Najłatwiejsze drożdżowe

Wystarczy wsypać do miski wszystkie składniki oprócz mąki i zostawić na noc. Stąd też to ciasto znane jest jako „drożdżówka nocna”. Rano należy dodać mąkę, wymieszać i bez specjalnych hocków klocków wstawić wszystko do piekarnika. Tak naprawdę wystarczą trzy godziny, żeby drożdże zapracowały, zatem można wsypać składniki do miski np. przed wyjściem do pracy czy sklepu, a po powrocie domieszać mąkę i upiec. Ciasto jest wilgotne i dość puszyste, choć nie osiąga takiej struktury jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Można dodać do niego rodzynki, skórkę pomarańczową smażoną w cukrze i sezonowe owoce, jednak w niewielkich ilościach – nadmiar soku może spowodować powstanie zakalca. W tej odsłonie to drożdżówka z rabarbarem i marmoladą różaną, ale można wykorzystać do jej przygotowania truskawki, jabłka, jagody albo śliwki.

drożdżowe

Składniki (na blaszkę ok. 23x 35) :

na ciasto: 

– 50 g świeżych drożdży
– pół szklanki oleju (szklanka o poj. 250 ml)
– szklanka mleka (250 ml)
– szklanka cukru (220g) lub mniej, jeśli ktoś woli mniej słodkie wypieki
– 3 całe jajka
– szczypta soli
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 500 g mąki pszennej (dodajemy dopiero rano)

do położenia na wierzchu:

– sezonowe owoce (tutaj ok. 500 g pokrojonego rabarbaru)
– opcjonalnie – trzy łyżki różanej lub innej, gęstej marmolady lub gęstego dżemu

na kruszonkę: 

– pół kostki masła ( 100 g)
– pół szklanki mąki ( 75 g)
– pół szklanki cukru ( 110g)

Do miski wsypać cukier. Drożdże pokruszyć, wsypać do miski z cukrem, zalać mlekiem wymieszanym z łyżeczką mąki. Nie mieszać.
Dodać roztrzepane widelcem jajka a następnie pozostałe składniki oprócz mąki. Nie mieszać.
Miskę nakryć ściereczką i zostawić na noc lub przynajmniej na trzy godziny. Po upływie tego czasu wymieszać wszystko z mąką (wystarczy łyżką, choć można tez mikserem z końcówkami typu hak) i przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pozwolić ciastu lekko podrosnąć w ciepłym miejscu (na przykład przy kaloryferze) przez ok. pół godziny. Owoce i ew. marmoladę wyłożyć punktowo na wierzch ciasta. Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy. Posypać ciasto. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 170 st. Piec ok. 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Kroić po wystudzeniu ciasta.

Zapisz



  1. Lola
    11 maja, 2013, 1:55 pm

    Drożdżowe ciasto to chyba moje ukochane 🙂 najbardziej lubię je z letnimi owocami i dużą ilością ktuszonki, u Ciebie wygląda pysznie 🙂

    1. Lola
      11 maja, 2013, 7:45 pm

      Ok stoi – omlet za drożdżówkę 😉 Tylko poproszę kawał a nie kawałek 😉

      1. Beata Królikiewicz
        10 lutego, 2018, 9:44 pm

        A proszsz:)

  2. Meg O
    11 maja, 2013, 4:17 pm

    Klasyka najlepsza, a ciasto drożdżowe z kruszonką i sezonowymi owocami jest zawsze zjedzone w mig, ono po prostu się nie nudzi! 🙂

  3. Salvador Dali
    11 maja, 2013, 5:41 pm

    oooh.. drożdżowe-boskość! z rabarbarem i różą-nie mogłaś lepiej tego połączyć!

  4. opalanka
    11 maja, 2013, 7:02 pm

    A najlepszy w nim jest zapach unoszący się w domu, nie zastąpi go żadne inne pachnidło:)

  5. Ela
    10 lutego, 2018, 2:48 pm

    Chyba 5 dag drożdży? 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      10 lutego, 2018, 9:43 pm

      Tak, tak, dzięki.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)