Deser z bitą śmietaną i pomarańczą
deser z bitą śmietaną składniki ( na cztery porcje) :
– dwie pomarańcze
– kieliszek lub dwa orzechowej wódki lub likieru
– 0,30 l zimnej śmietanki 30 – 36%
– półtorej – dwie łyżki cukru
– łyżka serka mascarpone
– 6 kostek gorzkiej czekolady
– łyżka posiekanych orzechów i wiórki czekolady do dekoracji
Śmietanę ubij, pod koniec dodając cukier i mascarpone. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w rondelku nad gotująca się wodą). Połowę ubitej śmietany wymieszaj z ostudzoną lekko czekoladą. Na dno szerokiej szklanki wyłóż obrane ze skórki (pozbawione białej części), pokrojone w kostkę pomarańcze, skrop je wódką. Wyłóż na nie po porcji bitej śmietany z czekoladą i bez (użyłam szprycy dekoratorskiej, ale nie jest to konieczne), posyp wszystko czekoladowymi wiórkami, udekoruj orzechami.
Cudownie wygląda 🙂
Ślicznie się prezentuje!
Cuuudooo! Wystarczy spojrzeć, a już ślinka cieknie!
a jak się prezentuje, pycha!:)
Wow, pycha, w lidlu promocja na pomarańcze, trochę zaszalałam, więc jutro takie deserki zrobię:)