Karpatka

To ciasto ma w sobie coś. Niby zwyczajny krem, niby zwyczajne ciasto. Jest popularne pewnie od trzydziestu lat, a mimo dużej ilości nowości wypiekowych trzyma się na liście przebojów. Ciasto parzone (nazwę zawdzięcza połączeniu mąki  i wrzątku)  lubi wysoką temperaturę i opada, jeśli w trakcie wyrastania lub zaraz po upieczeniu otwiera się w piekarnik.

 

Karpatka

karpatka składniki: 

na ciasto:
– 200 g mąki (1 szklanka 250 ml)
– pół kostki masła (100g)
– szklanka wody ( 250 ml)
– 5 średniej wielkości jajek
– szczypta soli
– cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Zagotować w rondelku masło z wodą i szczyptą soli. Przesiać mąkę i wsypać do wrzątku ciągle mieszając. Ciasto powinno zrobić się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka. Po chwili zdjąć z ognia, odstawić masę do lekkiego przestudzenia. Jajka rozmieszać widelcem z solą, dodawać mieszając energicznie łyżką lub przy pomocy miksera do zaparzonej mąki.  Powstanie jednolita masa.
Blaszkę ok. 23×32 cm posmarować masłem i wysypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką połowę ciasta i równomiernie, naciskając zwilżoną wodą dłonią rozprowadzić. Wydawać by się mogło, że ciasta jest zbyt mało – nie jest:). Piec ok. 30 – 35 minut. W trakcie pieczenia i bezpośrednio po, nie otwierać piekarnika.
Po lekkim wystudzeniu przełożyć ciasto na kratkę, nałożyć na blaszkę kolejną porcję ciasta i upiec w ten sam sposób.

na krem :
 
3 szklanki mleka (750ml)
– pół kostki masła ( 100 g)
– 4 żółtka
– 3 duże łyżki mąki pszennej
– 4 duże, czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 3/4 szklanki cukru
– cukier waniliowy (duża łyżka)

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrami. Żółtka zmiksować z pozostałym mlekiem i obiema mąkami. Dodać do zagotowanego mleka, energicznie mieszając do czasu aż powstanie gęsty, kremowy budyń. Całkowicie ostudzić.
Utrzeć z pokrojonym na kawałki, miękkim masłem na jednolitą masę.
Przełożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim.
Posypać cukrem pudrem, ostudzić (ale nie w lodówce, gdyż wilgotnieje i traci chrupkość)

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. joanna
    14 października, 2013, 12:26 pm

    Przepis na samo ciasto jest dobry – rzeczywiście wychodzi. Ale krem – TRAGICZNY! Nie dość, że nic prócz mąki w nim nie czuć to płynie tak, że wręcz wylewa się z ciasta na stół. Zrobiłam to ciasto zaufawszy przepisowi na imieniny i musiałam pół nocy siedzieć by robić drugie, bo to nadaje się tylko do kosza… Przykre….

    1. opalanka
      14 października, 2013, 2:31 pm

      Uuuu, Współczuję, też nie lubię nieudańców. Krem robię taki sam jak u Moje wypieki – http://www.mojewypieki.com/przepis/karpatka, jest dużo komentarzy, może tam znajdziesz rozwiązanie problemu?

  2. Anonimowy
    29 listopada, 2014, 11:29 pm

    Karpatka aż łezka się kręci w oku -wygląd wymusza bujanie w obłokach – Szkoda że nie można się poczęstować przez monitor -przynajmniej bym się nie zawiódł -nie rozczarował — fotografia nie kłamie -do kogo można mieć zaufanie -Gdybym miał taką możliwość to siedział bym przed monitorem 24 godziny -i czekał okazji aby Pani wyszła – a wtedy skok do raju – dla mnie raj jest w kuchni – inny nieosiągalny –

  3. beata
    30 września, 2016, 1:11 pm

    A proszek do pieczenia w kiedy dodac

  4. opalanka
    30 września, 2016, 2:53 pm

    Od czasu wstawiania przepisu robiłam wiele razy bez proszku i ładnie wychodzi. Zatem usunęłam. Jeśli się upierać – mąkę zmieszać z proszkiem.Ale potrzeby nie ma.

  5. nobilia
    2 sierpnia, 2017, 6:30 pm

    Jakoś rzadko robię, a nie wiem dlaczego, przecież ona rozpuszcza się w ustach 🙂

  6. natalia
    7 marca, 2019, 7:59 pm

    przepis kijowy, ciasto wogóle nie urosło

    1. Beata Królikiewicz
      7 marca, 2019, 9:48 pm

      A piekarnik otwierałaś?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)