Rolada z bitą śmietaną – Malinowa Mamba

Żeby wyszła modelowo jak u Olgi Smile,  trzeba pamietać o paru rzeczach. Śmietana powinna być przed ubiciem mocno schłodzona w lodówce, cukier dodany pod koniec ubijania, ilość składników taka sama jak w przepisie, a podczas zwijania nic nie może nam przeszkadzać. Rolowanie bowiem nie może sobie poczekać. U mnie przerwę wymusił LISTONOSZ. Ciasto zdążyło lekko przestygnąć i popękało. Roladę taką robiłam wiele razy z różnymi dodatkami. Piękniejsze zdjęcie wykonam następnym razem, zamknę drzwi i wyłączę dzwonek. Tym razem kupiłam malutką porcję hiszpańskich malin. Okazały się bardzo aromatyczne i ich smak jest bardzo wyraźny.

 

Rolada z bitą śmietaną

rolada z bitą śmietaną składniki ( na dużą, płaską blaszkę będącą zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika) :

na biszkopt:

– 5 średniej wielkości jajek
– 150 g mąki
– 150 cukru pudru
– łyżka cukru waniliowego
– pół łyżki masła do natłuszczenia papieru do pieczenia

na masę do przełożenia:

– 0,5 l słodkiej śmietanki 30 – 36%
– dwie łyżki cukru pudru
– dwa śmietanfixy
– dwie – trzy garście zmiksowanych, najlepiej jagodowych owoców ( np. maliny, truskawki, jagody itp.) lub dwie, trzy łyżki zblendowanego dżemu.

Rozgrzej piekarnik do 170 st. Jajka ubijaj kilka minut z cukrami na sztywny kogel mogel. Mąkę przesiej do osobnej miski razem z proszkiem do pieczenia. Powoli, partiami i delikatnie wmieszaj łyżką mąkę z proszkiem do ubitych jajek. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę, natłuść papier masłem. Wylej masę i rozprowadź na całej powierzchni. Piecz ok. 15 – 20 minut.

W tym czasie ubij na sztywno śmietanę, dodaj śmietanfixy i cukier. Czystą, kuchenną ściereczkę posyp cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i od razu przełóż na ściereczkę. Zdejmij papier. Zwiń delikatnie i dość ciasno roladę i potrzymaj 30 – 60 sekund. Rozwiń i nałóż zimną masę. Ponownie zroluj,  zawiń w papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia przez ok. 30 minut. Utnij nierówne brzegi, posyp cukrem pudrem i gotowe.

Niebo na talerzu!

Zapisz



  1. Anka
    8 listopada, 2017, 5:40 pm

    Uwielbiam ten blog ,korzystałam już z wielu przepisów. Są znakomite.Teraz chciałabym zrobić Malinową Mambę ale nie wiem ,ile proszku należy dodać do ciasta. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie