Deser z bitą śmietaną i pomarańczą

 Nie trzeba zaraz robić wielkiego przedsięwzięcia, żeby sprawić rodzinie miłą niespodziankę deserową. Przygotowanie tego smakołyku to chwila. Nic wyszukanego, a jednak jest pyszny i wygląda efektownie.
Deser z bitą śmietaną

deser z bitą śmietaną składniki ( na cztery porcje) :

– dwie pomarańcze
– kieliszek lub dwa orzechowej wódki lub likieru
– 0,30 l zimnej śmietanki 30 – 36%
– półtorej – dwie łyżki cukru
– łyżka serka mascarpone
– 6 kostek gorzkiej czekolady
– łyżka posiekanych orzechów i wiórki czekolady do dekoracji

Śmietanę ubij, pod koniec dodając cukier i mascarpone. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w rondelku nad gotująca się wodą). Połowę ubitej śmietany wymieszaj z ostudzoną lekko czekoladą. Na dno szerokiej szklanki wyłóż obrane ze skórki (pozbawione białej części), pokrojone w kostkę pomarańcze, skrop je wódką. Wyłóż na nie po porcji bitej śmietany z czekoladą i bez (użyłam szprycy dekoratorskiej, ale nie jest to konieczne), posyp wszystko czekoladowymi wiórkami, udekoruj orzechami.

Zapisz



  1. Ervisha
    3 kwietnia, 2013, 12:20 pm

    Cudownie wygląda 🙂

  2. Luka Li
    3 kwietnia, 2013, 2:20 pm

    Ślicznie się prezentuje!

  3. Miss Oatmeal
    3 kwietnia, 2013, 5:13 pm

    Cuuudooo! Wystarczy spojrzeć, a już ślinka cieknie!

  4. Salvador Dali
    3 kwietnia, 2013, 8:17 pm

    a jak się prezentuje, pycha!:)

  5. Kuchnia Gosi
    5 kwietnia, 2013, 2:17 pm

    Wow, pycha, w lidlu promocja na pomarańcze, trochę zaszalałam, więc jutro takie deserki zrobię:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)