Rolada z bitą śmietaną – Malinowa Mamba
Żeby wyszła modelowo jak u Olgi Smile, trzeba pamietać o paru rzeczach. Śmietana powinna być przed ubiciem mocno schłodzona w lodówce, cukier dodany pod koniec ubijania, ilość składników taka sama jak w przepisie, a podczas zwijania nic nie może nam przeszkadzać. Rolowanie bowiem nie może sobie poczekać. U mnie przerwę wymusił LISTONOSZ. Ciasto zdążyło lekko przestygnąć i popękało. Roladę taką robiłam wiele razy z różnymi dodatkami. Piękniejsze zdjęcie wykonam następnym razem, zamknę drzwi i wyłączę dzwonek. Tym razem kupiłam malutką porcję hiszpańskich malin. Okazały się bardzo aromatyczne i ich smak jest bardzo wyraźny.
rolada z bitą śmietaną składniki ( na dużą, płaską blaszkę będącą zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika) :
na biszkopt:
– 5 średniej wielkości jajek
– 150 g mąki
– 150 cukru pudru
– łyżka cukru waniliowego
– pół łyżki masła do natłuszczenia papieru do pieczenia
na masę do przełożenia:
– 0,5 l słodkiej śmietanki 30 – 36%
– dwie łyżki cukru pudru
– dwa śmietanfixy
– dwie – trzy garście zmiksowanych, najlepiej jagodowych owoców ( np. maliny, truskawki, jagody itp.) lub dwie, trzy łyżki zblendowanego dżemu.
Rozgrzej piekarnik do 170 st. Jajka ubijaj kilka minut z cukrami na sztywny kogel mogel. Mąkę przesiej do osobnej miski razem z proszkiem do pieczenia. Powoli, partiami i delikatnie wmieszaj łyżką mąkę z proszkiem do ubitych jajek. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę, natłuść papier masłem. Wylej masę i rozprowadź na całej powierzchni. Piecz ok. 15 – 20 minut.
W tym czasie ubij na sztywno śmietanę, dodaj śmietanfixy i cukier. Czystą, kuchenną ściereczkę posyp cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i od razu przełóż na ściereczkę. Zdejmij papier. Zwiń delikatnie i dość ciasno roladę i potrzymaj 30 – 60 sekund. Rozwiń i nałóż zimną masę. Ponownie zroluj, zawiń w papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia przez ok. 30 minut. Utnij nierówne brzegi, posyp cukrem pudrem i gotowe.
Niebo na talerzu!
Uwielbiam ten blog ,korzystałam już z wielu przepisów. Są znakomite.Teraz chciałabym zrobić Malinową Mambę ale nie wiem ,ile proszku należy dodać do ciasta. Pozdrawiam
W przepisie napisała Pani o proszku do pieczenia , ale
nie podała Pani ilości tego składnika.
Sama z siebie dodałam 1 łyżeczkę , biszkopt wyrósł wyśmienicie. Ale może wystarczyłoby dodać nieco mniej proszku do pieczenia , a biszkopt wyszedłby tak samo wspaniały
Pozdrawiam Ela S.