Śledzie w occie marynowane

Tak. W prawdziwym occie. Rozcieńczonym, ale zwykłym, nie jabłkowym, winnym czy balsamico.  Można jeść albo psioczyć że niezdrowe. Nie namawiam. Choć delikatny bardzo jest i w sam raz kwaśny. Wybór każdy przecież ma. Kiedyś byłam na pewnej rocznicy ślubu. Moja siostra popatrzyła na stół, a tam jak raz stał słoik ze śledziami. „- Czy widzisz, że ten śledź wyraźnie do mnie mówi? Muszę go zjeść” – powiedziała.  Może to i  po occie było, nie pamiętam.  Dla tych co śledzie w nim lubią – podaję przepis.

 

Śledzie w occie

 śledzie w occie składniki:

– 0,5 kg filetów ze śledzi 

Na zalewę do marynowania: 
– 300 ml wody
– 3 łyżki cukru
– liść laurowy
– 8 ziaren ziela angielskiego
– nieduża marchew
– jedna biała lub żółta cebula ( ja użyłam szalotki jest delikatniejsza)
– 100 ml octu spirytusowego 10%

Filety osącz z solanki, zalej bardzo zimną wodą, dobrze wypłucz, aż woda będzie przeźroczysta. Wymocz przez ok. 3 godziny. Wodę zagotuj z cukrem, liściem laurowym i kulkami ziela angielskiego. Zdejmij z ognia i
dodaj pokrojoną w plasterki marchew oraz cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Warzywa dodaj do gorącej zalewy i odstaw do całkowitego ostudzenia. Jest to ważne dla zachowania jędrności śledzia. Do zimnej zalewy dodaj ocet i wymieszaj. Śledzie wyjmij z wody i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kawałki  „na kęs”. Włóż do słoika, zalej zalewą i marynuj w niej przez dobę. Może długo stać, nie trzeba go zjeść od razu po zrobieniu:)

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Anonimowy
    18 listopada, 2015, 5:40 pm

    Bardzo apetyczny przepis 🙂 Uwielbiam śledzie i jak widzę te ze zdjęcia, to aż mam ochotę wgryźć się w monitor 🙂

    czarodziejkasmakow.blogspot.com

  2. Arkad Pilny
    7 grudnia, 2015, 4:36 pm

    Przepis prosty ale dobry. Można też dodać po pół łyżeczki Kolendry, Gorczycy, kilka goździków, z 10 ziarenek pieprzu. Ale po co tyle cukru???

  3. Anonimowy
    23 marca, 2016, 6:48 pm

    No właśnie z tą ilością cukru to lekka przesada. Zamiast 180 g dałam 18 g i wyszły extra. Dałam też troszeczkę mniej octu bo nie lubię zbyt kwaśnych śledzi.

    1. opalanka
      23 marca, 2016, 8:54 pm

      Faktycznie. Zmniejszam.

  4. Kasia
    1 grudnia, 2017, 12:47 pm

    Opalanka, a jak długo takie śledzie mogą stać? Czy już można je przygotować na Boże Narodzenie, by później odciążyć się z ilością pracy?

    1. Beata Królikiewicz
      1 grudnia, 2017, 3:25 pm

      Tak. Można już teraz.

  5. Kasia
    2 grudnia, 2017, 2:57 am

    Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)