kruszonkę: 

– pół kostki masła ( 100 g)
– pół szklanki mąki ( 75 g)
– pół szklanki cukru ( 110g)

Do miski wsypać cukier. Drożdże pokruszyć, wsypać do miski z cukrem, zalać mlekiem wymieszanym z łyżeczką mąki. Nie mieszać.
Dodać roztrzepane widelcem jajka a następnie pozostałe składniki oprócz mąki. Nie mieszać.
Miskę nakryć ściereczką i zostawić na noc lub przynajmniej na trzy godziny. Po upływie tego czasu wymieszać wszystko z mąką (wystarczy łyżką, choć można tez mikserem z końcówkami typu hak) i przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pozwolić ciastu lekko podrosnąć w ciepłym miejscu (na przykład przy kaloryferze) przez ok. pół godziny. Owoce i ew. marmoladę wyłożyć punktowo na wierzch ciasta. Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy. Posypać ciasto. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 170 st. Piec ok. 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Kroić po wystudzeniu ciasta.

Zapisz



  1. Lola
    11 maja, 2013, 1:55 pm

    Drożdżowe ciasto to chyba moje ukochane 🙂 najbardziej lubię je z letnimi owocami i dużą ilością ktuszonki, u Ciebie wygląda pysznie 🙂

    1. Lola
      11 maja, 2013, 7:45 pm

      Ok stoi – omlet za drożdżówkę 😉 Tylko poproszę kawał a nie kawałek 😉

      1. Beata Królikiewicz
        10 lutego, 2018, 9:44 pm

        A proszsz:)

  2. Meg O
    11 maja, 2013, 4:17 pm

    Klasyka najlepsza, a ciasto drożdżowe z kruszonką i sezonowymi owocami jest zawsze zjedzone w mig, ono po prostu się nie nudzi! 🙂

  3. Salvador Dali
    11 maja, 2013, 5:41 pm

    oooh.. drożdżowe-boskość! z rabarbarem i różą-nie mogłaś lepiej tego połączyć!

  4. opalanka
    11 maja, 2013, 7:02 pm

    A najlepszy w nim jest zapach unoszący się w domu, nie zastąpi go żadne inne pachnidło:)

  5. Ela
    10 lutego, 2018, 2:48 pm

    Chyba 5 dag drożdży? 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      10 lutego, 2018, 9:43 pm

      Tak, tak, dzięki.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)